ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - Τα ΕΑΑΚ βγήκαν ενισχυμένα

Μία εβδομάδα μετά η συζήτηση για τα αποτελέσματα επικεντρώνεται σε πέντε σημεία. Την κατάρρευση της ΔΑΠ, το ανέβασμα της ΠΑΣΠ, την πτώση της ΠΚΣ, την άνοδο των ΕΑΑΚ και ποια θα είναι η συνέχεια για το φοιτητικό κίνημα. Στις εκλογές συμμετείχαν πάνω από 120.000 φοιτητές και σπουδαστές, σχεδόν δέκα χιλιάδες λιγότεροι από τις περσινές εκλογές. Αυτό ήταν απόρροια της ημέρας των εκλογών που ήταν πάρα πολύ κοντά στις εξετάσεις παρά την αντίθεση των ΕΑΑΚ και της οργανωμένης προσπάθειας από τη μεριά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να είναι εκλογές μηχανισμών και όχι ανένταχτου δυναμικού. Η αποχή δυσκόλεψε την αριστερά, αλλά δεν έκρυψε το κλίμα που υπάρχει. Η αντίσταση απέναντι στα μέτρα και η διάθεση για την ανατροπή τους υπάρχει και μέσα στις σχολές.

Η ΔΑΠ έχασε πάνω από 6000 ψήφους συνολικά. Παρά τις νοθείες, τα ρουσφέτια και τον δυνατό εκλογικό μηχανισμό, πλήρωσε ακριβά την στάση της απέναντι στα μέτρα λιτότητας, αλλά και την υποστήριξη των νόμων που χτυπούσαν την δημόσια εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η περσινή κάθοδός της συνεχίστηκε και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν οι δηλώσεις του Σαμαρά που μίλησε για? μεγάλη νίκη. Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η απώλεια της αυτοδυναμίας σε μια σειρά από μεγάλες σχολές, όπως το Πάντειο και η διάλυση σε κάποιες άλλες, όπως στην ΑΣΟΕΕ που έχασε το μισό της δύναμής της.

Αν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την κατακόρυφη πτώση της ΔΑΠ, δεν είναι το ίδιο εύκολο για μια σειρά αγωνιστές και ανένταχτο κόσμο να εξηγήσουν την άνοδο της ΠΑΣΠ τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να περάσει τέτοια αντεργατικά μέτρα. Πρώτο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι η άνοδος της ΠΑΣΠ στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς φαινόταν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη μετά τις βουλευτικές εκλογές και τη νίκη του Παπανδρέου. Παρόλα αυτά το κλίμα άλλαξε πολύ γρήγορα μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση. Ένα μεγάλο κομμάτι της ΠΑΣΠ πήρε αποστάσεις από τα μέτρα με δύο τρόπους. Είτε δείχνοντας καθαρά την αντίθεσή του, είτε προσπαθώντας να μιλήσει μόνο «για τη σχολή» για να κόψει την πολιτική συζήτηση. Τελικά, κατάφερε να πάρει ένα κομμάτι από το «μαύρισμα» της ΔΑΠ και να έχει άνοδο 400 ψήφων συνολικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτός ο κόσμος που χρησιμοποίησε το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ είναι «ευάλωτος» στις προτάσεις για ενωτική δράση με την αριστερά και χρειάζεται πολιτική συζήτηση για να σπάσει τις οργανωτικές σχέσεις του και να κερδηθεί με την πλευρά της αντίστασης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ήταν ίδια για όλη την αριστερά στις σχολές.

Κόστισε

Η Πανσπουδαστική όχι μόνο δεν κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις της, αλλά για δεύτερη συνεχή χρονιά αντιμετωπίζει πτώση τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων (έχασε σχεδόν 2000 ψήφους συνολικά). 

Πληρώνει με αυτόν τον τρόπο δύο πράγματα. Τη διασπαστική της παρουσία στο κίνημα κατά των μέτρων λιτότητας συμμετέχοντας στις «περιφρουρημένες» ξεχωριστές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και τις διαλυτικές κινήσεις που έκανε σε μια σειρά από σχολές για να μην διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις όταν εκτιμούσε ότι δεν θα είχε τον έλεγχο. 

Αυτό τις κόστισε σε αρκετές μεγάλες σχολές, όπως η Φιλοσοφική και έχει ανοίξει ήδη μεγάλη συζήτηση μέσα στους κόλπους της ΚΝΕ και του ΜΑΣ ότι οι διασπαστικές κινήσεις και η περιχαράκωση με τόνους λάσπης (κυρίως στην αντικαπιταλιστική αριστερά) δεν βοηθούν. Η εκτίμηση ότι στις σχολές «δεν κινείται φύλλο» και η προτεραιότητα «να τσακιστεί η επίδραση του οπορτουνισμού» που εκτιμά ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης στις 23 Μάη είναι και ριζικά λάθος ανάλυση και τραγικά λάθος στρατηγική για τη συνέχεια. Αυτή η εκτίμηση βγάζει από το προσκήνιο της πάλης χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και βάζει σαν πρώτο στόχο την υπόλοιπη αριστερά, κεντράροντας προφανώς στα ΕΑΑΚ.

Η Αριστερή Ενότητα κράτησε τις δυνάμεις της χάνοντας σε απόλυτο αριθμό ψήφων και ανεβαίνοντας σε ποσοστό (στα Πανεπιστήμια μόνο). Είναι ακόμα μία ένδειξη ότι πολύς κόσμος θέλει να δυναμώσει την αριστερά και απαιτεί τη συμμετοχή στο κίνημα και την συμπαράταξη με τους εργαζόμενους. Αυτό όμως δεν φτάνει για να μεγαλώσεις τις δυνάμεις σου. Η ΑΡΕΝ έμεινε στάσιμη γιατί έκανε «μισά» βήματα. Δεν πήρε πρωτοβουλία για Γενικές Συνελεύσεις αν και συμμετείχε στις πρωτοβουλίες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ήταν καθαρά ενάντια στα μέτρα και υπέρ της σύνδεσης με το εργατικό κίνημα, αλλά δεν βάζει αντικαπιταλιστική προοπτική.

Τα ΕΑΑΚ ήταν το κομμάτι που βγήκε ενισχυμένο από τις εκλογές. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων το νούμερο ήταν σχεδόν ίδιο με το περσινό παρά τη μεγάλη αποχή (πάνω από 8000 ψήφοι) και ποσοστό ανεβασμένο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η πρωτοβουλία για να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις, η πρόταση για καταλήψεις τον Δεκέμβρη και τις ημέρες των Πανεργατικών, η ξεκάθαρη στρατηγική για ενότητα του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος και η μάχη για τις αντικαπιταλιστικές ιδέες μέσα στις σχολές έδωσε τη δυνατότητα σε μια σειρά από σχήματα των ΕΑΑΚ να ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία την επόμενη μέρα των εκλογών με έδρες σε πολλά ΔΣ και εμφάνιση σε συλλόγους που δεν υπήρχαν πριν. 

Η συνέχεια χρειάζεται να δοθεί άμεσα. Οι εξεταστικές μπορεί να δυσκολέψουν την παρουσία στις σχολές, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν την πολιτική συζήτηση. Σε ποιο σημείο είναι η κρίση, αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, αν μπορούν να νικήσουν οι απεργίες, αν υπάρχει αντικαπιταλιστική λύση είναι ερωτήματα που μπαίνουν από περισσότερους αγωνιστές. Ταυτόχρονα, οι εργατικές κινητοποιήσεις δεν σταματούν. Καθήκον της αριστεράς είναι να οργανώσει τη συμμετοχή των φοιτητών συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για ενωτική δράση και συλλογικές διαδικασίες.

Τα ΕΑΑΚ μετά τις εκλογές βρίσκονται με περισσότερες δυνατότητες σε όλες τις σχολές και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώσουν η φοιτητική και η εργατική αντίσταση στις επιθέσεις των από πάνω.

Δηλώσεις φοιτητών

Συμμετείχα πρώτη φορά στο Μαρξισμό φέτος. Ήταν μια τρομερή εμπειρία. Συμμετείχαν ομιλητές από την αριστερά από διάφορες χώρες. Μετά γινόταν συζήτηση με τοποθετήσεις από κάτω. Ήταν πολύς κόσμος που δεν ήταν στο ΣΕΚ ή τα ΕΑΑΚ , αυτό ήταν πολύ καλό. Με βοήθησε πολύ και είναι μια εμπειρία που πραγματικά δεν πρέπει να χάνεται.

Στις φοιτητικές εκλογές γενικά στην Αλεξανδρούπολη τα ΕΑΑΚ πήγαν πολύ καλά. Στην Ιατρική πήραμε δεύτερη έδρα σε σύγκριση με πέρσι. Η ΔΑΠ έπεσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά άκυρα ψηφοδέλτια ήταν της ΔΑΠ τα οποία βρέθηκαν σκισμένα μέσα στην κάλπη. Επίσης, στη Μοριακή Βιολογία φτάσαμε τις τρεις έδρες που είναι όσες και της ΔΑΠ και πήραμε μία έδρα και στο Παιδαγωγικό.

Στο σχήμα συζητήσαμε πως θα μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο ακόμα περισσότερο στη συνέχεια και πως θα υπάρχουν πιο ξεκάθαρα οι θέσεις μας μέσα στη σχολή.

Ζαννέτα Λυσικάτου, Ιατρική Αλεξανδρούπολη


Στο Παιδαγωγικό κατεβήκαμε για πρώτη φορά στις εκλογές. Είμαστε νέο σχήμα που αποτελείται κυρίως από ανένταχτους φοιτητές. Στη διάρκεια της χρονιάς παρεμβήκαμε στις συνελεύσεις και στα αμφιθέατρα, ενώ πριν από τις εκλογές κάναμε εκδήλωση για το πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, τι επιπτώσεις θα έχει στη σχολή και πώς μπορούμε να απαντήσουμε. 

Την ημέρα των εκλογών είχαμε παρουσία στο Χημείο όπου ψηφίζουμε μαζί με τους Νηπιαγωγούς, το Φυσικό και το Μαθηματικό. Είχαμε στήσει τραπεζάκια των ΕΑΑΚ και του ΣΕΚ. Δώσαμε 11 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης, 2 περιοδικά και 2 βιβλία από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Στις εκλογές καταφέραμε να πάρουμε μία έδρα στο ΔΣ με 31 ψήφους. Τα παιδιά στο σχήμα είναι ευχαριστημένα και ήδη έχουμε βρεθεί μετά τις εκλογές. Υπάρχει η διάθεση να μιλήσουμε με περισσότερο κόσμο και βγάλαμε μια νέα αφίσα. Είναι η κλασική φωτογραφία με τα πολλά ψαράκια που ενώνονται για να φάνε το μεγάλο ψάρι με σύνθημα χρειάζεται οργάνωση.

Μαριάννα Χρονοπούλου, Παιδαγωγικό Αθήνας


Στο Βιολογικό φάνηκε η δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά μέσα στη σχολή. Είχαμε συνεχή παρουσία, καλούσαμε νέο κόσμο στις διαδικασίες του σχήματος, ενώ βοήθησε και η παρουσία του ΣΕΚ στη σχολή που δεν υπήρχε προηγούμενα. 

Τα ΕΑΑΚ είναι πλέον πρώτη δύναμη στη σχολή με 4 έδρες στο ΔΣ. Έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε άμεσα ανοιχτό σχήμα για να βρούμε όλο τον κόσμο που μας στήριξε. Δεν ξέρουμε τουλάχιστον 20 από αυτούς. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα έχουμε βάλει ότι θα δώσουμε μάχη να υπάρχουν περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις για τις Πανεργατικές, να συμμετέχει περισσότερος κόσμος σε όλες τις διαδικασίες.

Λυδία Παυλίδη, Βιολογικό Ηρακλείου


Η κατάκτηση μιας θέσης στο ΔΣ της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά από την ΕΑΑΚ ανοίγει νέες δυνατότητες για το φοιτητικό κίνημα. Η νίκη των σπουδαστών της ΜΑΡΚΣ είναι απόρροια της σκληρής κινηματικής δουλειάς που κάναμε, χωρίς να έχουμε απώτερο στόχο τις εκλογές, όπως όλες οι άλλες παρατάξεις. Πέρυσι δεν καταφέραμε να μπούμε στο ΔΣ μόνο για 12 ψήφους. 

Παρά το θετικό κλίμα και την κίνηση του κόσμου προς τα Αριστερά δεν χαλαρώσαμε και καταφέραμε να είμαστε πλέον σε θέση ισχύος και να πιέζουμε για ζητήματα προς το συμφέρον των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΣΕΚ, σε αυτή τη μάχη έβαλαν το ταξικό ζήτημα και όχι μόνο «τα της σχολής». Συνέδεσαν δηλαδή τους φοιτητές με τους εργάτες.

Την παραμονή των εκλογών εγκαινιάσαμε τραπεζάκια με βιβλία από το Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο, το οποίο θα λειτούργει αρκετές μέρες από εδώ και πέρα.

Η νίκη αυτή μας επιβάλει να σταθούμε άξιοι της καλύτερης θέσης που έχουμε πλέον στη σχολή.

Γιώργος Άγγελος Δημητροκάλλης, ΤΕΙ Αθήνας