Εργατικό κίνημα
COSCO: Ο αγώνας συνεχίζεται

Να κατέβουν ξανά σε απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αν μέχρι την Πέμπτη 28/6, η εργοδοσία δεν σταματήσει την προσπάθεια κωλυσιεργίας των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι της Cosco μέσα από ένα σπουδαίο απεργιακό αγώνα ανάγκασαν την εταιρία να διαπραγματευτεί την υπογραφή ΣΣΕ - παρά την αρχική αμετακίνητη στάση της - και την κυβέρνηση να τους εντάξει στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

Ξεκίνησαν συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία της 30ης Μάη και συνέχισαν για τρεις μέρες με μαζικές συγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις στις προβλήτες 2 και 3 του Λιμανιού. Όλες αυτές τις μέρες απέκρουσαν προσπάθειες απεργοσπασίας ακόμα κι από χρυσαυγίτες, σύρθηκαν στα δικαστήρια, κέρδισαν τη συμπαράσταση δεκάδων σωματείων κι απλών εργαζομένων και τελικά ανάγκασαν αφεντικά και κυβέρνηση σε υποχώρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απέναντι πλευρά θα παρατούσε την προσπάθεια να πισωγυρίσει την επιτυχία των εργαζομένων και του σωματείου τους. 

Την Τρίτη 19/6, είχε οριστεί η δεύτερη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης. 

Προσχήματα 

“Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση” μας λέει ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ). “Προσχηματικά ζήταγαν να αποβληθεί ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ από την αντιπροσωπεία μας. Λες κι εμείς τους είπαμε ποιοί θα είναι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Την αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη διαπραγμάτευση, την καθορίζουν οι εργαζόμενοι όχι οι εργοδότες. Προφανώς θέλανε να σπάσουν τον τσαμπουκά στο σωματείο. Δεν συναινέσαμε σε αυτή την προσπάθεια. Σηκωθήκαμε, καταγγείλαμε την εξέλιξη και πριν αποχωρήσουμε, δηλώσαμε ότι θα μεταφέρουμε τα δεδομένα στους συναδέλφους κι αυτοί θα αποφασίσουν για τη συνέχεια. Πρόταση του σωματείου είναι να στείλουμε το εξώδικο που θα λέει ότι η αντιπροσωπεία είναι αυτή κι ότι έχετε αυτές τις 4 εργάσιμες ημέρες διορία για να απαντήσετε. Αν δεν πάρουμε γραπτή απάντηση θα ξεκινήσουμε ξανά τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Ο κλάδος είναι αποφασισμένος. Δεν κάνει πίσω. Θα απευθύνουμε και πάλι κάλεσμα συμπαράστασης στα σωματεία και θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει”.

Πράγματι την Πέμπτη 21/6 σε δυο μαζικές γενικές συνελεύσεις (μία σε κάθε βάρδια), ενέκριναν την απόφαση του Δ.Σ του σωματείου κι αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν την απεργία τους την ερχόμενη Πέμπτη, αν μέχρι τότε η εργοδοσία δεν απαντήσει επίσημα στην πρόταση που έχει καταθέσει το σωματείο εδώ και πολύ καιρό. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ΣΣΕ που θα προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη απασχόληση, αύξηση των εργατών στα πόστα, μεγαλύτερο διάλειμμα, αυξήσεις ανα ειδικότητα και μία μισθολογική κατηγορία για όλους τους εργαζόμενους. Τα τελευταία 8 χρόνια, όπως καταγγέλει το σωματείο, η δουλειά είναι “σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα, γεμάτα με εκβιασμούς και απειλές προς τους εργαζόμενους και εργατικά ατυχήματα. Οχτώ χρόνια ζούσαμε με το κινητό στο χέρι, με κόντρα βάρδιες και ατελείωτα ωράρια, με μισθούς να καθορίζονται από την 'καλή διάθεση' της εργοδοσίας”.

Η αγανάκτηση τόσο για τις συνθήκες εργασίας, όσο και για τα “παιχνίδια” της εργοδοσίας ήταν εμφανής στις συνελεύσεις της Πέμπτης. Χαρακτηριστικό το ξέσπασμα ενός εργάτη στη συνέλευση: “Τρεις μέρες ήμουν εδώ στην απεργία, άυπνος, με 38 πυρετό. Με ζήταγε το παιδί μου και του λεγα ότι ο μπαμπάς πρέπει να πάει στην απεργία. Κι άμα χρειαστεί το ίδιο θα κάνω πάλι. Γιατί τόσα χρόνια έμπαινα μέσα για δουλειά και σκοτωνόμουν για 600 ευρώ”. 

“Εγώ δεν είμαι καν αριστερός” λέει ένας άλλος. “Αλλά με νοιάζει αν θα πάρω αύξηση. Αν οι εργάτες είμαστε ενωμένοι θα νικήσουμε. Όποιος δεν θέλει να απεργήσει, να υπογράψει χαρτί που να λέει ότι δεν θα δεχτεί την αύξηση που θα κερδίσουμε με την απεργία μας”.

Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της Εργατικής Αλληλεγγύης που παρεβρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλευρό των εργαζόμενων, όπως έκαναν από την αρχή του αγώνα.