Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι μαθητές για τις 21 Μάρτη: Συναυλίες ενάντια στο ρατσισμό

Συνεχίζεται με φοβερή ανταπόκριση η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ στα σχολεία για την 21 Μάρτη, διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Σε δεκάδες σχολεία μοιράζεται η νέα προκήρυξη μαθητών/τριών Anticapitalista που καλεί όλο το μαθητικό κίνημα να συμμετάσχει στις συναυλίες που οργανώνονται σε μια σειρά γειτονιές, να οργανώσει ακόμα περισσότερες, αλλά και να ξεσηκώσει όλα τα σχολεία για την διεθνή ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 21 Μάρτη. 

Μετά τις δυο πολύ πετυχημένες συναυλίες σε Κεραμεικό και Κυψέλη, που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τις γειτονιές, στο Περιστέρι, το μαθητικό κίνημα έρχεται να δώσει συνέχεια στη μάχη ενάντια στα φασιστοειδή που επιτέθηκαν σε σπίτι Πακιστανών, με συναυλία στην πλατεία Δημαρχείου στις 7 Μάρτη. Όπως περιγράφει η Μαρία, φοιτήτρια, στην Εργατική Αλληλεγγύη: 

«Με αφορμή την αντιφασιστική διαδήλωση στο Περιστέρι, αλλά και στο πλαίσιο της οργάνωσης της καμπάνιας για την 21 Μάρτη στα σχολεία επικοινωνήσαμε με διάφορους μαθητές. Η συζήτηση άνοιξε και πιο συνολικά. Σε έναν μαθητή που ξέραμε ότι παίζει σε συγκρότημα προτείναμε να γίνει μια αντιρατσιστική-αντιφασιστική συναυλία. Δέχτηκε γιατί συμφωνεί με τον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό και το γεγονός ότι αυτή η καμπάνια ανοίγει και στους μαθητές. Σε συνάντησή μας μετά με μέλη του συγκροτήματος συζητήσαμε για τις φασιστικές επιθέσεις που έγιναν στους μετανάστες, ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τέτοια πράγματα αναπάντητα στη γειτονιά μας. Συμφώνησαν και με ενθουσιασμό ανέλαβαν να μιλήσουν για τη συναυλία και σε συμμαθητές τους. Θα πάμε και στο ίδιο το σχολείο με συνεργείο της εφημερίδας. Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει δύο σχήματα, ένα ροκ και ένα ραπ και επίσης ένας μαθητής θα διαβάσει ποιήματα προσφύγων».

Στις 7 Μάρτη στο μετρό Πανόρμου θα γίνει και η συναυλία μαθητικών σχημάτων από τους Αμπελόκηπους. Το συγκρότημα Sinnyard έστειλε στην Εργατική Αλληλεγγύη κάλεσμα, όπου αναφέρει: 

«Ζούμε σε έναν καιρό που οι φυλακές έχουν γίνει καθημερινότητα. Η διαφορετικότητα συνθλίβεται συνεχώς στο όνομα του συμφέροντος, το μίσος καλλιεργείται προσεκτικά από τους ελίτ και οι ελευθερίες μας χάνονται κάτω από την σκιά γεροδεμένων καταπιεστών. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα δεσμά μας και να βάλουμε στο μυαλό μας την έννοια της αλλαγής. Αλλαγή στα σχολεία, αλλαγή απ’ τους δρόμους, αλλαγή μέσω της τέχνης. Αλλαγή σύσσωμη ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητος ή θρησκείας. Έφτασε η ώρα να παλέψουμε για τα αδέρφια μας στην προσφυγιά, να τους αγκαλιάσουμε και να τους δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έφτασε η ώρα να νιώσουμε. Όχι φόβο, όχι απελπισία, ούτε μοναξιά. Ήρθε η ώρα να νιώσουμε Άνθρωποι. Στις 7 Μαρτίου στην Πλατεία Πανόρμου, ο ένας δίπλα στον άλλο παρατασσόμαστε ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό και καταδικάζουμε νεοναζιστικές, αποκρουστικές αντιλήψεις. Μαζί νιώθουμε, μαζί αφυπνιζόμαστε, μαζί αλλάζουμε. Και μαζί διαδηλώνουμε όλοι και όλες στις 21 Μάρτη στην Ομόνοια, λαμβάνοντας μέρος στις διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή». 

Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρουν μαθητές/τριες από τα Βριλήσσια, το Σάββατο 14 Μάρτη. (Λεπτομέρειες για όλες τις συναυλίες στη σελίδα 17).

Μαθητική αντίσταση

Στη μαθητική συναυλία που είχε γίνει στον Κεραμεικό, ο Τζαβέντ Ασλάμ χαιρέτισε εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας τονίζοντας τη σημασία της μαθητικής αντίστασης στον φασισμό και τον ρατσισμό και θυμίζοντας πόσο μεγάλη κατάκτηση του κινήματος και της αλληλεγγύης είναι η λειτουργία του 144ου σχολείου, όπου γίνονται μαθήματα γλώσσας της Πακιστανικής Κοινότητας.

«Η εμπειρία που έχω από 20 χρόνια, είναι ότι για δικαιοσύνη, για δικαιώματα, για όσα είναι σωστά και αληθινά, χρειάζεται μάχη» είπε. «Μετά την εισαγγελική πρόταση οι φασίστες έχουν βγει έξω. Θέλουν πάλι να απλώσουν το μίσος. Γι αυτό το λόγο πρέπει εμείς όλοι να είμαστε ενωμένοι στους δρόμους, σε αγώνες να τους βάλουμε φρένο. Πριν λίγες μέρες στο Περιστέρι χτυπήσανε μετανάστες. Οι φασίστες εκπαιδεύουν μικρά παιδιά. Όπως στην Γκορυτσά Ασπροπύργου όταν 2-3 φασίστες έβαζαν παιδιά να χτυπάνε μετανάστες για να κάνουν εκπαίδευση. 

Βλέπετε στα κανάλια “πιστόλια και μαχαίρια στην Ομόνοια”. Αυτά τα πράγματα τα ποτίζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Γίνονται μπροστά στην αστυνομία και δεν τα σταματάνε. Θέλουν να δείξουν ότι το πρόσωπο του μετανάστη ταυτίζεται με μαχαιριές και πιστολιές. Εμείς δεν στηρίζουμε εγκληματίες. Είμαστε εργάτες, θέλουμε έναν κόσμο χωρίς μίσος, με αλληλεγγύη, με αγάπη. Να δουλεύουμε μαζί, να μορφώσουμε τα παιδιά μας όλοι μαζί».