Γράμματα και σχόλια
Τα μνημεία είναι δημόσια περιουσία

«Τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλοντας την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)» με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. 

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι η ίδια η λειτουργία του Υπερταμείου» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Εδώ και μια βδομάδα προσπαθεί η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί παρέδωσε όλη την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, μεταξύ αυτών αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπως την Κνωσσό και τον Λευκό Πύργο, στο Υπερταμείο, με πράξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου. 

Το πόση αξία είχαν οι “εξαιρέσεις” των αρχαιολογικών χώρων, των αιγιαλών και των περιοχών Natura, που συμπεριέλαβαν στον νόμο για να χρυσώσουν το χάπι, γίνεται σαφές τώρα που δημοσιοποιήθηκε η λίστα που ετοίμασε το ίδιο το Υπερταμείο και αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Πίσω από τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, τώρα που πιάστηκε με τη “γίδα στην πλάτη”, να πείσει ότι θα εφαρμοστούν οι εξαιρέσεις, δεν μπορεί να κρυφτεί η ουσία: ότι χιλιάδες ακίνητα του δημόσιου, χιλιάδες εκτάσεις που έχουν δημόσια χρήση, πάρκα, αιγιαλοί, ακόμη και δάση, θα “αποχαρακτηριστούν” και θα αποδοθούν για “αξιοποίηση” μέσω του Υπερταμείου μόλις βρεθεί υποψήφιος αγοραστής (ή «ενοικιαστής για 99 χρόνια», για να είμαστε… ακριβείς). Κάθε στρέμμα δημόσιας περιουσίας περνά στον έλεγχο του Υπερταμείου και τα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή του θα εξυπηρετούν το απεχθές δήθεν “δημόσιο” χρέος.

Η δημόσια περιουσία είναι ζήτημα όλου του εργαζόμενου λαού που πρέπει να την υπερασπιστεί με αγώνες».