Διεθνή
Γερμανία: Αντιφασιστικός ξεσηκωμός

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Αμβούργο. Το πανό γράφει “Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό”

Το πολλαπλό ρατσιστικό έγκλημα στο Χάναου της Γερμανίας έβγαλε το αντιφασιστικό κίνημα όλης της χώρας μαζικά στο δρόμο και ταρακούνησε ακόμη περισσότερο τη γερμανική πολιτική σκηνή. Ένας φασίστας μπήκε στις 19 Φλεβάρη σε δύο ναργιλετζίδικα μπαρ, στη μικρή γερμανική πόλη Χάναου, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Φρανκφούρτης. Σκότωσε εννιά ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους πέντε, γύρισε σπίτι του, σκότωσε τη μάνα του και τελικά αυτοκτόνησε. 

Τα ΜΜΕ στην αρχή έπαιξαν το σενάριο ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών μεταναστών που συχνάζουν σε αυτά τα μπαρ. Αργότερα η αστυνομία αναγνώρισε το δολοφόνο, αλλά δήλωσε πως δεν ήταν σεσημασμένος, ούτε είχε στοιχεία για ακροδεξιά δράση. Κι όμως, πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκε πως όχι μόνο είχε μια προσωπική ιστοσελίδα και σημειώματα που καλούσε στον αφανισμό όλου του πληθυσμού της γης, εκτός από 500 εκατομμύρια Άριους, αλλά και είχε στείλει επιστολές στις Αρχές ενάντια στα μπαρ των μεταναστών.

Το αντιφασιστικό κίνημα έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά. Καλέστηκαν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις και ήταν παντού μαζικές. Στο Βερολίνο πλημμύρισαν οι δρόμοι από δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Στο ίδιο το Χάναου ο κόσμος βγήκε και έφτιαξε αλυσίδες αλληλεγγύης γύρω από τα καφέ των μεταναστών παρότι η αστυνομία “προειδοποιούσε” καθυστερημένα ότι μπορεί να γίνουν κι άλλες επιθέσεις από μιμητές του δολοφόνου. Παντού ο κόσμος έβαλε στο στόχαστρο το AfD, τη φασιστική “Πτέρυγα” που ελέγχει το κόμμα αλλά και τις αρχές που όλο και περισσότερο φαίνονται ανίκανες ή απρόθυμες να βάλουν φρένο στη φασιστική ένοπλη βία. Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη έγινε η ακροδεξιά επίθεση με δύο νεκρούς σε συναγωγή της Σαξονίας. 

Στο σημείο που βρίσκεται η γερμανική πολιτική κατάσταση κανείς δεν τόλμησε να διαχωρίσει το έγκλημα από την άνοδο και τη δράση των φασιστών του AfD, της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία”. Το AfD δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα με το ρατσιστικό του δηλητήριο, με τα ψέματά του για τους μετανάστες και ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους. 

Στόχος

Τα ναργιλετζίδικα είναι αγαπημένο σύμβολο-στόχος για την προπαγάνδα των φασιστών. Ο δολοφόνος δεν ήταν απλώς ένας τρελός, αλλά τα μανιφέστα του αναπαράγουν κατά γράμμα όλη τη συνωμοσιολογία και το μίσος που καλλιεργεί το AfD.

Οι δολοφονίες ήρθαν λίγες μέρες μετά την ντροπή της Θουριγγίας, όπου η τοπική Δεξιά (CDU) και οι Φιλελεύθεροι έκαναν συμμαχία με το AfD για να ελέγξουν την πρωθυπουργία από κοινού και να μην παραμείνει στα χέρια της Αριστεράς. Ο φιλελεύθερος (με ψήφους φασιστών) πρωθυπουργός άντεξε μια μόνο μέρα. Η συμφωνία κατέρρευσε κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού ξεσηκωμού και τελικά παραιτήθηκε και η ίδια η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του CDU, παραδεχόμενη την αδυναμία της να ελέγξει το κόμμα το οποίο τραβιέται προς διαφορετικές κατευθύνσεις ανάλογα με την περιοχή. Πλέον έχει ανοίξει εσωκομματική μάχη που θα λήξει με εκλογή νέου ηγέτη στις 25 Απρίλη. Υπάρχουν υποψήφιοι που λένε πως ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει η άνοδος του AfD είναι να το CDU να αποδεχθεί ένα κομμάτι της ακροδεξιάς ρητορικής και να επαναπατρίσει ψηφοφόρους. Η προοπτική μιας δεξιάς στροφής του CDU αποσταθεροποιεί το μεγάλο συνασπισμό με τη Σοσιαλδημοκρατία που κυβερνά τη χώρα, και την ίδια τη Μέρκελ.

Οι εκλογές που έγιναν στο Αμβούργο στις 23 Φλεβάρη κατέδειξαν τις αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται χάρη στον αντιφασισμό. Το CDU βγήκε τσακισμένο, με ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος σε όλη τη χώρα (11,2%). Η τοπική του ηγεσία λέει πως φταίνε τα ανοίγματα προς τους φασίστες στη Θουριγγία. Και οι Φιλελεύθεροι πλήρωσαν τα επικίνδυνα παιχνίδια τους, μένοντας εκτός κοινοβουλίου. Αλλά και οι ίδιοι οι φασίστες έπεσαν μία μονάδα και παραλίγο να μείνουν εκτός. Το SPD πανηγυρίζει γιατί είχε πτώση μόλις κατά 6,5% και θα διατηρήσει την κυβέρνηση μαζί με τους Πράσινους που συνέχισαν την εκτίναξή τους με σχεδόν διπλασιασμό του ποσοστού τους.

Ο αντιφασιστικός και αντιρατσιστικός συντονισμός ενόψει 21ης Μάρτη αποκτάει ακόμη πιο κεντρική σημασία με αυτές τις εξελίξεις.