ΛΙΒΥΗ: «Το ΝΑΤΟ λέει ψέματα»

Οι ΝΑΤΟϊκοί δεν δέχτηκαν καν να ζητήσουν συγγνώμη. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι φταίνε οι εξεγερμένοι που δεν έχουν ιδέα από το πώς να χειριστούν τον οπλισμό που έχουν στα χέρια τους. Οι αντικαθεστωτικοί της Βεγγάζης καταγγέλλουν επίσης ότι την 1η του μήνα, πάλι από πυρά του ΝΑΤΟ έπεσαν δεκατρείς νεκροί, από τους οποίους εννιά αντάρτες και τέσσερις άμαχοι. Ένας από τους αντάρτες δηλώνει σε διεθνή πρακτορεία: “Το ΝΑΤΟ λέει ψέματα. Είναι με τον Καντάφι, όχι μαζί μας”. Οι πιέσεις του ΝΑΤΟ πάνω στους εξεγερμένους όλο το τελευταίο διάστημα είναι για να τους κρατήσει πίσω και έξω από τις επιχειρήσεις. Η “ζώνη απαγόρευσης πτήσεων” εφαρμόζεται πλέον και κατά των αεροσκαφών του στρατού της Βεγγάζης. Το Μιγκ που έχουν στον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι προσγειώθηκε αναγκαστικά από παρέμβαση των ΝΑΤΟϊκών.

Για να οδηγηθούν οι αντάρτες σε ακόμη μεγαλύτερους συμβιβασμούς από ό,τι έχουν ήδη κάνει, για μέρες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν αφήσει το στρατό του Καντάφι να προελαύνει και να βομβαρδίζει. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ είχαν κάνει ακόμη ένα βήμα πίσω, σταματώντας εντελώς τους δικούς τους βομβαρδισμούς. Η κατάσταση γινόταν τόσο απελπιστική για τον κόσμο που ένας αντάρτης δήλωνε: “Όσο ελπίζαμε στο Θεό, τα πηγαίναμε καλά. Όταν αρχίσαμε να ελπίζουμε στο ΝΑΤΟ, μάς παίρνει φαλάγγι ο Καντάφι.”

Μακελειό

Το έγκλημα που συνεχίζει να διεξάγεται στη Μισράτα είναι το σοβαρότερο από όλα. Η Μισράτα, σε μεγάλο βαθμό εργατούπολη, είναι η πρώτη σημαντική πόλη δυτικά της Τρίπολης που βρίσκεται στον έλεγχο των ανταρτών. Όμως από την αρχή, και η ηγεσία της Βεγγάζης και οι ΝΑΤΟϊκοί φαίνεται ότι είχαν χαρίσει στον Καντάφι αυτούς τους ανθρώπους. Δεν τους είχαν υπολογίσει στη μοιρασιά και άφησαν να εξελιχθεί μακελειό. Τις τελευταίες μέρες, ο στρατός του Καντάφι χτύπησε τη χαλυβουργία της πόλης και τους σταθμούς καυσίμων, ενώ οι νεκροί μετριούνται σε εκατοντάδες.

Το χτύπημα της Λιβύης οδηγείται σε αποτυχία για τους ιμπεριαλιστές. Ξεκίνησαν αυτήν τη βάρβαρη εκστρατεία προσπαθώντας να καπελώσουν την επανάσταση και να μπορέσουν να παρουσιαστούν ως φίλοι των εξεγερμένων, ώστε να μην μείνουν πίσω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κατάφεραν να πάρουν την ηγεσία των ανταρτών με τη μεριά τους με το δόλωμα των βομβαρδισμών, στρατολογώντας διάφορα πρώην στελέχη του Καντάφι που μετατράπηκαν σε “αντι-καθεστωτικούς”. Αναθάρρησαν όταν είδαν διαδηλωτές στις λιβυκές πόλεις να κρατάνε γαλλικές σημαίες υπέρ των βομβαρδισμών. Κι όμως, η αυταπάτη του κόσμου δεν φαίνεται να κρατάει πολύ. Οι ΝΑΤΟϊκοί έχουν να απολογηθούν πλέον για τα εγκλήματά τους και για την ανικανότητά τους να ρίξουν τον Καντάφι.

Στο μεταξύ οι διπλωματικές διαδικασίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης, της οποίας ο Καντάφι είναι ο νο1 χρηματοδότης, επισκέφθηκαν την Τρίπολη, αντιμετωπίζοντας τον Καντάφι ως αναμφισβήτητο ηγέτη. Οι μεταβατικές διαδικασίες που βάζουν στον τραπέζι δεν περιλαμβάνουν την άμεση απομάκρυνση του Καντάφι. Από τη μεριά τους οι εξεγερμένοι θέτουν την απομάκρυνση του Καντάφι ως πρώτη προϋπόθεση για συνομιλίες.

Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να ξεκίνησαν πολύ επιθετικά την εμπλοκή τους στη Λιβύη, όμως κινδυνεύουν να βρεθούν πολύ πιο βαλτωμένοι από ό,τι φαντάζονταν.