Οχι κλεισίματα και περικοπές - Κοινή πρωτοβουλία

Στην σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από την Β’ ΕΛΜΕ, τη Γ’ ΕΛΜΕ, την Ε’ ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Δασκάλων Αριστοτέλης, το Γηροκομείο Αθήνας, το Θριάσιο Νοσοκομείο και αντιπροσωπεία από το Συντονιστικό Κατάληψης του Δήμου της Αθήνας. Στη σύσκεψη βρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου.

H συζήτηση απλώθηκε σε όλες τις μάχες που έχουν ξεσπάσει στα μέτωπα της παιδείας, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών και μπήκαν προτάσεις για να δυναμώσει η σύνδεση μεταξύ των κινημάτων που αντιστέκονται.

Τη συζήτηση άνοιξε η Γεωργία Κόφφα, καθηγήτρια από τη Γ’ ΕΛΜΕ, η οποία συντόνισε και την διαδικασία. Πρότεινε ένα κείμενο με βάση τι είχε ειπωθεί στην πρώτη συνάντηση στην Νομική και κάλεσε τους συμμετέχοντες να κάνουν παρατηρήσεις και να προτείνουν δράσεις.

Στη συνέχεια η Δέσποινα Μαντζιώρου από την Κατάληψη του Δήμου Αθήνας περιέγραψε τον αγώνα που δίνουν εδώ και τρεις βδομάδες  και παρέδωσε στους εκπαιδευτικούς ψήφισμα που ζητάει από την ΟΛΜΕ να βγάλει ανακοίνωση συμπαράστασης. Επίσης, κάλεσε να παρθεί απόφαση για συμμετοχή όλων στην συγκέντρωση που καλούν οι συμβασιούχοι την Πέμπτη 14/4 έξω από τον Άρειο Πάγο.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες περικοπές αφού έχει υποσχεθεί να βρει 50 δις. Χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχει το συλλαλητήριο της Τετάρτης που καλούν τα συνδικάτα και να πιέσουμε για νέα Γενική Απεργία. Θα γίνουν κινητοποιήσεις και την ημέρα που θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα του Γηροκομείου που είναι πολύ σοβαρό και παίρνει την εποπτεία του ο Δήμος Αθήνας. Να  εξασφαλίσουν πως θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και πως θα πάρουν και άλλο προσωπικό».

Ο Σταμάτης Νικολάου από την Ε’ ΕΛΜΕ ανέφερε ότι «περικόπτονται όλες οι κοινωνικές παροχές. Δεν πρέπει να κατακερματίσουμε τα ζητήματα. Χρειάζεται να βάζουμε το ζήτημα πιο γενικά. Η ΕΛΜΕ μας έχει πάρει απόφαση να συμμετέχει σε όποιο συντονισμό υπάρχει. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για στάσεις εργασίας την Πέμπτη που διαδηλώνουν οι συμβασιούχοι σε όλες τις ΕΛΜΕ του κέντρου.

Ο Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ τόνισε «ότι γίνει στο Δήμο Αθήνας θα αποτελέσει πιλότο για όλη την Ελλάδα. Αν δικαιωθούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο, θα είναι μεγάλη νίκη για όλους. Πρέπει να μεγαλώσουμε το εύρος των δυνάμεων μας. Να δώσουμε συντονισμένα τη μάχη. Το συλλαλητήριο την Τετάρτη πρέπει να περάσει από το Δημαρχείο»

Ο Γιώργος Τσιρώνης από το Θριάσιο είπε: «Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα το Χάρτη Υγείας για τα νοσοκομεία, αλλά πάνε για τεράστιες συγχωνεύσεις. Πάνε να διαλύσουν την κοινωνική παροχή και για τους από μέσα και για τους από έξω. Θέλουν χειρότερες, λιγότερες και ακριβότερες Υπηρεσίες. Πρέπει να δώσουμε και τη μάχη με τα χαράτσια, όπως το 5ευρω στα νοσοκομεία που θέλουν να το κάνουν 10ευρω».

Η Έφη Γαννιάρη από την Β’ ΕΛΜΕ τόνισε ότι πρέπει «το κίνημα να ανατρέψει τις πολιτικές τους. Υπάρχουν σπίθες που μπορούν να ανάψουν την πυρκαγιά, όπως η κατάληψη του Δημαρχείου. Πρέπει να υπάρχει στήριξη των κινητοποιήσεων. Να υπάρχει συντονισμός και πρόγραμμα», ενώ κατέθεσε και ένα σχέδιο ψηφίσματος για το Γηροκομείο Αθήνας.

Τελικά, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να μαζικοποιηθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 13/4, 6.30μμ στα Προπύλαια και στην διαδήλωση των συμβασιούχων την Πέμπτη έξω από τον Άρειο Πάγο.

Αγωνιστικά βήματα

Επίσης, θα κυκλοφορήσει μαζικά κείμενο που θα μοιραστεί στις συγκεντρώσεις. Ένα κομμάτι του αναφέρει: «Είναι ώρα να ενώσουμε και να συντονίσουμε τους αγώνες μας για να μην περάσουν τα μέτρα του Μνημονίου και του Καλλικράτη που θυσιάζουν τις υπηρεσίες μας για τις κοινωνικές ανάγκες  στο βωμό της αποπληρωμής του χρέους στους τραπεζίτες, να πάρουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες και κοινά αγωνιστικά βήματα ώστε να ηττηθεί η πολιτική των περικοπών, των συνενώσεων-καταργήσεων, των απολύσεων και των χαρατσιών της κυβέρνησης. Τα λεφτά υπάρχουν, αρκεί να σταματήσουν οι σπατάλες με τη συμμετοχή σε πολεμικές εκστρατείες όπως τώρα στη Λιβύη. Να σταματήσουμε να πληρώνουμε ένα δισεκατομμύριο την εβδομάδα για την αποπληρωμή του χρέους!».

Διαβάστε επίσης

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ - ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ

ΣΧΟΛΕΙΑ

ΧΑΝΙΑ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ