Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Συναγερμός για την απεργία 10/10

Στις 10 Οκτώβρη οι νοσοκομειακοί βγαίνουν στους δρόμους. Η 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της επαρχίας και η 5ωρη στάση για τα νοσοκομεία της Αθήνας που κάλεσε η ΠΟΕΔΗΝ μετά από πρόταση του Συντονιστικού Νοσοκομείων, έρχεται να κλιμακώσει τον αγώνα για μόνιμες μαζικές προσλήψεις και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Υγεία.

Η κεντρική συγκέντρωση γίνεται στο Υπουργείο Υγείας εκεί όπου θα καταλήξει η μεγάλη πορεία των απεργών που θα ξεκινήσει στις 8πμ από τον κόμβο των νοσοκομείων των Παίδων πάνω στη Μεσογείων, λίγο αργότερα θα περάσει από τον τη διασταύρωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Βασ. Σοφίας και αφού κάνει στάσεις στη πλ. Μαβίλη και στο Σύνταγμα θα κατευθυνθεί στο Υπ. Υγείας.

Σε δεκάδες νοσοκομεία στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων με τις αφίσες και τις προκηρύξεις τους όλες αυτές τις μέρες απλώνουν το μήνυμα της απεργίας και καλούν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε μια μεγάλη, μαζική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη.

“Στο Γεννηματάς της Αθήνας την προηγούμενη Πέμπτη 27/9 καλέσαμε σε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα των εργαζόμενων στο νοσοκομείο στην οποία έγινε πολύ σημαντική συζήτηση. Σε όλα τα τμήματα υπάρχει πίεση και λειτουργούν συνεχώς οριακά. Στους εργαζόμενους φουντώνει η αγανάκτηση ότι δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε έτσι. Αυτή η εικόνα έρχεται από όλα τα τμήματα από τους διοικητικούς, από το νοσηλευτικό, από το ιατρικό προσωπικό”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς. 

“Σαν επιτροπή αγώνα μας απασχόλησε επίσης η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου την προηγούμενη βδομάδα. Αποδεικνύεται στην πράξη το πόσο μεγάλο ρόλο έχουν να παίξουν τα δημόσια νοσοκομεία και πόσο μεγάλη σημασία έχει να τα κρατάμε ανοιχτά και όρθια στα πόδια τους. Για να μπορεί όλος ο κόσμος να θεραπευτεί και να γλυτώσει τη ζωή του αν κινδυνεύει. 

 Την Παρασκευή 28/9 κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση σε όλο το νοσοκομείο. Την Δευτέρα 1/10 κάναμε πρωινή εξόρμηση στην πύλη ενημερώνοντας τον κόσμο για την απεργία και την επικείμενη συνέλευση που καλούσε το σωματείο”.

Σημαντική σύσκεψη οργανώθηκε στο Ογκολογικό της Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) με προοπτική να κατέβει, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πανό του σωματείου των εργαζόμενων. “Την Παρασκευή 28/9 συνάδελφοι γιατροί, διοικητικοί αλλά και επικουρικοί ΟΑΕΔ συναντηθήκαμε στο γραφείο του εντερολογικού και συζητήσαμε για την απεργία στις 10 Οκτώβρη. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάχη. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας λεηλάτησαν μέσα στα μνημονιακά χρόνια”, τόνισε ο Μούσα Αλουντάτ επικουρικός γιατρός στο ΓΟΝΚ. 

Πίεση

“Από τη μεριά μου υπενθύμισα πως οι κινητοποιήσεις του φετινού καλοκαιριού είχαν σαν αποτέλεσμα την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού πλην γιατρών μέχρι το Μάη του 2019. Επίσης η πίεση από την μεγάλη κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη ανάγκασε τον Τσίπρα να υποσχεθεί πως θα πληρώσει τα αναδρομικά των γιατρών. Οι αγώνες μας είναι η πιο σημαντική απάντηση στους εκβιασμούς του Μητσοτάκη και στο αφήγημα του Τσίπρα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Άλλωστε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Λίγες μέρες πριν από εμάς απεργούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δείχνοντας στην πράξη ότι όλες οι βαθμίδες της δημόσιας Υγείας βρίσκονται στο δρόμο ενάντια στην διάλυση των δημόσιων δομών Υγείας”, μας είπε.

Συζήτηση έγινε και στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα που πάρθηκαν αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 10 Οκτώβρη. “Συζητήσαμε το πώς φτάσαμε στην απεργία και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με την πρόταση για απεργία και την παρουσία του στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη στις 7/9. Αποφασίσαμε πως μαζί με το σωματείο θα κάνουμε σειρά εξορμήσεων παντού ενώ θα φτιάξουμε πανό για την πύλη του νοσοκομείου. Την Πέμπτη 4/10 το ΔΣ του σωματείου καλεί σε συνέλευση όλου του προσωπικού με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή στην απεργία. Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με την κατάσταση στα νοσοκομεία”, αναφέρει η Ζαννέτα Λυσικάτου ειδικευόμενη γιατρός στον Αγ. Σάββα και μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων.

Δυναμικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται απ' όλη την Ελλάδα. Ήδη μια σειρά νοσοκομεία από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. 

Στην Πάτρα τόσο το σωματείο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο του Ρίου (ΠΓΝΠ) όσο και το σωματείο των εργαζόμενων στον Αγ. Ανδρέα έχουν ανακοινώσει πως θα βάλουν πούλμαν για την διαδήλωση της Αθήνας. Και από τη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της πόλης ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στην μεγάλη κινητοποίηση της Αθήνας. “Ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα μπει πούλμαν για να κατέβουν στην Αθήνα εργαζόμενοι από το Ιπποκράτειο, το Γεννηματάς και το ΨΝΘ της Θεσσαλονίκης. Στο Ιπποκράτειο τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει επιπλέον το ζήτημα της ένταξης του νοσοκομείου στο ΤΑΙΠΕΔ, στα ακίνητα προς πώληση. Είναι ένας επιπλέον λόγος για να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε το νοσοκομείο από τα δόντια του ΤΑΙΠΕΔ. Όλες τις προηγούμενες μέρες κάναμε εξορμήσεις και αφισοκολήσεις με τα υλικά του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Έχουμε δει σημαντική ανταπόκριση και αρκετός κόσμος συζητάει να δώσει το παρόν για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας στις 10 Οκτώβρη”, υπογράμμισε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο.