Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πορεία Μπουρνάζι-Σεπόλια

19/6, Αντιφασιστική πορεία στο Περιστέρι

Μια μεγάλη αντιφασιστική απάντηση δόθηκε την Τρίτη 19/6 στο Περιστέρι. Εκατοντάδες αντιφασίστες/στριες έδωσαν ηχηρή απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Από νωρίς το απόγευμα η πλατεία Μπουρναζίου είχε γεμίσει με τα αντιρατσιστικά πανό των φορέων και των συλλογικοτήτων του Περιστεριού που οργάνωναν και συμμετείχαν στην κινητοποίηση. 

Με πανό διαδήλωσε η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα, ο Σύλλογος Δασκάλων “Αριστοτέλης”, η ΚΕΕΡΦΑ Φοιτητών ΤΕΙ Αθήνας, ο Συλλόγος Εργαζόμενων Βιβλίου-Χάρτου, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων, η ΟΡΜΑ, ενώ δεκάδες οπαδοί του Ατρόμητου από το κλαμπ των Fentagin έφτιαξαν το δικό τους μπλοκ στο τέλος της πορείας ξεκαθαρίζοντας πως “ούτε στο Περιστέρι, ούτε πουθενά”, δεν θα αφήσουμε πιθαμή γης για τις φασιστικές ομάδες.

“Πώς είναι δυνατόν τόσο καιρό μετά από τις πρώτες επιθέσεις και ακόμα να μην έχει συλληφθεί κανείς;”, αναρωτήθηκε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στην αρχή της κινητοποίησης. “Μας λένε πως δεν ξέρουν τι να κάνουν γιατί τις επιθέσεις τις κάνουν 17χρονα και 19χρονα παιδιά. Όμως είτε είναι παιδιά, είτε είναι μεγάλοι δεν αλλάζει το ότι είναι ρατσιστές και έχουν φτιάξει φασιστική συμμορία που χτυπάει Πακιστανούς στο δρόμο. Είμαστε εδώ σήμερα δεκάδες Πακιστανοί που ζούμε στην περιοχή, γιατί νιώθουμε φόβο πλέον να κυκλοφορούμε. Το Περιστέρι είναι μια εργατογειτονιά που πολλές δεκαετίες τώρα μένουν μετανάστες χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Οι ρατσιστικές επιθέσεις απέναντι στους μετανάστες πρέπει να σταματήσουν. Και ξέρουμε πολύ καλά πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις. Ευχαριστούμε όλους που έχετε έρθει σήμερα στην διαδήλωση αυτή γιατί στέλνει μεγάλο μήνυμα ότι δεν είμαστε μόνοι μας και πως όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τους ρατσιστές και εδώ στο Περιστέρι”, ανέφερε στην ομιλία του ο Τζ. Ασλάμ.

“Η μάχη για να τσακίσουμε την φασιστική ομάδα που επιτίθεται σε μετανάστες στο Περιστέρι χρειάζεται την πλατιά ενότητα όλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη γειτονιά μας, όμως οι ρατσιστικές επιθέσεις στο Περιστέρι έρχονται να μας θυμίσουν πως δεν έχουμε τελειώσει με τη φασιστική απειλή συνολικότερα”, ανέφερε στην ομιλία της η Λίλιαν Μπουρίτη από την ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου. “Χρειάζεται να δούμε την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και είναι αναγκαίο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και στην Ελλάδα ενάντια στην προσπάθεια των φασιστών και της ακροδεξιάς να νομιμοποιηθούν μέσα από την εθνικιστική υστερία για το όνομα της γειτονικής Δημοπκρατίας της Μακεδονίας.

Η ναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εμφανιστεί ξανά σαν νόμιμο πολιτικό κόμμα. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η δίκη τους που έχει μπει στον 4ο χρόνο και που όλα δείχνουν πως θα είναι ο τελευταίος. Από τη μεριά του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος χρειάζεται να εντείνουμε τις δράσεις μας. Το Σεπτέμβρη που μας έρχεται συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και χρειάζεται να μετατρέψουμε την οργή μας σε ένα μεγάλο αντιφασιστικό ποτάμι που θα επιβάλει την καταδίκη όλης της ναζιστικής συμμορίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να εντείνουμε την αντιφασιστική και αντιρατσιστική μας δράση, όχι μόνο για να σβήσουμε τους φασίστες από το Περιστέρι, αλλά και για να οργανώσουμε έναν μεγάλο αντιφασιστικό Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα που θα επιβάλει την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας, το κλείσιμο των γραφείων τους και θα στείλει το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι ο φασισμός δεν περνάει”, τόνισε η Λίλιαν Μπουρίτη.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η διαδήλωση από το Μπουρνάζι με το κεντρικό πανό των συλλογικοτήτων, της Πακιστανικής Κοινότητας και της ΚΕΕΡΦΑ μπροστά. Ακολουθώντας την λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως η διαδήλωση πέρασε από τη γέφυρα Ροσινιόλ και αφού εισήλθε στο δήμο της Αθήνας διαδήλωσε μέσα από τα Σεπόλια μέχρι την κεντρική πλατεία της περιοχής μπροστά στο σταθμό του Μετρό. “Ούτε στα Σεπόλια, ούτε πουθενά”, ήταν το σύνθημα που ολοκλήρωσε την μεγάλη πορεία αφού και η περιοχή των Σεπολίων έχει γίνει κέντρο ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.