ΔΕΗ Καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί ότι δεν θα βάλει χέρι στο ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ προκειμένου να αποφύγει μία απεργία διαρκείας του μεγαλύτερου και δυνατότερου συνδικάτου στο χώρο των ΔΕΚΟ. Είναι η δεύτερη φορά που καταφεύγει σε υποσχέσεις από το φόβο των απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας. Στα τέλη Μάρτη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απειλούσε ξανά με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

«Το θέμα είναι ανοικτό», ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Σε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων με απόφαση της Ε.Ε. ακαριαία θα ενεργοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της μορφής των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών».

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι κάλπικες. Ηδη μέσα στο πακέτο μέτρων ΔΝΤ και ΕΕ η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ή πώληση λιγνιτικών μονάδων. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσει η ΓΕΝΟΠ το δυνατό όπλο της απεργίας διαρκείας, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να οργανώσει την επίθεσή της. Και είναι σίγουρο ότι μία τέτοια μορφή πάλης θα δώσει έμπνευση σε όλους τους εργαζόμενους που ξεχύθηκαν στις πανεργατικές και παλεύουν για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. Τέτοιες «συμμαχίες» χρειάζεται να χτίσουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και όχι με το Λοβέρδο που ενορχηστρώνει τις επιθέσεις της «τρόικας» και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μοιράζοντας υποσχέσεις.