Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα: Δανία, Γερμανία, Βρετανία - Στους δρόμους παντού!

Αμβούργο, 29/9

Δανία

To Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου ένα σημαντικό γεγονός συνέβη στην Κοπεγχάγη. Πενήντα ακτιβιστές, εκπροσωπώντας μια σειρά από δίκτυα που καλύπτουν όλη τη χώρα συναντήθηκαν και ίδρυσαν την «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις».

Η Ευρώπη έχει μπει σε ένα επικίνδυνο δρόμο. Η Μέρκελ και ο Μακρόν εκπροσωπώντας την φιλελεύθερη ελίτ της Ευρώπης, εναγκαλίζονται με την άκρα δεξιά. Κλείνουν τα σύνορα και προωθούν με νόμους διακρίσεις ενάντια στους μουσουλμάνους και άλλες μειονότητες. Η ΕΕ κάνει συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Λιβύη και την Τουρκία για να φτιάξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Αυτή η πολιτική δεν σταματάει την άνοδο της άκρας δεξιάς, αντίθετα, τη νομιμοποιεί. 

Αλλά ο ρατσισμός απέχει πολύ από το να έχει διεισδύσει σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι αντιρατσιστικές ιδέες, οι ιδέες της αλληλεγγύης έχουν πολύ μεγαλύτερα ακροατήρια από όσα νομίζουμε ότι υπάρχουν παρακολουθώντας τα ΜΜΕ ή τις επίσημες πολιτικές αντιπαραθέσεις. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν πρωτοβουλίες ενάντια στις διακρίσεις, όπως η απαγόρευση της μπούρκας από την κυβέρνηση, όπου τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος από τις «Γυναίκες σε διάλογο», φορώντας την μαντήλα της, αλλά και ο αγώνας ενάντια στο μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης να κατεδαφίσει κατοικίες στις οποίες μένουν φτωχοί και μετανάστες.

Στην τελική συζήτηση αποφασίσαμε το όνομα της νέας αυτής πρωτοβουλίας, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις, παρόλο που οι συμμετέχοντες προέρχονται από μια σειρά διαφορετικές πρωτοβουλίες και τοπικά δίκτυα. Στόχος της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις» είναι από εδώ και πέρα να δημιουργήσει το πλαίσιο για αντιρατσιστική δράση σε πανεθνικό επίπεδο.

Jesper Juul Mikkelsen


 

Γερμανία

35.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη ειρηνική διαδήλωση κάτω από το σύνθημα “Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό” στο Αμβούργο. Η διαδήλωση έγινε μετά από κοινό κάλεσμα περίπου 450 συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν με πλακάτ, πανό αλλά και περίπου 40 άρματα με συγκεκριμένη θεματική το καθένα. 

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση στη Rathausmarkt και ακολούθησε διαδήλωση προς το λιμάνι όπου οργανώθηκε μεγάλη συναυλία. «Η μετανάστευση είναι η μητέρα όλων των κοινωνιών», «απελάστε τις απελάσεις», «έξω οι ναζί», «αλληλεγγύη και όχι διαίρεση», «το μίσος δεν είναι άποψη», «φίλτρα στους καφέδες όχι στους ανθρώπους», ήταν κάποια από τα συνθήματα στα εκατοντάδες πλακάτ και πανό που κοσμούσαν την κινητοποίηση. 

Οι διαδηλωτές απαίτησαν ανάμεσα σε άλλα το Αμβούργο να ανακηρυχτεί ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες και τους ανθρώπους που διασώζονται προσπαθώντας να μπουν στην Ευρώπη. «Θέλουμε να σταματήσουμε τις απελάσεις, ασφαλείς δρόμους εισόδου και δικαίωμα στο άσυλο και προστασία για όλους. Η Γερμανία είναι μια χώρα μεταναστών, η μετανάστευση δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν μπορεί να ποινικοποιείται το κίνημα αλληλεγγύης» ανέφερε ένας από τους ομιλητές. «Η στροφή προς τα δεξιά στην Γερμανία πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αποφασισμένη αντίσταση. Το πρόβλημα δεν είναι η μετανάστευση, το πρόβλημα είναι ο ρατσισμός» τόνισε μια άλλη ομιλήτρια.  

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις έγιναν την προηγούμενη βδομάδα και σε άλλες πόλεις όπως η Φούλντα και το Τσέμνιτζ, ενώ ακολουθεί στις 3 Οκτωβρίου διαδήλωση στο Μόναχο και στις 13 Οκτωβρίου διαδήλωση και συναυλία στο Βερολίνο.


 

Βρετανία

Αντισυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από την κίνηση «Ξεσηκωθείτε ενάντια στον ρατσισμό» και «Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό» την προηγούμενη Πέμπτη στα δικαστήρια, όπου περίπου 300 ρατσιστές και ακροδεξιοί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση σε υποστήριξη του ναζί Τόμι Ρόμπινσον. 

Ο Ρόμπινσον είναι ελεύθερος με εγγύηση και στα δικαστήρια θα εκδικαζόταν η έφεση που τελικά αναβλήθηκε για τις 23 Οκτώβρη. Επόμενη αντιφασιστική κινητοποίηση έχει καλεστεί στο Λονδίνο στις 13 Οκτωβρίου, όπου το ρατσιστικό DFLA («Democratic Football Lads Alliance») έχει καλέσει διαδήλωση σε υποστήριξη του Ρόμπινσον ενώ πανενθκική αντιφασιστική διαδήλωση θα γίνει στο Λονδίνο στις 17 Νοέμβρη.

«Αυτό που αναδεικνύεται σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι οι αυξανόμενοι δεσμοί ανάμεσα σε ανοιχτούς ναζιστές, ρατσιστές λαϊκιστές και παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις που τροφοδοτούνται από τον ρατσισμό που σπέρνουν πολιτικοί και τα ΜΜΕ ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτό μετατρέπει την πανεθνική διαδήλωση στο Λονδίνο στις 17 Νοέμβρη σε μια μεγάλη ευκαιρία να αναγκάσουμε σε υποχώρηση τους φασίστες και τους ρατσιστές που τους βοηθάνε να μεγαλώσουν» αναφέρει στo ρεπορτάζ από την κινητοποίηση η εφημερίδα Socialist Worker.