ΕΑΣ/ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΜΒΗ, Κύμη «Κάτω τα χέρια από τα μεροκάματά μας»

«Υπάρχει μια τακτική διάλυσης όλης της εταιρείας εδώ και εφτά μήνες», μας είπε η Ουρανία Μπίρμπα πρόεδρος του σωματείου ΕΑΣ Αιγίου. «Με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα να μην έχουμε πληρωθεί την εξόφληση του Μάη. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου γιατί συνδέεται με την έλλειψη παραγγελιών, με το ότι ακόμα δεν έχει διοριστεί διοίκηση και η παλιά τελεί υπό παραίτηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μίλαγε για περιορισμό των εξοπλισμών αγοράζει φρεγάτες από τον Σαρκοζί και δίνει 300 εκατομμύρια για να πάρει τα υποβρύχια της Μέρκελ και εδώ στην μοναδική αμυντική βιομηχανία που είναι η ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ να μην δίνει καμία παραγγελία και να της στερεί ακόμη και το δάνειο κίνησης που έχει να κάνει με την πληρωμή των πρώτων υλών και των μισθών μας. Δηλαδή έχουμε και περικοπή των μισθών και αφανισμό της εταιρείας. Παρ΄ όλες τις διαφωνίες που υπάρχουν προσπαθούμε να συντονιστούμε με όλα τα σωματεία και παλιότερα για την υπογραφή ΣΣΕ και για άλλα προβλήματα και το έχουμε καταφέρει. Σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτικό να συντονιστούμε. Θα συνεχίσουμε, θα συνεδριάσουν τα ΔΣ, θα κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις για να προχωρήσουμε παραπέρα τις κινητοποιήσεις μας».

Αφανισμός

«Σήμερα ήρθαμε από τα Γιάννενα για να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας και το μεροκάματό μας», μας είπε ο Κώστας Σιντόρης, πρόεδρος του σωματείου Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου. «Όσα μας υποσχέθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου δεν υλοποιήθηκαν. Φαίνεται να έχουν σχεδιάσει τον αφανισμό των Αμυντικών Βιομηχανιών. Μας ανησυχούν όλα. Ήρθε το μεγάλο χαστούκι με τα οικονομικά μέτρα, έρχεται το επόμενο που είναι το ασφαλιστικό και πέραν αυτού μας λένε ότι θα χάσουμε και το μεροκάματό μας. Όλα αυτά μας εξοργίσουν και θα είμαστε στους δρόμους για να μην τους αφήσουμε να περάσουν αυτές τις επιθέσεις».

«Αυτό που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και μας έκανε να βγούμε στο δρόμο είναι ότι έχει πλέον σταματήσει η συνέπεια των πληρωμών», μας είπε ο Παναγιώτης Καινούργιος εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ Υμμητού. «Ομως υπάρχει ένα μεγάλο προηγούμενο διάστημα το οποίο δεν υπάρχουν παραγγελίες και η διοίκηση μας έλεγε ΄δεν υπάρχει δουλειά αλλά εμείς φροντίζουμε να σας πληρώνουμε΄. Αν αυτό ήταν λύση δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Το θέμα δεν είναι αν η ΠΥΡΚΑΛ ή ΕΒΟ παράγει όπλα, μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο παραγωγής της μπορεί να αλλάξει και το προϊόν της . Το θέμα είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν από τα πάνω να είναι προς την κατεύθυνση για να έχει μεροκάματα ο κόσμος . Εχει ξαναγίνει συντονισμός των σωματείων επί ΝΔ. Τότε δεν είχαμε θέμα πληρωμών αλλά υπήρχε το θέμα της αναδουλειάς και ο κόσμος ανησυχούσε. Τότε μας κοροϊδέψανε χοντρά. Ενώ είμασταν συγκεντρωμένοι εδώ πέρασε ο τότε υπουργός ο Μιχαλολιάκος, του εξηγήσαμε τι γίνεται, μας υποσχέθηκε ότι θα μας δει σε δέκα λεπτά και έφυγε από την πίσω πόρτα.


Ο κόσμος αισθάνεται οργισμένος και προδομένος και η απαίτηση είναι για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, σε επίπεδο αγώνα διαρκείας. Αυτό υποβόσκει και έχει βγει και δυνατά αλλά οι συνδικαλιστές δεν έχουν φτάσει ακόμα να το υιοθετήσουν. Θα έπρεπε να γίνει Γενική Συνέλευση, ειδικά μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι για να βγει μπροστά η εργατική τάξη και να ξεπεράσει και τα συνδικαλιστικά εμπόδια και τις όποιες αναστολές έχει σε σχέση με το εάν είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες, πρέπει τα πιο μαχητικά κομμάτια της τάξης είτε μέσα από τη βιομηχανία είτε μέσα από την παιδεία να βγουν σε απεργίες. Αν γίνει ένα τέτοιο ξέσπασμα θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι και αυτό θα έχει συνέπεια να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και να ξεπεραστούν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του κάθε Παναγόπουλου».