Εργατικό κίνημα
Απεργία για προσλήψεις μονιμοποιήσεις στα Νοσοκομεία

Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στις 5 Μάρτη. Πανελλαδική απεργιακή διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 9πμ, με αφετηρία την πλ. Μαβίλη. Συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας πραγματοποιούσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το απόγευμα της Τρίτης 25/2. 

Η επιδημία της γρίπης αλλά και ο διεθνής συναγερμός για την απειλή του κορονοϊού κάνουν ακόμα πιο εξόφθαλμη την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις κι αύξηση της χρηματοδότησης, διεκδικήσεις που είναι τα βασικά ζητούμενα της απεργίας της 5ης Μάρτη. Η κυβέρνηση κι ο Κικίλιας, αντί να ικανοποιήσουν αυτά τα αιτήματα, προτιμούν να μπαλώνουν τρύπες με μετακινήσεις εργαζομένων – δημιουργώντας όπως είναι προφανές καινούργια κενά και να προωθούν την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στη δημόσια Υγεία. Την ίδια στιγμή δίνουν ψεύτικες διαβεβαιώσεις περί θωράκισης κι ετοιμότητας του συστήματος Υγείας απέναντι σε ξεσπάσματα επιδημιών, χτίζοντας παράλληλα και τον απεργοσπαστικό εκβιασμό, καθότι “μπροστά στον κίνδυνο του κορονοϊού, δεν είναι ώρα για απεργίες”. 

Διαψεύδει

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο και στα δύο επίπεδα. Πρώτον όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του Κικίλια. Το ίδιο το σωματείο εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου – ενός από τα νοσοκομεία που υποτίθεται πως έχουν προετοιμαστεί για να υποδεχτούν κρούσματα κορονοϊού – διαψεύδει τον Κικίλια ξεκαθαρίζοντας πως “δεν υπάρχει σχέδιο για τον κορονοϊό στο Αττικό, που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου”. 

Κι όσο για τα “μην απεργείτε σε τέτοιες συνθήκες”, η απεργία στις 5 Μάρτη και η κλιμάκωσή της είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να κόψει τα παραμύθια και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις και δαπάνες που θα εξασφαλίσουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες.   

Το κίνημα των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να απεργεί και να κερδίζει. Η απεργία έρχεται να δώσει συνέχεια στο απεργιακό μπαράζ και το σερί των μεγάλων πανελλαδικών απεργιακών διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με με πιο πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις αυτές του φθινοπώρου με τις οποίες κερδήθηκε η παραμονή των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στην Υγεία, για μία ακόμη φορά, ανοίγοντας με αξιώσεις το ζήτημα της μονιμοποίησής τους. 

Ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε, η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων έχει σημάνει συναγερμό και γι'αυτό οι διαβεβαιώσεις του Κικίλια δεν πείθουν κανέναν. Μετά από χρόνια περικοπών, υποχρηματοδότησης και μηδενικών προσλήψεων ήρθε η ώρα μηδέν για μια σειρά δημόσιες δομές Υγείας που είτε άρχιζαν να βάζουν λουκέτο, είτε αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Αυτό έγινε με το παράρτημα του Αγλ. Κυριακού στην Καλλιθέα, το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Παίδων Πεντέλης, τα χειρουργεία του Αγ.Όλγα κλπ. 

Συντονιστικό

“Η συγκεκριμένη απεργία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τα νοσοκομεία και την Δημόσια Υγεία” επισημαίνει το Συντονιστικό στο κάλεσμά του για τη συνέλευση. “Με αφορμή την αντιμετώπιση του κορονοϊού μετακινούνται βίαια συνάδελφοι σε άλλα νοσοκομεία για να κλείσουν οι τρύπες της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Ήδη διάφορα νοσοκομεία οδηγούνται σε απαξίωση προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν ή για να γίνουν ΣΔΙΤ. Το Αττικό είναι το τελευταίο τέτοιο παράδειγμα. Ταυτόχρονα χιλιάδες συμβασιούχοι στην Υγεία παραμένουν στον αέρα. Οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ πήραν την τρίτη παράταση για έναν ακόμη χρόνο, αλλά οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ είναι μία χειροπιαστή απόδειξη ότι νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και ότι ο μόνος δρόμος είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου” υπογραμμίζουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων, σημειώνοντας και τη συμμετοχή τους στους επόμενους μεγάλους σταθμούς, την απεργιακή 8 Μάρτη ενάντια στο σεξισμό και τη διαδήλωση στις 21 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.