Μπορεί να γίνει στάση πληρωμών του χρέους;

Καμπάνια υπογραφών

Καμπάνια υπογραφών με τίτλο «Παύση πληρωμών- έξοδος από το ευρώ» έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία 30 οικονομολόγων, επιστημόνων και πανεπιστημιακών μετά την μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση και το χρέος. Το κείμενο στο οποίο στηρίζεται η καμπάνια βρίσκεται δημοσιευμένο στο ίντερνετ http:// www. gopetition.com/online/36271.html

Ήδη έχουν υπογράψει 480 άτομα που προέρχονται τόσο από τον επιστημονικό χώρο, αλλά και από κόσμο που συμμετέχει στις απεργίες και απαιτεί να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και όχι οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι: Σπύρος Μαρκέτος, Κώστας Λαπαβίτσας, Κώστας Σαρρής, Σπύρος Κότσιας, Ευτύχης Μπιτσάκης, Γιώργος Ρούσης, Αλέξανδρος Χρύσης, Θανάσης Διαβολάκης, Πέτρος Κωνσταντίνου και άλλοι.

Επιδείνωση

Το κείμενο τονίζει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ και το μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ θα φέρουν «δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων».

Θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε στην κυβέρνηση υποσχόμενο την αναδιανομή του εισοδήματος και αυτό που έκανε ήταν να πάρει τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας προωθώντας τα ως μονόδρομο. Στη συνέχεια βάζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει αυτή την επιλογή με διάφορους τρόπους, όπως να «απαιτήσει ευνοϊκό δανεισμό από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1% που δανείζει τις τράπεζες)» ή να «αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ), να φορολογήσει την εκκλησία, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, να μειώσει τους εξοπλισμούς».

Στη συνέχεια, το κείμενο τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να επωμίζονται κάθε χρόνο το τεράστιο βάρος εξυπηρέτησης ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι και παραλύει κάθε προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής» και απαιτεί από την κυβέρνηση «να θέσει επιτέλους ένα φραγμό στην ασυδοσία των τραπεζών επιβάλλοντας απαγόρευση φυγής κεφαλαίων, να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, την επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.α.) την εφαρμογή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιας μακρόπνοης βιομηχανικής πολιτικής». Τέλος, διεκδικεί «την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, στο 45%, όπως ήταν μέχρι το 1981».

Να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους

Μετά τις τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια στις 5 και στις 20 του Μάη, σε όλους τους εργατικούς χώρους έχει ανάψει η συζήτηση για τη συνέχεια της εργατικής αντίστασης στα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. 

Από τα νοσοκομεία μέχρι τους δήμους και από τις συγκοινωνίες μέχρι τον ιδιωτικό τομέα, η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι ποιο θα είναι το επόμενο απεργιακό βήμα, πως θα κλιμακωθεί η αντίσταση με νέα Πανεργατική, πως μπορεί να στηριχτούν οι απεργίες διαρκείας για να ανατρέψουμε τα μέτρα.

Ταυτόχρονα, εκτός από την κινηματική συζήτηση, ανοίγονται βαθύτερα ερωτήματα. Ένα ζήτημα που ξεκίνησε από ριζοσπάστες οικονομολόγους και την αντικαπιταλιστική αριστερά (κυρίως από το ΣΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι το θέμα της στάσης πληρωμών του χρέους. Πριν από μερικούς μήνες τα κομμάτια που το στήριζαν ακούγονταν «ακραία». Τώρα το σύνθημα για παύση πληρωμών του χρέους έχει μπει στην ημερήσια διάταξη, υπάρχει σε πανό στις διαδηλώσεις, είναι στα χείλη χιλιάδων εργαζόμενων και η συζήτηση σε πολλές περιπτώσεις περνάει σε άλλο επίπεδο. Πως μπορούμε να το επιβάλλουμε.

Στο τετραήμερο του Μαρξισμού μια σειρά από συζητήσεις ήταν αφιερωμένες σε αυτό το θέμα. Σε αυτές τις συζητήσεις ομιλητές ήταν μια σειρά από αγωνιστές που άνοιξαν το διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα πολύ νωρίς. Ο Σπύρος Μαρκέτος, ο Μωυσής Λίτσης, ο Σταύρος Μαυρουδέας, αλλά και οι διεθνείς προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ Ντέιβιντ Χάρβεϊ και Άλεξ Καλλίνικος.

Εντυπωσιακό στοιχείο ήταν και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη συζήτηση που υπήρχε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση της Αριστεράς. Ο βουλευτής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε από την άποψη του κόμματός του και τοποθετήθηκε υπέρ του παγώματος του χρέους.

Διαστάσεις

Τις επόμενες μέρες από τον Μαρξισμό αυτή η συζήτηση πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Συνεντεύξεις του Χάρβεϊ υπήρξαν στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (23 Μάη) και στο TVXS. Συνέντευξη του Καλλίνικος υπήρχε στο ίδιο site. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν οι πιο πολυδιαβασμένες ειδήσεις επί δύο μέρες. 

Μεγάλη αποδοχή συνάντησε και η πρωτοβουλία για παύση πληρωμών του χρέους που ξεκίνησαν μια σειρά από οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, όπως περιγράφουμε σε άλλο σημείο της σελίδας.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα εκτιμάει ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να ανοίξει ακόμα περισσότερο και αυτό το αίτημα να γίνει απόφαση των συνελεύσεων των σωματείων και των συνδικάτων για να μπορέσουμε να το επιβάλλουμε στην πράξη με απεργίες.

Με αυτή την κατεύθυνση θα οργανωθεί κύκλος συζητήσεων πανελλαδικά σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις. Ομιλητές θα υπάρχουν από όλο το φάσμα της αντίστασης στα μέτρα λιτότητας, από τις ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες, αλλά και συνδικαλιστές και αγωνιστές της βάσης των σωματείων.

Η συζήτηση μπορεί να απλωθεί σε ακόμα περισσότερες γειτονιές μέσα από τις αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις που θα οργανώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανελλαδικά μέσα στον Ιούνιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη.

Η στάση πληρωμών μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα που βάζει η αντικαπιταλιστική αριστερά-φορολόγηση των πλούσιων, κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, μείωση των εξοπλισμών, νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξη στα συνδικάτα- είναι μια πρόταση που μπορεί να κερδίσει μαζικά ακροατήρια, να οπλίσει με επιχειρήματα χιλιάδες εργαζόμενους και να βάλει ξεκάθαρα την αντικαπιταλιστική προοπτική απέναντι στη βαρβαρότητα της κρίσης και των επιθέσεων.


Ανοιχτές Εκδηλώσεις

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6 
Εργατικό Κέντρο 6μμ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6 Πάρκο Γεωργιάδη 6μμ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/6 
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο 
Καραϊσκου 111) 7.30μμ
Ομιλητές: Θανάσης Διαβολάκης, οικονομολόγος, Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Δημήτρης Καλπίδης, Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Δήμου Κορυδαλλού, Όλγα Κοσμοπούλου, Κρατικό Νίκαιας, Ε.Γ. ΟΕΝΓΕ, Κώστας Σαρρής, οικονομικός συντάκτης Ημερησία, Financial Crimes

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 
ΠΕΜΠΤΗ 10/6 
Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/6 
Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/6, 7μμ

ΞΑΝΘΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/6 
Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/6 
Δημοτική Αγορά Κυψέλης 
πεζόδρομος Φωκιώνος Νέγρη)

ΙΛΙΟΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16/6 
Δημαρχείο Ιλίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16/6 
Εργατικό Κέντρο 7μμ
Ομιλητές: Γιώργος Γρόλλιος, πανεπιστημιακός, Δέσποινα Χαρα λαμπίδη, μέλος Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη

ΒΥΡΩΝΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16/6 
Ταπητουργείο 7.30μμ
Ομιλητές: Φλώρα Παπαδέδε, συνδικαλίστρια ΔΕΗ, Μάκης Καβουριά ρης, πανεπιστημιακός, Μαρία Στύλλου, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 17/6 
Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/6 
Πολιτιστικό Πολύκεντρο 7μμ
Ομιλητές: Σπύρος Κότσιας, πρώην πρόεδρος ΠΟΣ, Αλέκος Βερναρδάκης, Κομμουνιστική Ανανέωση, Σωτήρης Κοντογιάννης, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη