Απεργία στη British Airways

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα πραγματοποιήσουν άλλες δύο πενθήμερες απεργίες το επόμενο διάστημα ενώ μία από τις απεργίες θα γίνει τις μέρες που τελειώνει το σχολικό τρίμηνο, οι οποίες έχουν πάντα αυξημένο αριθμό πτήσεων.

Τα αφεντικά της εταιρείας έχουν αφηνιάσει και εκτοξεύουν βρισιές και απειλές ενάντια στους απεργούς. Από τη μια μεριά, χάνουν τεράστια ποσά από τις μαζικές ακυρώσεις πτήσεων. Από την άλλη, η απεργία αυτή ξαναφέρνει στο βρετανικό προσκήνιο την παράδοση των μαχητικών απεργιών της δεκαετίας του ´70. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιθέσεις που γίνονται από ολόκληρο τον Τύπο, τα αφεντικά και τη νέα δεξιά κυβέρνηση, προσπαθούν να παρουσιάσουν τους απεργούς ως «συντηρητικούς» και «κολλημένους» στο παρελθόν. Είναι τεράστιος ο φόβος ότι η απεργία στη BA θα αποτελέσει την αρχή για να βγουν σε αγώνες και άλλοι κλάδοι που χτυπιούνται από την κρίση. Ο φόβος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, με βάση το ότι στις αρχές Ιούνη ο Τζορτζ Οσμπορν, ο νέος υπουργός Οικονομίας, θα ανακοινώσει τεράστιο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας.

Ο Γουίλι Γουόλς, το αφεντικό της BA, εκτός από τη μαχητικότητα του προσωπικού, είχε να αντιμετωπίσει μια ακόμη έκπληξη το περασμένο Σάββατο. Μέλη του SWP, του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στη Βρετανία, και άλλοι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τα γραφεία του ACAS (της επιτροπής διαιτησίας) και ανέβηκαν μέχρι τον 23ο όροφο, όπου γινόταν συνεδρίαση για να αντιμετωπιστεί η απεργία. Εκεί, με πικέτες υπέρ των απεργών, βρέθηκαν μπροστά στον Γουόλς που βρισκόταν έξω από την αίθουσα και μιλούσε στο κινητό του. Τον περικύκλωσαν φωνάζοντας «Γουίλι Γουόλς ποιος νομίζεις ότι είσαι; Εμείς υποστηρίζουμε τα πληρώματα». Ο Γουόλς αποχώρησε εξοργισμένος.

Οι διαδηλωτές ήρθαν οργανωμένοι μετά το τέλος του συνεδρίου της πρωτοβουλίας «Right to Work» - «Δικαίωμα στη Δουλειά» που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Λονδίνο. Περισσότερα από 600 άτομα, στην πλειονότητά τους συνδικαλιστές, πήραν μέρος. Καλεσμένη ομιλήτρια στο συνέδριο ήταν και η Τιάνα Ανδρέου, μέλος του ΣΕΚ και συνδικαλίστρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Τιάνα μας μίλησε μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο: «Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση ενός νεαρού απεργού από την BA. Παρότι η απεργία είχε βγει παράνομη, εξήγησε ότι αυτό δεν έχει φέρει κάποιο αίσθημα ήττας, αντίθετα τους είχε εξοργίσει ακόμη περισσότερο. Μίλησε για τα σχέδια κατάργησης θέσεων εργασίας στα πληρώματα των αεροσκαφών και τόνισε ότι αν η BA μειώνει τα πληρώματα, πρέπει να σκεφτούμε τι θα συμβεί με εταιρείες σαν την Easyjet όπου ήδη έχουν χτυπημένα τα ρεπό, τα ωράρια και οι θέσεις εργασίας. Το παράδειγμα της BA ήταν πολύ χρήσιμο γιατί δείχνει πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τεράστιες πιέσεις, όπως αυτή των δικαστηρίων. 

Ολοι όμως ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το παράδειγμα της Ελλάδας. Εδωσα την εικόνα από τις τελευταίες γενικές απεργίες δίνοντας έμφαση στο ρόλο που παίζουν οι πρωτοβουλίες από τα κάτω μέσα στους εργατικούς χώρους. Η περιγραφή από το γιουχάισμα που έφαγε ο Παναγόπουλος στην Πανεργατική της 5ης Μάη ενθουσίασε τους βρετανούς συντρόφους που αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν το μπλοκάρισμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Τόνισα επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει η Αριστερά σαν προωθητικός παράγοντας για το εργατικό κίνημα, και ιδιαίτερα το ρόλο που έχει παίξει η ύπαρξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ελλάδα».