Διεθνή
Γράμμα από τα Σκόπια

Με 69 ψήφους υπέρ στο Κοινοβούλιο της Μακεδονίας οι βουλευτές ψήφισαν το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Μακεδονίας - Ελλάδας με συντομευμένη διαδικασία. H κυβέρνηση παρουσιάστηκε με ευρωπαϊκή σημαία. Ο Ζάεφ ευαισθητοποιημένος βγήκε μπροστά σε όλους στην Βουλή και ενημέρωσε ότι μόλις έλαβε μήνυμα πως η χώρα μας θα μπει σίγουρα και άμεσα στο ΝΑΤΟ. Οι “φίλοι” του τον χαιρέτησαν με ένα μεγάλo χειροκρότημα.

Η VMRO - DPMNE καταψήφισε και εγκατέλειψε την Βουλή με δικαιολογία ότι  δεν θέλει να πάρει μέρος σε μια τέτοια βλαπτική συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί συμβιβασμό αλλά εκβιασμό, ήταν η τοποθέτησή τους.

Κάτω από το σύνθημα “Ποτέ Βόρεια, πάντα Μακεδονία”, διαδηλωτές έκφρασαν την αντίθεσή τους για την συμφωνία για την διευθέτηση του ονόματος. Οι διοργανωτές από την Νεολαία για την Μακεδονία ανακοινώνουν ότι θα αγωνιστούν με όλα τα δημοκρατικά μέσα για να την ακυρώσουν, αλλά δεν λένε με ποιά μορφή θα συνεχίσουν οι διαδηλώσεις. Μέχρι τώρα, σε μια διαδήλωση είχε επέμβαση η αστυνομία και χρησιμοποίησε βία για να φύγουν οι συμμετέχοντες.

Η στάση της Αριστεράς 

Αυτήν τη στιγμή η Levica είναι το μοναδικό αριστερό κόμμα που στέκεται και ενισχύει την άποψη ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και δεν τρώει το παραμύθι ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ θα  φέρουν ροζ λουλούδια και υπέροχη ζωή που ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια.

Η στάση της Αριστεράς (Levica) είναι ότι οι μακρόχρονες διαφωνίες δεν θα πρέπει να επιλυθούν ταχέως υπό την πίεση ορισμένων προθεσμιών και “των ευκαιριών που δεν πρέπει να χάσετε”. Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν με βάση μονομερείς παραχωρήσεις στην ισχυρότερη πλευρά με στόχο την ταχύτερη προσχώρηση της Μακεδονίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της μακεδονικής και της ελληνικής αυθεντικής αριστεράς είναι η αφετηρία της μελλοντικής πολιτισμένης σχέσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία αναγνώριση.

Σε περίπτωση μελλοντικού δημοψηφίσματος, η Levica θα καλέσει σε μποϋκοτάζ σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα αν αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντίθεσης στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Ο αγώνας δεν έχει αρχίσει ακόμα, η Levica θα βάλει τα δυνατά της.

Liliana Istatova
κόμμα Levica