Πιό δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ

1. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στην αστική επίθεση, θέτοντας τη γραμμή της κλιμάκωσης των αγώνων τώρα. Η κλιμάκωση των αγώνων πρέπει να είναι στόχος κάθε αγωνιστή που παλεύει μέσα από συνδικαλιστικές παρεμβάσεις-συσπειρώσεις-κινήσεις σε σωματεία και συλλόγους και αναμφίβολα, παρά τη δουλειά που έχει γίνει, παρά την πίεση που νιώθει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και αναγκάζεται να προκηρύσσει πολύ πιο συχνά γενικές απεργίες, απέχουμε πολύ από το να μετατραπεί η συσσωρευμένη οργή σε απεργιακή κλιμάκωση. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί να εξαγγέλουμε μια τέτοια κατεύθυνση. Ιδίως όταν σύσσωμοι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζουν ως μονόδρομο τα μέτρα και σπέρνουν την ανασφάλεια και το φόβο. Πρέπει να ενισχύσουμε πολιτικά και οργανωτικά τη γραμμή της κλιμάκωσης. Αυτό μπορεί να γίνει αφενός μεν επιχειρώντας να γίνει κτήμα των εργαζομένων και απόφαση των σωματείων ότι υπάρχει άλλος δρόμος σήμερα μέσα από τα στοιχεία μεταβατικού πολιτικού προγράμματος που προτείνουμε (στάση πληρωμών, εθνικοποιήσεις κλπ), αφετέρου δε με την οργανωτική ανασυγκρότηση των σωματείων στην κατεύθυνση της στήριξης των απεργιών (ταμεία, περιφρούρηση κλπ).

2. Στη σημερινή περίοδο που και πολλά κομμάτια εργαζομένων παραμένουν χωρίς συνδικαλιστική έκφραση, αλλά και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει διαλύσει τις δομές οργάνωσης και στήριξης των αγώνων απαιτείται η ενεργοποίηση της κοινωνίας σε αυτή την κατεύθυνση. Αναγκαία συνεπώς είναι η στήριξη των αγώνων σε κάθε γειτονιά, με τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών που θα εκφράζουν ενεργά την αλληλεγγύη τους στα τοπικά σωματεία, ιδίως όταν αποφασίζουν μεγάλες απεργίες, αλλά και θα αποτελούν κέντρα πολιτικής συζήτησης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έπρεπε να πρωτοστατεί στη δημιουργία τέτοιων επιτροπών και να προσπαθεί να τις μπολιάσει με τα στοιχεία του μεταβατικού πολιτικού της προγράμματος.

3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μόνη οργανωμένη δύναμη της Αριστεράς που έχει θέσει με αρκετή ευκρίνεια ένα μεταβατικό πολιτικό πρόγραμμα γύρω από το οποίο μπορούν να συστρατευθούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το συζητάμε σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά και να ζητάμε από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να τοποθετηθούν σ´αυτό. Πραγματική δύναμη θα αποκτήσει η κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν το πρόγραμμά της γίνει κτήμα ευρύτερων στρωμάτων μέσα από την πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση και όχι αν παραμείνει ένα λάβαρο που αυτάρεσκα θα το κραδαίνουν οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

4. Φέτος είναι η χρονιά που η πολιτική απονομιμοποίηση του αστικού πολιτικού μπλοκ μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από τις 11 περιφερειακές εκλογές και τους μεγάλους δήμους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία έτσι ώστε αφενός μεν λαϊκοί αγωνιστές που δώσανε μάχες ενάντια στον Καλλικράτη, για τους ελεύθερους χώρους και γενικά για την καλύτερη διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων να συσπειρωθούν σε δημοτικά αντικαπιταλιστικά σχήματα, αφετέρου δε να συγκροτήσει ευρύτερα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια στη βάση του μεταβατικού πολιτικού προγράμματος που έχει προτείνει.

Για να ανταποκριθεί όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα αναβαθμισμένα αυτά καθήκοντα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη οργανωτική οντότητα και συνοχή. Γι´αυτό η κατεύθυνση που θέσαμε στη συνέλευση του Κεραμεικού για την οργανωτική μας ανασυγκρότηση πρέπει να υλοποιηθεί τώρα με την εγγραφή μελών και την εντατικοποίηση των συνελεύσεων σε κάθε τοπική επιτροπή. Εάν δεν ενεργοποιηθεί το σύνολο του πολιτικού μας οργανισμού θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε ακόμα και κατ´ελάχιστο στα καθήκοντα που βάζει μπροστά μας η συγκυρία.

Δημήτρης Σαραφιανός