Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
21 Μάρτη: Ένας κόσμος ενάντια στον ρατσισμό

Προχωράνε οι καμπάνιες για την οργάνωση της διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 21 Μάρτη σε όλο τον πλανήτη.

Το κάλεσμα για τις 21 Μάρτη στηρίζουν μια σειρά αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μέτωπα - Aufstehen gegen Rassismus στη Γερμανία, Comité 21 maart στην Ολλανδία, Foellesinitiativet mod racisme og diskrimination και United against racism and discrimination στη Δανία, Stand Up To Racism και Unite Against Fascism στη Βρετανία, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme στην Καταλωνία, United Against Racism and Fascism στις ΗΠΑ, Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi στην Πολωνία, Associazione Nazione Rom e Consiglio Nazionale Rom Sinti Caminanti στην Ιταλία, Platform 21/03 against racism στο Βέλγιο και αντίστοιχες συλλογικότητες στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Νότιο Κορέα και πολλές άλλες χώρες. 

Στη Γερμανία, το κάλεσμα της 21 Μάρτη απέδειξε με τραγικό τρόπο την επικαιρότητά του, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του φασίστα δολοφόνου στην πόλη Χάναου. Ήδη χιλιάδες κόσμου (βλέπε σελ 20) έχει ξεχυθεί σε δεκάδες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία ενώ για τις 21/3 ήδη έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια στο Βερολίνο, στο Κέμνιτζ και άλλες πόλεις.

Στη Βρετανία, στο Λονδίνο την προηγούμενη βδομάδα πάνω από 250 συνδικαλιστές συμμετείχαν στην συνδικαλιστική διάσκεψη ενάντια στον ρατσισμό που οργάνωσε το Stand up to Racism με συμμετοχή από όλη τη Βρετανία με θέμα την οργάνωση της 21 Μάρτη αλλά και τη δράση ενάντια στον ρατσισμό στους χώρους εργασίας.   

Μεγάλες καμπάνιες

Συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία και τους δήμους μίλησαν για το πως αρνούνται να προχωρήσουν σε ελέγχους ταυτότητας απαντώντας στα ρατσιστικά μέτρα που, όπως και στην Ελλάδα, στόχο έχουν να στερήσουν από πρόσφυγες και μετανάστες το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης οι απελάσεις Τζαμαϊκάνών μεταναστών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Τζόνσον αλλά και η ρατσιστική εκστρατεία της ενάντια στους Ασιάτες με αφορμή τον κορονοϊό - σε μια χώρα που μόλις πριν λίγες βδομάδες πάνω από 50 ασιάτες μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία μέσα σε ένα κοντέινερ προσπαθώντας να μπουν στη Βρετανία. Oι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να οργανωθούν μεγάλες καμπάνιες που θα δώσουν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους να απαντήσουν σε όλες τις ρατσιστικές πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει ο Τζόνσον, με επόμενο μεγάλο βήμα την πρωτοβουλία για τις 21 Μάρτη.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι καμπάνιες ενάντια στην φασιστική απειλή καθώς ανεπιθύμητος χαρακτηρίζεται ο Σαλβίνι στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα βρίσκεται τον Μάρτη και τον Απρίλη για να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που έχει ανακοινώσει το "ευρωπαϊκό δίκτυο" Lega nel Mondo που ίδρυσε ο ίδιος το 2018. 

Στο Λίβερπουλ, όπου έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία επίσκεψης στις 28 Μάρτη, ήδη το Unite Against fascism και το Stand up to Racism έχουν εξαγγείλει αντιφασιστικές συγκεντρώσεις με την υποστήριξη μιας σειράς σωματείων και οργανώσεων. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: "Το Λίβερπουλ έχει μια περήφανη παράδοση αντίστασης στον φασισμό και τον ρατσισμό. Νικήσαμε το Τόμι Ρόμπινσον στα βορειοδυτικά και ο Σαλβίνι είναι εξίσου ανεπιθύμητος. Συμπαραστεκόμαστε στο κίνημα των Σαρδελών στην Ιταλία".   

Στη Νέα Υόρκη πρόσκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνει το United Against Racism and Fascism NYC: "Την περασμένη χρονιά οργανώσαμε συλλαλητήριο στο Lower Manhattan όπου διαδηλώσαμε μαζί Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Μαύροι, Πρόσφυγες, LGBTQ, αγωνιστές με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις αλλά με ένα κοινό στόχο, να σταματήσουμε το ρατσισμό και τον φασισμό. Φέτος επιδιώκουμε την ακόμη πλατύτερη συμμετοχή συλλογικοτήτων και οργανώσεων και το χτίσιμο ενός ισχυρού δικτύου στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο". 

Γιώργος Πίττας

Γαλλία 

21 Μάρτη στη Γαλλία: 
Είμαστε εδώ*

Φέτος η κινητοποίηση για τη διεθνή μέρα ενάντια στο ρατσισμό στις 21 Μάρτη γίνεται μέσα σε ειδικές συνθήκες στη Γαλλία. Η πολιτική της σημασία έχει πολλαπλασιαστεί.

Αυτή η κυβέρνηση δε θα κρατήσει. Το τελευταίο επεισόδιο της κρίσης στην οποία βυθίζεται το κόμμα του Μακρόν πήρε τη μορφή κωμωδίας. Ο υποψήφιός του για το δήμο του Παρισιού στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον άλλο μήνα χρειάστηκε να εγκαταλείψει μετά από τη δημοσίευση sextapes στα κοινωνικά δίκτυα. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε κάνει καμπάνια πάνω στο μοτίβο οικογένεια – τάξη – ασφάλεια. Πριν από ένα χρόνο ήταν υπουργός του Μακρόν και στο υπουργείο του είχαν μπουκάρει τα Κίτρινα Γιλέκα αφού είχαν σπάσει την πόρτα με όχημα κλάρκ.

Δεν είναι παρά ένα στιγμιότυπο -όχι το πιο σημαντικό- αλλά δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εξουσία. Απέναντι στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων κι έπειτα στις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις συντάξεις, η κυβέρνηση δοκίμασε την πυγμή με μια πρωτάκουστη καταστολή. Αυτό προκάλεσε ένα κύμα οργής ενάντια στην αστυνομική βία που ανάγκασε την κυβέρνηση να αμφισβητήσει δημόσια κάποιες αστυνομικές πρακτικές. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει κολλήσει στη Βουλή και πλέον είναι αντικείμενο κριτικής ακόμα και από θεσμούς κλειδιά, ενώ παράλληλα επίσημες εκθέσεις κάνουν λόγο για τη βαθιά κοινωνική ανισότητα που το διέπει.

Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ατμομηχανή αυτής της κρίσης είναι οι διαδηλώσεις. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων πέρσι ήταν ο πυροκροτητής της δυσπιστίας της κοινής γνώμης απέναντι στην εξουσία. Και πλέον έχουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση στις συντάξεις που κρατάνε πάνω από δυο μήνες. Μετά από βδομάδες απεργίας διαρκείας σε πολλούς κλάδους (σιδηροδρομικοί, συγκοινωνίες, εκπαιδευτικοί), αυτοί οι κλάδοι επέστρεψαν στη δουλειά, συνεχίζουν όμως με μέρες δράσης, και έχουν κερδίσει άλλους κλάδους (λιμενεργάτες, καθαριότητα, πολιτισμός, ενέργεια), ενώ η μάχη συνεχίζει εδώ και μήνες μέσα στα νοσοκομεία. 

Πιο προβληματικό για την κυβέρνηση, το κίνημα ενάντια στο ασφαλιστικό έφερε στην επιφάνεια και ειδικές διεκδικήσεις των διαφορετικών κλάδων. Π.χ στην εκπαίδευση το κίνημα έχει αρχίσει να αμφισβητεί όλη την εκπαιδευτική πολιτική της εξουσίας από την πρωτοβάθμια ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και η κυβέρνηση, που δε θέλει να δείξει ότι κάνει πίσω στο ασφαλιστικό, στην πραγματικότητα κάνει πίσω σε αιτήματα κάποιων κλάδων (πυροσβέστες, αεροπορική μεταφορά, δικηγόροι) σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της γενίκευσης της σύγκρουσης. 

Αυτή η κυβέρνηση δε θα κρατήσει. Χαϊδεμένος των πλούσιων αλλά ανίκανος να ελέγχει την κατάσταση, ο Μακρόν δεν είναι πια το «καλό» χαρτί για την κυρίαρχη τάξη. Γι’ αυτό και οι πολλαπλές εσωτερικές κρίσεις στο κόμμα του, ακόμα και με μορφή κωμωδίας.

Αλλά το θέμα δεν είναι να δείχνουμε κατανόηση. Όποιοι και να είναι οι τρόποι και τα κόλπα που θα χρησιμοποιήσει η κυρίαρχη τάξη για να ξαναπάρει τον έλεγχο, θα γίνει με ενίσχυση των εξουσιών, κυρίως της κρατικής καταστολής, και με την προσπάθεια να κερδίσει ένα μέρος του κόσμου σε αυτό μέσω του εθνικισμού και του ρατσισμού. Εξάλλου έχει ήδη αρχίσει. Μέσα στην αναταραχή, ο Μακρόν ετοιμάζει καινούργια επίθεση στο πλαίσιο της «μετανάστευσης και της πάλης ενάντια στην ισλαμοποίηση των κοινοτήτων». Και η Μαρίν Λεπέν, που καταλαβαίνει τι σημαίνει, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της… για τις προεδρικές του 2022!

Γι’ αυτό και η κινητοποίηση της 21ης Μάρτη έχει μεγάλη σημασία φέτος. Πέρα από τη σημασία της πάλης δίπλα στους μετανάστες και πρόσφυγες των οποίων η κατάσταση είναι όλο και πιο καταστροφική, διακυβεύεται η συνέχεια όλου του κινήματος. Το μέλλον θα καθορίζεται από το τι θα κυριαρχεί μέσα στην πλειοψηφία του κόσμου: ταξική αλληλεγγύη ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος, άρα διεθνισμός και αντιρατσισμός, ή ενίσχυση ενός δυνατού κράτους που θα στηρίζεται στον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Η κατάσταση είναι ανοιχτή. Οργανώνεται μια πορεία ενάντια στην αστυνομική καταστολή και βία για τις 14 Μάρτη, η οποία έχει ήδη εντυπωσιακή στήριξη (αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικά πρόσωπα, συνδικαλιστές, διανοούμενοι). Και έχει ξεκινήσει η κινητοποίηση για μια καινούργια Πορεία Αλληλεγγύης στις 21 Μάρτη, με κύριους άξονες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, στοπ στην ισλαμοφοβία και «ανοίξτε τα σύνορα»

Ντενί Γκοντάρ
NPA, κίνημα των “Sans Papiers”
 
* On est là!: τραγούδι των σιδηροδρομικών της Λυών, που έγινε τραγούδι των Κίτρινων Γιλέκων