Οικονομία και Πολιτική
Μια πολύ μακριά γραβάτα

«Σαν φτηνή βιντεοταινία των 80's, έμοιαζε το σόου του Ζαππείου, την Παρασκευή το βράδυ, για την υπογραφή της συμφωνίας. Σαν εκείνες που έβγαιναν με το σωρό στα βίντεο-κλαμπ και γυρίζονταν μέσα σε μερικές μέρες. Βγάλε γραβάτα, βάλε γραβάτα, δώσε βίντεο με τη γραβάτα από πριν στο Μαξίμου, πολύς ενθουσιασμός, χαμόγελα και μία ζεστή και μεγάλη αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο που, ειδικά αυτή την εποχή, δεν είναι και ό,τι το καλύτερο σε επικοινωνιακό επίπεδο... Από την άλλη, τέτοια φτηνά σόου μόνο θυμηδία προκαλούν και στο τέλος κάνουν περισσότερο κακό από καλό. Ειδικά αν στραβώσουν τα πράγματα».

Aυτά έγραψε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην φιλοκυβερνητική ΕφΣυν για την φιέστα των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Ζάππειο και τα αναπαρήγαγαν για προφανείς λόγους πολλά από τα δεξιά αντιπολιτευτικά ΜΜΕ. 

Η «αποκορύφωση» ήταν η ομιλία του Καμμένου: «Όταν με κάλεσε ο Τσίπρας είχα πει αρχίζει η επιχείρηση Γοργοπόταμος όπως τότε που ο Άρης και ο Ζέρβας κατάφεραν να τινάξουν την γέφυρα. Αφού η επιχείρηση Γοργοπόταμος τελείωσε αρχίζει το σχέδιο Μάρσαλ με την βοήθεια των Ελλήνων». Με τον ίδιο σε ρόλο Ζέρβα και τον Τσίπρα στο ρόλο του Άρη να υλοποιούν το «νέο σχέδιο Μάρσαλ» θα μπορούσε να δώσει τροφή για ένα νέο τηλεοπτικό κύκλο της «Ζίνα».

Με τα πρησμένα τους χάχανα στο Ζάππειο, ο Τσίπρας και ο Καμμένος προσπάθησαν να κάνουν μια διπλή  ένεση «αισιοδοξίας» προς την εργατική τάξη ότι όπου να ‘ναι «βγαίνουμε από τα μνημόνια» και προς τις «αγορές» ότι φορέσαμε τις γραβάτες και σας περιμένουμε. 

Αλλά πέρα από την επικοινωνία υπάρχει η πολιτική ουσία. Η πιθανότητα να «στραβώσουν τα πράγματα» για τις αγορές είναι στην ημερήσια διάταξη, όσες γραβάτες και αν φορέσει ο Τσίπρας, όπως έδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με το βάθεμα της κρίσης στην ΕΕ, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, την άνοδο των επιτοκίων.

Και βέβαια τα πράγματα μπορεί να «στραβώσουν από μέσα». Όπως τόνισε ο Τσίπρας στην ομιλία του «τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε εξασφαλίζουν την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους». Αν συμβολίζει κάτι η γραβάτα είναι η μόνιμη θηλιά των μνημονίων που περνάει στο λαιμό της εργατικής τάξης και αυτό είναι νέα μέτρα λιτότητας. Και η εργατική τάξη ούτε σε κάποιο παράλληλο «επικοινωνιακό» σύμπαν ζει ούτε τρώει κουτόχορτο.