Όχι άλλες αυταπάτες!

Ιδιαίτερα μετά τη γενίκευση του «μηχανισμού στήριξης» της Ελλάδας σε «μηχανισμό στήριξης του Ευρώ», αυτή η κυβερνητική προπαγάνδα έρχεται και ξανάρχεται, προσπαθώντας να πείσει ότι η πολιτική Παπανδρέου θα φέρει αποτελέσματα. Ήδη η προσοχή των κερδοσκόπων στράφηκε αλλού, η Ελλάδα θα πάρει ανάσα, αρκεί να εφαρμοστεί πιστά το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας, λέει αυτή η φιλολογία.

Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα. Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις μαρτυρούν ότι η κρίση γενικεύεται και βαθαίνει. Και βέβαια η Ελλάδα δεν είναι έξω από αυτή την επιδείνωση.

Το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή τη νέα καμπή της οικονομικής κρίσης διεθνώς είναι η εικόνα της νέας βουτιάς προς την ύφεση. Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Σαββάτου 22 Μάη, «ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβρη του 2008». Οι περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν ότι οι προβλέψεις για ύφεση με σχήμα W (δηλαδή διπλή βουτιά της οικονομίας) αρχίζουν να επιβεβαιώνονται.

Κατήφορος

Σε αυτή ακριβώς τη φάση έρχεται το γενικευμένο κύμα περικοπών σε όλη την Ευρώπη με οδηγό τη Γερμανία. Η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε πρόγραμμα μείωσης των κρατικών δαπανών ύψους 60 δις ευρώ από τον επόμενο χρόνο. Ο Μπερλουσκόνι περνάει από την Ιταλική βουλή ένα πακέτο περικοπών 25 δις ευρώ για την ερχόμενη διετία. Η νέα κυβέρνηση στη Βρετανία ξεκίνησε με περικοπές 10 δις ευρώ φέτος. Η λεγόμενη «διάσωση» του Ευρώ σπρώχνει την οικονομία σε όλη την Ευρώπη ακόμα πιο βαθιά στον κατήφορο.

Οσο και να ανεβάσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους κόβοντας τους μισθούς χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, είναι καταδικασμένες από αυτή την πολιτική να ανταγωνίζονται μέσα σε μια συρικνούμενη οικονομία. Οι τράπεζες τους είναι από τα πρώτα υποψήφια θύματα ενός νέου κύκλου χρεοκοπιών. Τα κοράκια των αγορών έχουν ήδη κάνει τις εκτιμήσεις τους και τα αποτελέσματα φαίνονται διεθνώς στα Χρηματιστήρια. Μόνο η πλαστή αισιοδοξία Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ανεβαίνει, όλα τα άλλα πέφτουν.

Δεν χωράνε άλλες αυταπάτες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει διαλέξει στρατόπεδο στο πλευρό των δυνάμεων της κρίσης και της καταστροφής. Έχει δέσει την τύχη της με αυτό το σύστημα και τους παρανοϊκούς διαχειριστές των πιο ισχυρών κέντρων του. Τώρα είναι η στιγμή για κάθε εργαζόμενο και νεολαίο να κάνει τις δικές του επιλογές. Όλοι όσοι βρεθήκαμε στους δρόμους μέσα στις μεγαλύτερες πανεργατικές απεργίες όλων των εποχών, αποτελούμε τη μόνη ελπίδα για διέξοδο από την κρίση. Αυτή την ελπίδα πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή, να τη δυναμώσουμε, να την κάνουμε νικηφόρα, οργανώνοντας το αντικαπιταλιστικό στρατόπεδο. Εδώ τοποθετεί τον εαυτό της η Εργατική Αλληλεγγύη. Ελάτε να παλέψουμε μαζί.