Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 18 Φλεβάρη: “Κλιμάκωση με νέα απεργία - το δρόμο τον δείχνει η Γαλλία”

Αθήνα, 18 Φλεβάρη. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Αθήνα

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία της 18 Φλεβάρη. Χιλιάδες απεργοί γέμισαν το κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του Βρούτση, στέλνοντας μήνυμα για απεργιακή κλιμάκωση στις ηγεσίες των συνδικάτων.

Η επιτυχία της απεργίας είχε φανεί από το πρωί, καθώς ολόκληρη η Αττική παρέλυσε από την απεργία των συγκοινωνιών, πολλές γειτονιές θύμιζαν Κυριακή και τα λεωφορεία που είχαν ναυλώσει σωματεία και συλλογικότητες γέμιζαν απεργούς. Εκατοντάδες σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις έκλεισαν. 

Τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά παρέμειναν δεμένα χάρη στην καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών, ενώ μαζικά απήργησαν και περιφρούρησαν την απεργία και οι εργάτες στους προβλήτες της COSCO.

Η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους απεργούς, ειδικά σε αυτούς των συγκοινωνιών, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση στους εργαζόμενους του ΟΣΕ. Οι απεργοί σιδηροδρομικοί που προχώρησαν και σε κατάληψη του σταθμού στου Ρέντη, αντιμετώπισαν τις απειλές του υπουργού Μεταφορών Καραμανλή και μια ολόκληρη επιχείρηση απεργοσπασίας, με τον υπουργό να δηλώνει πως “θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναφορά της νομιμότητας” κι ότι αν δεν λήξει η κατάληψη και δεν κινηθούν οι συρμοί “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά”.

Χαρακτηριστική του πλήθους των διαδηλωτών ήταν η εικόνα του Συντάγματος όταν οι διαφορετικές απεργιακές συγκεντρώσεις συναντήθηκαν. Τα μπλοκ των απεργών εκτείνονταν και στους τέσσερις δρόμους γύρω από την πλατεία και απλώνονταν στην Πανεπιστημίου, με τους απεργούς από δεκάδες διαφορετικούς εργατικούς χώρους κι οργανώσεις της αριστεράς να παραμένουν στο σημείο για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα. 

Νωρίτερα είχαν γεμίσει οι παράλληλοι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Συντάγματος, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, από τις απεργιακές συγκεντρώσεις ΕΚΑ κι ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος, του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο Υπουργείο Εργασίας, του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και σωματείων κι οργανώσεων της αριστεράς που συγκεντρώνονταν σε σημεία καθ' όλο το μήκος της Σταδίου μέχρι την Ομόνοια. 

Στο πεζοδρόμιο

Μαζί με το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων μεταξύ άλλων βάδισαν τα σωματεία της Ιντρακόμ Τέλεκομ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, τα σωματεία των νοσοκομείων Αγ.Σάββας, Γεννηματάς, Αγλ.Κυριακού, ΓΟΝΚ, οι εργαζόμενες του Έλενα, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, το Σωματείο Συμβασιούχων ΟΤΑ, το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα”, εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Αριστερή Πρωτοβουλία Υπουργείου Οικονομικών, η Κίνηση για απεργιακή 8 Μάρτη και φοιτήτριες/ές της Κίνησης από το Πάντειο κι άλλες σχολές, η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με απεργούς μετανάστες από την Ένωση Μεταναστών Εργατών, η Εργατική Αλληλεγγύη, το ΣΕΚ με πανό “Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο”. Ακολουθούσαν τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, χαιρέτησε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της Κίνησης για απεργιακή 8 Μάρτη. “Ως εργαζόμενες συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη σημερινή απεργία και σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουμε μαζικά, με τα σωματεία μας, στην απεργιακή κινητοποίηση της 8 Μάρτη σε όλες τις πόλεις. Η μάχη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος. Η κυβέρνηση που διαλύει τις κοινωνικές παροχές και την κοινωνική ασφάλιση, είναι η ίδια κυβέρνηση που θέλει να στείλει τις γυναίκες στο σπίτι. Απαντούμε ότι δεν θα της περάσει”. Σε συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου καλεί η ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 27/2, στις 6μμ. στο Σύνταγμα.

Σε κλιμάκωση με νέα απεργία καλεί ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης μετά και τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική. Σε ανακοίνωσή του μετά την απεργιακή διαδήλωση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

“Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ χρειάζεται να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική κινητοποίηση για να εμποδίσουμε την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος του Βρούτση. Για να βαδίσουμε στον δρόμο που μας δείχνουν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία που δύο μήνες τώρα συγκρούονται με τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν... Μετά την επιτυχία της απεργίας χρειάζεται να δώσουμε την μάχη σε όλους τους χώρους δουλειάς για να κλιμακώσουμε απεργιακά άμεσα για να εμποδίσουμε την ψήφιση του νομοσχέδιου του Βρούτση. Και συνεχίζουμε οργανώνοντας την σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα. Οργανώνοντας την μάχη για την απεργιακή 8 Μάρτη την συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις, για να τσακίσουμε τις σεξιστικές διακρίσεις που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οργανώνοντας την παγκόσμια αντιρατσιστική και αντιφασιστική 21 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια ενάντια στην ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να μπουν στη φυλακή οι νεοναζί”.  


Πανελλαδικά

Σε όλη τη χώρα απλώθηκαν οι απεργιακές διαδηλώσεις της 18ης Φλεβάρη, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

“Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος μπροστά στο Αγ.Βενιζέλου γέμισε απεργούς. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν η ΕΔΟΘ, σωματεία του δημοσίου τομέα, το Συντονιστικό Νοσοκομείων κι ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΠΑΜΕ, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χιλιάδες απεργοί κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε μια μαζική διαδήλωση, δίνοντας δυναμικό μήνυμα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του Βρούτση. Από τη μεριά μας, το μπλοκ του Συντονισμού, με τα συνθήματά μας, τη συζήτηση που άνοιγε στην εξόρμηση των συντρόφων και των συντροφισσών, στην κουβέντα με τους συναδέλφους, δίναμε τον τόνο ότι μετά την επιτυχία της απεργίας χρειάζεται να δώσουμε την μάχη σε όλους τους χώρους δουλειάς για να κλιμακώσουμε απεργιακά και να εμποδίσουμε την ψήφιση του νομοσχέδιου του Βρούτση” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του Δ.Σ της ΕΝΙΘ. 

Από την Πάτρα, ο Γιώργος Πελεκούδας μεταφέρει: “2.000 απεργοί συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση, με πολύ παλμό και οργή ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Η διαδήλωση ήταν μία κι ενιαία με συμμετοχή όλης της αριστεράς και των συνδικάτων. Ειδικά το μπλοκ των εκπαιδευτικών ήταν το πιο μαζικό κι ενθουσιώδες συνδέοντας τη μάχη ενάντια στο νόμο του Βρούτση, με την αντίσταση στις επιθέσεις της Κεραμέως και τη διεκδίκηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Είναι ο κλάδος που θρήνησε συναδέλφους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα, ως ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ είχαμε ουσιαστική παρέμβαση δίνοντας πολλά φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης κι εκατοντάδες προκηρύξεις, μιλώντας για κλιμάκωση και μαζική συμμετοχή στους μεγάλους σταθμούς της 8 Μάρτη και 21 Μάρτη, ενάντια σε σεξισμό, ρατσισμό και φασίστες”. 

Στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλο στην πόλη της Θράκης, “η απεργία ήταν μαζικότερη από την προηγούμενη πανεργατική στις 24 Σεπτέμβρη, παρότι το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης δεν είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του στη απεργία της 18/2 κι έτσι υπήρχε μόνο το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ. Παρόλα αυτά η απεργία οργανώθηκε καλύτερα αυτή τη φορά από μια σειρά σωματεία και σχήματα της αριστεράς. Με το δικό μας σχήμα για παράδειγμα στο σύλλογο δασκάλων, βγήκαμε όλες τις προηγούμενες μέρες, συζητήσαμε με τους συναδέλφους και τελικά πολύς κόσμος κατέβηκε στο δρόμο την ημέρα της απεργίας, ενώ και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν ανεβασμένα. Καταλαβαίνουν οι περισσότεροι την επίθεση που γίνεται. Θα δουλεύεις 40 χρόνια και τελικά θα παίρνεις 384 ευρώ. Ακόμα κι αν κάποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, συνεχίζουμε τη δουλειά εξηγώντας το μέγεθος της επίθεσης και την ανάγκη για κλιμάκωση της αντίστασης. Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ και το σύλλογο δασκάλων, νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι της νομαρχίας, το ΣΕΚ, το ΠΑΜΕ, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι όλοι συμμετείχαν σε μία κοινή, ενωτική, απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση”.

“Πάνω από 1.000 άτομα διαδήλωσαν την ημέρα της απεργίας στα Γιάννενα” σύμφωνα με την ανταπόκριση της Αρετής Κανέλλου. “Ήταν πανεργατική η απεργία καθώς καλούσε και το Εργατικό Κέντρο. “Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, οι διοικητικοί του πανεπιστημίου, οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΣΕΚ, το ΠΑΜΕ κι άλλες οργανώσεις της αριστεράς, έδωσαν το παρών”. 

Μαζικά μπλοκ

Στα Χανιά “ήταν πανεργατική η απεργία, καθώς μαζί με την ΑΔΕΔΥ καλούσε και το Εργατικό Κέντρο και όλοι συμμετείχαν σε μια κοινή ενωτική συγκέντρωση στην πλ.Αγοράς” σημειώνει η Μαρία Καλιτσουνάκη. “Εκατοντάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν. Μαζικά ήταν τα μπλοκ των εκπαιδευτικών, του δήμου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπως του επισιτισμού, των οικοδόμων, των εργαζόμενων στον κτηνοτροφικό κλάδο κλπ, ενώ οργανωμένη παρουσία είχαμε κι εμείς με το πανό του ΣΕΚ”. 

Στο Βόλο πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, μία της ΑΔΕΔΥ και μία του ΠΑΜΕ, μεταφέρει ο Τάσος Τσιούνης. “Συμμετείχαμε με πανό του ΣΕΚ στην απεργία. Ο κόσμος με τον οποίο συνομιλήσαμε εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει ο απεργιακός αγώνας να συνεχιστει, αλλά και τον προβληματισμό για το Ε.Κ. Βόλου που δεν έβγαλε κάλεσμα για απεργία. Υπάρχουν και στο Βόλο εργαζόμενοι πρόθυμοι να δώσουν αυτή τη μάχη, να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο του Βρούτση”.

“Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η διαδήλωση της απεργίας στις 18 Φλεβάρη είχε πάνω από 200 άτομα” μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Λεωνίδας Μαρουλάσοβ. “Υπήρχαν 3 διαφορετικές συγκεντρώσεις οι οποίες βέβαια ενώθηκαν στο τέλος, διατηρώντας μια απόσταση μεταξύ τους. Συμμετείχαμε στη διαδήλωση με το πανό του ΣΕΚ επιμένοντας ότι σε επόμενες διαδηλώσεις η εικόνα των ξεχωριστών συγκέντρωσεων θα πρέπει να αποτρέπεται και να γίνονται ενιαίες διαδηλώσεις με όλο το κόσμο της αριστεράς και των συνδικάτων. Συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε τα μπλοκ μας και να ξεκαθαρίζουμε πως η εικόνα της ενότητας εμπνέει ακόμη περισσότερο κόσμο στο να δώσει μάχες και να κλιμακώσει την μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της”.

Θεσσαλονίκη, 18 Φλεβάρη


Ερχόμαστε από το νοσοκομείο Έλενα για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα παλεύουμε και για μόνιμη και σταθερή εργασία. Είμαστε συμβασιούχες και διεκδικούμε μονιμοποίηση. Θέλουμε ίσα δικαιώματα. Άδειες, διαλείμματα... απλά και βασικά πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Και σεβασμό. Σεβασμό από τους “ανωτέρους” μας. Αυτό είναι το πιο βασικό.

Νεκταρία
εργαζόμενη στο νοσοκομείο Έλενα
 
 

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έχει δύο βασικούς αντιδραστικούς πυλώνες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση. Οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου αντί για συντάξεις θα γίνονται μετοχές κι ομόλογα που θα τζογάρονται με κίνδυνο να χαθούν όλα. Το είδαμε αυτό στην Ασπίς. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους όπου ρίχνει το βάρος στη  μεγάλη πλειοψηφία με τα χαμηλά εισοδήματα, αποκαλύπτοντας και το πόσο απάτη ήταν τα όσα έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση περί μεσαίας τάξης. Όλο αυτό το ντύνει με παραμύθια περί αυξήσεων που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν για τη μεγάλη μάζα των χαμηλοσυνταξιούχων. Η επίθεση στο ασφαλιστικό μας ενώνει όλους και γι' αυτό χρειάζεται να κλιμακώσουμε με νέα απεργία. Και για να σταματήσουμε το νομοσχέδιο Βρούτση αλλά και για να διεκδικήσουμε την επαναφορά όσων μας πήραν. Τα αποθεματικά που τα καταλήστευσαν, τη 13η και 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, όλα.

Γιάννης Θεοχάρης
Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ Τέλεκομ, Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακόμ Τέλεκομ
 
 

Απεργούμε για να μην περάσει η επίθεση στην ασφάλιση αλλά και για την κατάσταση στο χώρο που εργαζόμαστε. Το νοσοκομείο μας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό εδώ και χρόνια, αλλά πλέον έχει γίνει πολύ έντονο. Και τα προγράμματα είναι εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και οι υπηρεσίες στον ασθενή δεν είναι αυτές που θα έπρεπε. Ακόμα και σε νοσοκομεία που λένε ότι είναι αρμόδια να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσματα κορονοϊού και διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να το κάνουν, οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση τραγική.

Αγγελική
εργαζόμενη ΓΝΑ Γεννηματάς
 
 

Είμαστε εργάτες κι εργάτριες στην καθαριότητα. Συμβασιούχοι. Εγώ 18μιση χρόνια δουλεύω ως συμβασιούχος. Πάνε να μας κόψουν τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά. Καταλαβαίνετε πόσο εξωφρενικό είναι να λένε σε εργαζόμενους που μαζεύουν σκουπίδια ότι η δουλειά τους δεν είναι βαριά κι ανθυγιεινή. Εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στο δρόμο, σε κάθε καιρική συνθήκη, με τσουχτερό κρύο κι ανυπόφορη ζέστη, μέσα στα μικρόβια κι εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους. Κάθε χρόνο χάνουμε πόσους συναδέλφους. 

Μαριάννα Βουγιούκα
εργαζόμενη δήμου Κορωπίου
 
 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συμμετέχουμε στην απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνουν στη Βουλή. Ταυτόχρονα στην ΕΡΤ αντιμετωπίζουμε επιθέσεις στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα με πιο χαρακτηριστική τη δίωξη του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, για τη λειτουργία της ΕΡΤopen, αλλά και τις αντισυνδικαλιστικές μεθοδεύσεις της διοίκησης στη διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ. Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια συρρίκνωσης της ΕΡΤ με το νέο οργανόγραμμα με το οποίο καταργούνται δομές. Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και είναι μονόδρομος η συνέχιση του απεργιακού αγώνα. Να μη σταματήσουμε στη σημερινή απεργία. 

Άννα Τσινίκα
μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ

 

Παλεύουμε εδώ και μήνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Ταυτόχρονα κατεβαίνουμε στο δρόμο μαζί με την εργατική τάξη γιατί παλεύουμε ενάντια σε όλο το νεοφιλελεύθερο πακέτο της κυβέρνησης. Δεν στεκόμαστε μόνο στο ζήτημα της Παιδείας αλλά αγωνιζόμαστε και για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αφορά τις οικογένειές μας και εμάς τις ίδιες σαν μελλοντικές εργαζόμενες. 

Παναγιώτα Ζιντίλη
φοιτήτρια Παντείου