Η Αριστερά
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - Συνδιάσκεψη 2020: Κόμμα μάχης σε όλα τα μέτωπα

Τραγουδώντας τη Διεθνή στο τέλος της Συνδιάσκεψης. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλιδης

Παρουσιάζουμε εδώ ένα τμήμα των παρεμβάσεων στις ενότητες της φετινής Συνδιάσκεψης του ΣΕΚ που αφορούν στην πολιτική συγκυρία, στο χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος, στην παρέμβαση στο εργατικό κίνημα και στη μάχη για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. 

Στο επόμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις από τις ενότητες για τις μάχες ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, το φοιτητικό κίνημα και τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και την φετινή απεργιακή 8 Μάρτη. 


Ο Άγιος Σάββας είναι ένα νοσοκομείο που οκτώ χρόνια, και τώρα πάμε για δέκα, η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει την πλειοψηφία στο Σωματείο. Οι διοικητές που εναλλάσσονται ενημερώνουν ο ένας τον άλλο ότι είναι το “χειρότερο” σωματείο - αλλά για εμάς αυτά είναι γαλόνια, τόνισε η Ζαννέτα Λ., εργαζόμενη στον Άγιο Σάββα από τον πυρήνα Ζωγράφου. Στις πρόσφατες εκλογές του σωματείο είμαστε ξανά πρώτη δύναμη, πρωτοστατώντας σε όλες τις συνδικαλιστικές μάχες και συνδέοντάς τες με τη συνολική μάχη ενάντια στη ΝΔ και τις πολιτικές μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό. Κόντρα σε όλες τις μεθοδεύσεις και τις απειλές που έλεγαν να “σιγήσουν οι ντουντούκες” στο νοσοκομείο αυτό τελικά δεν συνέβη. Σήμερα υπάρχει η ανάγκη για πολλούς Άγιους Σάββες.

Το ότι η ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη ήρθε με το ΜΕΤΡΟ είναι ένα παλιό ανέκδοτο, το πιο καινούργιο είναι ότι τώρα έρχεται και με τον ΟΑΣΘ. Η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν ότι ο κόσμος μπορεί να πάει στη δουλειά του, τόνισε η Δήμητρα Κ., εργαζόμενη στο χώρο των συγκοινωνιών από τον πυρήνα Τούμπας. Υπάρχει οργή και αυτή εκφράστηκε στην πανεργατική απεργία στις 18/2 που ήταν μια ανάσα για τον κόσμο. Ήταν πετυχημένη και παίξαμε ρόλο να υπάρχουν αποφάσεις σωματείων κόντρα στο γεγονός ότι το εργατικό κέντρο δεν είχε πάρει απόφαση. 

Ανατροπή του συστήματος

Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια κεντρική μάχη. Χρειάζεται η Αριστερά, που παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό, να κερδίσει τον κόσμο που δεν ξεκινάει απαραίτητα από την ίδια αφετηρία. Να κερδίσουμε όλο εκείνο τον κόσμο που η κλιματική αλλαγή απειλεί την ίδια του τη ζωή, όπως έδειξε η Αυστραλία, εξηγώντας του ότι η μόνη απάντηση στην αλλαγή του κλίματος είναι η ανατροπή του συστήματος, τόνισε ο Γιώργος Ρ. από τον πυρήνα στο Νέο Ηράκλειο. Αντίστοιχα οι μεγάλες μάχες ενάντια στις εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες και τα υπόλοιπα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην Ελλάδα συνδέονται με την σύγκρουση με τη ΝΔ που οργανώνει αυτές τις επιθέσεις πλασάροντας “πράσινη ανάπτυξη”. 

Στους Αμπελόκηπους, σε ένα κυρίως εργατικό πυρήνα επιμένουμε σε δύο πράγματα. Επιμονή στην πολιτική συζήτηση που είναι αναγκαία μέσα σε αυτήν την περίοδο και παρέμβαση σε όλες τις μάχες της γειτονιάς, είπε ο Βασίλης Μ., εργαζόμενος στον επισιτισμό από τον πυρήνα Αμπελοκήπων. Για την υπεράσπιση του Γηροκομείου Αθηνών, για το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή αλλά και κόντρα στην Χ.Α όπου περάσαμε πρόσφατα στο 7ο Κοινοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα για τις 21Μ και την καταδίκη της Χ.Α, σε συμπαράσταση των εργατικών μαχών όπως αυτές των καθαριστριών στο νοσοκομείο Έλενα. 

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τη δεξιά μετατόπιση και την ανύπαρκτη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια καλή αφετηρία για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φτάνει να μην υποτιμά τους αγώνες που δίνει ο κόσμος, αγώνες που παρεμβαίνοντας ενωτικά και δυναμικά, ανοίγουν στον ίδιο αλλά και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλη τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Αυτήν τη στόχευση πρέπει να έχουμε, πρωτοβουλίες που να αγκαζάρουν κόσμο από την κρίση του ρεφορμισμού ώστε να μεγαλώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά, είπε ο Τάκης Ζ. από τους Αμπελόκηπους.

Πήγαμε στον ΟΤΕ στο Γουδί στη διάρκεια της απεργίας διαρκείας των εργαζομένων στις γιορτές. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, είναι τόσο μεγάλες οι επιθέσεις που ο κόσμος μπήκε στη μάχη αυθόρμητα. Όλοι οι χώροι είναι εν δυνάμει σαν τον ΟΤΕ. Αυτή τη βδομάδα στο Αγλαΐα Κυριακού, κινητοποιήθηκαν οι νοσηλεύτριες σε ένα χώρο που παρεμβαίνουμε 8 χρόνια. Χρειάζεται να απλώσουμε τις εργατικές εξορμήσεις και να μπολιάσουμε αυτά τα ξεσπάσματα, τόνισε ο Μηνάς Χ. από τον πυρήνα Ζωγράφου. 

Στα Χανιά το 2010-13 μπορέσαμε να μεγαλώσουμε και ποσοτικά και ποιοτικά. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια περίοδο αγώνων και μπορούμε να κάνουμε ένα αντίστοιχο άνοιγμα μπροστά. Φάνηκε αυτό φέτος. Η πορεία της 17 Νοέμβρη ήταν τεράστια. Δεν είναι τυχαίο αυτό, η άρχουσα τάξη και η ΝΔ πολώνουν με το “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”. Έχουμε να το πολώσουμε από τη δική μας την πλευρά, κάνοντας τις συνδέσεις - των αιτημάτων ενάντια στις σπατάλες των εξοπλισμών με τον αγώνα για δημόσια Υγεία και Παιδεία, ενάντια στις βάσεις και τον πόλεμο με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ο κόσμος κάνει ήδη αυτές τις συνδέσεις, να τους δώσουμε αντικαπιταλιστική προοπτική, να μην περιμένουμε, να πάμε εμείς να τον βρούμε, τόνισε ο Μανώλης Φ. από τον πυρήνα Χανίων.

Ενόψει της πανεργατικής απεργίας πήγαμε με την Εργατική Αλληλεγγύη στους εργατικούς χώρους πετυχαίνοντας να δώσουμε πάνω από 50 εφημερίδες. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνιμα και όχι μόνο πριν από την κάθε απεργία. Επίσης έχουμε πετύχει να πηγαίνουμε μόνιμα σε 4 σχολεία φτάνοντας μέχρι και τον Ωρωπό όπου πηγαίνουν και μαθητές από το καμπ της Μαλακάσας, καλώντας τους στις 21 Μάρτη. Κάθε εξόρμηση στις πλατείες πρέπει να είναι σαν καμπάνια. Όπως έγινε στο Μαρούσι, όπου οι παρενοχλήσεις των μπάτσων όχι μόνο δεν μας σταμάτησαν αλλά κατέληξαν να συμμετέχουν περισσότεροι σύντροφοι, τόνισε η Άννα Α., φοιτήτρια από τον πυρήνα Ν. Ιωνίας.

Χρειάζεται συλλογική οργάνωση για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους συντρόφους-ισσες στα πολλά μέτωπα που ανοίγουν, βδομάδα τη βδομάδα. Σταθερές εξορμήσεις στις πλατείες σταθερό πρόγραμμα συζήτησης, σταθερές εργατικές εξορμήσεις με στόχο να καθορίσουμε τον χώρο. Όχι μόνο εξασφαλίζουμε ότι όλα τα μέλη συμμετέχουν αλλά εμπιστευόμαστε τους νέους συντρόφους να γίνουν ηγεσίες στους πυρήνες, τόνισε η Βάσια Τ., φοιτήτρια από τον πυρήνα Ελληνικού.

Κάθε νέο μέλος που κερδίζουμε δεν είναι αριθμός, είναι δύναμη. Μπήκαμε στη νέα χρονιά έχοντας κερδίσει τρία καινούργια μέλη στο Κερατσίνι το οποίο άμεσα μεταφράστηκε σε συμμετοχή τους στις εξορμήσεις στις πλατείες και στους εργατικούς χώρους αλλά και στις γραμματείες και στην οργάνωση της ζωής του πυρήνα, τόνισε ο Τάκης Κ. από τον πυρήνα Κερατσινίου. Στην καμπάνια για τις 21 Μάρτη ήδη, ο σύλλογος εργαζομένων πήρε το ψήφισμα για την καταδίκη της Χ.Α ενώ πέρα από τις εξορμήσεις στη γειτονιά επισκεφθήκαμε και τους πρόσφυγες στο Σχιστό. 

Χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα την αντιδραστική καμπάνια εκκλησιαστικών και ακροδεξιών κύκλων για το “αγέννητο παιδί” πρότεινα στην Ένωση Αθέων να συμμετέχει στη φετινή 8 Μάρτη. Αποφασίστηκε να υπάρχει πανό στις 8 Μάρτη και να πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 21 Μάρτη με θέμα Γυναίκα και Θρησκεία, είπε η Χαρίτα Μ. από το Μαρούσι τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης ενός ευρύτερου κόσμου. 

Ξανά μπροστά

Στις δημοτικές εκλογές καταφέραμε 500 άνθρωποι να στηρίξουν και να ψηφίσουν την Ανταρσία στην Πάτρα, ήταν ένα μεγάλο βήμα. Όχι μόνο γιατί είχε να αντιμετωπίσει διασπαστικές πρωτοβουλίες μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά γιατί κυρίως είχε να ανταγωνιστεί την κύρια έκφραση του αριστερού ρεύματος, με τα μεγάλα ποσοστά του Πελετίδη. Ο κόσμος που μας στήριξε έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή επιβραβεύοντας την παρουσία μας και τη δράση μας σε όλες τις μάχες. Και είναι ο κόσμος που έχουμε καθήκον να κερδίσουμε στις γραμμές μας, να στηριχτούμε σε αυτόν, για να βάλουμε ξανά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά, τόνισε η Τόνια Λ. από τον π. Πάτρας.

Δύο από τις επιτυχίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την περσινή χρονιά ήταν η εκλογή των δημοτικών μας συμβούλων στον Πειραιά και στη Νίκαια. Αυτό αντανακλά μια ολόκληρη διαδρομή χρόνων πρωτοστατώντας στις μάχες της περιοχής - που συνεχίζονται. Στο Κρατικό Νίκαιας καταφέραμε να συνδεθούμε με τους συμβασιούχους, να τους δώσουμε τη δύναμη να γραφτούν στο σωματείο και να παλέψουν οργανωμένα για το δικαίωμα στη δουλειά. Η επιμονή μας να επιδιώκουμε ψηφίσματα από τα δημοτικά συμβούλια για τους φασίστες, το περιβάλλον και άλλα μεγάλα ζητήματα, σαν ένα εργαλείο δράσης, μια στάση που είχε συναντήσει και διαφωνίες μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είδαμε φέτος να απλώνεται, βοηθώντας στην επίτευξη μιας νίκης για το κίνημα, με την ακύρωση του προστίμου στον περιφερειακό σύμβουλο της Ανταρσίας στην Κεντρική Μακεδονία, τόνισε η Κατερίνα Θ. από τον πυρήνα Νίκαιας.

Η εφημερίδα μας παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την περίοδο γιατί δίνει επιχειρήματα απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης αλλά και εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση πάει να γίνει πιο δεξιός ακόμη και από τότε που ήταν στην κυβέρνηση. Ενώ ταυτόχρονα προτείνει την εναλλακτική, την οργάνωση των κοινών αγώνων με άμεσα βήματα όπως η απεργία, η 8 και 21 Μάρτη αλλά και την αντικαπιταλιστική προοπτική σαν αντίδοτο στις προδοσίες του ρεφορμισμού, τόνισε ο Γιώργος Π. από τον πυρήνα Πάτρας.

Η επιτυχία στον Άγιο Σάββα πατάει πάνω στην σταθερή παρέμβαση με την εφημερίδα μας όλο αυτό το διάστημα. Η Εργατική Αλληλεγγύη έχει προκαλέσει σεισμό μέσα στο νοσοκομείο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε ΕΔΕ που στοχοποιούσε την συνδικαλιστική μας δράση το πόρισμα κατέληγε ότι πίσω από το σωματείο κρύβεται η Εργατική Αλληλεγγύη. Αν έτσι αντιμετωπίζουν οι από πάνω την εφημερίδα, καταλαβαίνετε τι συμβολίζει για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους, τόνισε ο Κώστας Κ., εργαζόμενος στον Άγιο Σάββα από τον π.Γκύζη.

Η σημερινή συζήτηση είναι διαφορετική από την περσινή, όχι μόνο γιατί είναι διαφορετική η συγκυρία αλλά γιατί υπάρχουν βασικές αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος. Η επιλογή του Μονοήμερου των νέων μελών είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχίσουμε γιατί γεμίζει με καύσιμα τα νέα μέλη. Η απόφαση οι πυρήνες μας να λειτουργούν με έμφαση στα νέα μέλη σημαίνει ενεργοποίησή όλων για να γίνουν ηγεσίες στους αγώνες στις σχολές, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς. Προχωράμε σε ανοιχτές στρατολογίες. Τις τελευταίες μέρες στο Βόλο έγιναν δύο στρατολογίες, μια φοιτήτρια σε μια σχολή που δεν είχαμε παρουσία και ένας εργαζόμενος στην ΕΡΤ που τον βρήκαμε στην εξόρμηση στην πλατεία. Μπορούμε να μεγαλώσουμε μαζικά αυτήν την περίοδο, τόνισε ο Γιάννης Σ. από τον πυρήνα Βόλου. 


“Ο κόσμος δεν καταθέτει τα όπλα”

Είμαι καθαρίστρια στον Άγιο Σάββα και απ' ότι μου είπανε είμαι και η πρώτη συμβασιούχος εκλεγμένη στην ΠΟΕΔΗΝ. Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί οι σύντροφοι με συλλογική δουλειά οργανώνοντας όμως ταυτόχρονα ο καθένας το κομμάτι του, εγώ στις καθαρίστριες. Δεν είναι πάντα εύκολο να καλείς σε απεργία λόγω του οικονομικού. “Θα χάσεις ένα μεροκάματο τώρα αλλά θα κερδίσεις ένα χρόνο συνεχίζοντας τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά” ήταν η δική μας απάντηση που κέρδισε τους συναδέλφους στην απεργία. Παλέψαμε και για να μην απολυθεί ο συνάδελφος της φύλαξης που είναι ΠΑΜΕ, και για να μην απολυθεί ο πρόεδρος του σωματείου και το ίδιο κάνουμε για τον κάθε συνάδελφο. Μόνο κάνοντας συλλογική δουλειά και έχοντας επιχειρήματα, τραβάμε τον κόσμο μαζί μας, τόνισε Φιλιώ Φ. εργαζόμενη στον Άγιο Σάββα από τον π. Νίκαιας.

Χρειάζεται να λειτουργήσει η κλαδική ομάδα στα νοσοκομεία και η δράση μας να απλωθεί σε όλα, στο Αγία Σοφία, στο Λαϊκό, στο Θριάσιο, παντού. Να μη δίνουμε μόνοι μας ανά χώρο τις μάχες. Ένα σημαντικό βήμα έγινε με την παρέμβαση του Συντονιστικού στο Έλενα που οι συναδέλφισσες κατέβηκαν τελικά στην πανεργατική απεργία αλλά και ενάντια στο κλείσιμο του παραρτήματος του Αγλαΐα Κυριακού στην Καλλιθέα που το κάναμε υπόθεση όλων. Μπροστά μας έχουμε τη μάχη των εκλογών στο σωματείο όπου 18 συνάδελφοι  έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας, τόνισε η Μαρία Α., εργαζόμενη στο  Αγλαΐα Κυριακού, από τα Πατήσια.

Στη ζωή του Συλλόγου Έκτακτου Προσωπικού του ΕΚΕΚ ΑμεΑ ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη κυρίαρχη ήταν η αποπολιτικοποίηση. Στη συνέλευση ενόψει των εκλογών που είχαμε στο σωματείο στις 6/2 προτείναμε συνδικαλιστική δράση για μονιμοποίηση όλων, να ανοίξει το θέμα της γυναίκας με αφορμή τις 8 Μάρτη και να γίνει η σχολή χώρος μόρφωσης και για τα προσφυγόπουλα. Η τοποθέτηση κέρδισε ένα ζεστό χειροκρότημα και την επόμενη μέρα ήρθα δεύτερος σε σύνολο 11 υποψηφίων παίρνοντας τη θέση του αντιπροέδρου. Με το που συγκροτήθηκε το ΔΣ πρότεινα συμμετοχή στην απεργία στις 18/2. Παρά το ότι αυτό έγινε μια μέρα πριν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ έλεγαν ότι δεν θα απεργήσει κανείς, απήργησε τελικά το 33% των συναδέλφων. Αυτό έγινε γιατί πήγαμε πόρτα-πόρτα τους συναδέλφους απαντώντας σε όλα τους τα ερωτήματα. Όταν κινείσαι έτσι, ο κόσμος ακολουθεί. Σειρά έχει η 8 Μάρτη, όπου πάμε για να γίνει εκδήλωση στη σχολή. Ο κόσμος δεν καταθέτει τα όπλα. Διψά για διέξοδο, τόνισε ο Νίκος Κ. από τον πυρήνα Τούμπας.

Παρουσία

Την τελευταία χρονιά είχαμε πέντε νέα μέλη στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και έχουμε απλώσει την παρουσία μας από δύο σε τέσσερα νοσοκομεία μπαίνοντας στις μάχες για προσλήψεις των συμβασιούχων αλλά και στις πολιτικές μάχες όπως σε αυτήν ενάντια στην διοίκηση του ΕΚΑΒ που ζητά αστυνομία για να μπαίνουν τα ασθενοφόρα στα καμπ των προσφύγων. Μπροστά μας οργανώνουμε την απεργία στις 5 Μάρτη τόνισε ο Γιάννης Κ., εργαζόμενος στο Ιπποκράτειο από τον πυρήνα Xαριλάου.   

Θέλουμε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να βγουν στην κόντρα με τις επιθέσεις και των αφεντικών και της κυβέρνησης για ένα λόγο παραπάνω, γιατί αυτά αποτελούν βασικό μηχανισμό ιδεολογικής προπαγάνδας της άρχουσας τάξης. Πρόκειται για ένα κλάδο που την περίοδο των μνημονίων και πιο πριν έδωσε σκληρές μάχες και οι σύντροφοι που στήριζαν το δίκτυο των Financial Crimes βρέθηκαν στην πρώτη του γραμμή με αποτέλεσμα να βρεθούν στο στόχαστρο των αφεντικών που θέλησαν να τους ξεφορτωθούν. Σήμερα ξεκινάμε ξανά την προσπάθεια, έχουμε κάνει ένα πρώτο μάζεμα και έχουμε αποφασίσει να βγάλουμε ξανά τους Crimes και να κάνουμε γύρα στα μαγαζιά. Στην παρέμβασή μας κάθε βδομάδα με την Εργατική Αλληλεγγύη στον 9.84 βλέπουμε τη διάθεση των εργαζόμενων για αγώνες, τόνισε η Λένα Β., δημοσιογράφος από τον πυρήνα Θησείου.


Μάχες ζωής και θανάτου

Το κίνημα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής έχει πίσω του κοντά 15 χρόνια αγώνα. Το 2014 ένα κομμάτι του κινήματος πίστεψε την Δούρου ότι η περιφέρεια θα έκλεινε τον ΧΥΤΑ. Η Δούρου τελικά έφερε την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής λίγο πριν τελειώσει τη θητεία της με αποτέλεσμα ένα κίνημα που παλεύει ξανά στους δρόμους. Μετά και την κινητοποίηση που κάναμε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Πατούλης αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα την ακυρώσει. Δείχνει ότι φοβάται, όπως μας φοβάται και η κυβέρνηση, τόνισε ο Θανάσης Λ., ηλεκτρολόγος από τον π. Πετρούπολης

Η σύσταση της Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή στα τέλη του καλοκαιριού ήταν ένα σωστό βήμα την κατάλληλη στιγμή. Ήταν απαραίτητο ένα τέτοιο βήμα γιατί βοηθάει να ξεδιπλωθούν και να συντονιστούν οι αντιστάσεις στις επιθέσεις που είναι ξεκινημένες, βάζοντας ταυτόχρονα την προοπτική της σύγκρουσης με την ΝΔ και την ψεύτικη “πράσινη” ατζέντα της.  Στην Θεσσαλονίκη συνδεθήκαμε με πρωτοβουλίες όπως η Κίνηση Πολιτών Κορδελιού Ευόσμου “Η αναπνοή είναι δικαίωμα”, που έπαιξε ρόλο σε δύο επιτυχημένες κινητοποιήσεις στις 21 και στις 28/9 και σε μια ακόμη μεγάλη κινητοποίηση ένα μήνα αργότερα στις δυτικές συνοικίες. Το σύνθημα “Εδώ μυρίζει και ο Λάτσης θησαυρίζει” εντοπίζει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα και σε αυτό είναι απαραίτητο το κέρδισμα των εργαζομένων και των εργολαβικών στα ΕΛΠΕ που δίνουν τη δική τους μάχη, τόνισε ο Ευκλείδης Μ. από τον πυρήνα Καμάρας.  

Στον Πειραιά στηρίξαμε ανεπιφύλακτα το κίνημα ενάντια στην επέκταση του Λιμανιού και συνδεθήκαμε στους αγώνες με το σχήμα “Ενεργοί Πολίτες Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή”. Το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε σε κάθε μάχη που ανοίγει ο κόσμος. Σε αυτό το κίνημα ενεργοποιούνται αγωνιστές-τριες που ήταν μαζί μας στη Γένοβα, που έχουν περάσει από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους. Τώρα είναι σε κόντρα όχι μόνο με τον Μώραλη αλλά και με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Μπελαβίλα υπέρ μιας “επωφελούς επένδυση χωρίς επιπτώσεις στο λιμάνι” σε αντίθεση με τη συνεπή στάση της Ανταρσία στο Λιμάνι, που λέει όχι στην επέκταση, να φύγει η Cosco, να κρατικοποιηθεί το λιμάνι με εργατικό έλεγχο, τόνισε η Τιάνα Α. από τον πυρήνα Κέντρου Πειραιά.

Συμμετέχω στο κίνημα Διασώσεως του σιδηροδρόμου από το 1980 και μετά από χρόνια ενασχόλησης με το ζήτημα κατέληξα ότι ορθολογικός καταμερισμός συγκοινωνιακού έργου είναι αδύνατο να επιτευχθεί κάτω από καπιταλιστικό καθεστώς. Αυτό ήταν αρκετό για να γίνω ψηφοφόρος στην Αριστερά και προσπάθησα να ασχοληθώ μέσα από τους Οικολόγους για να διαπιστώσω την άδοξη χρεοκοπία της απολίτικης εναλλακτικής. Χαίρομαι που το κόμμα μας παίρνει πρωτοβουλίες και ανήγαγε το περιβαλλοντικό κίνημα σε μια από τις μείζονες ενότητες αυτής της Συνδιάσκεψης, τόνισε ο Νίκος Σ., εργαζόμενος στο ΜΕΤΡΟ από τον πυρήνα Αμπελοκήπων. 

Μικρόβια

Η επιδημία προ των πυλών μας δείχνει πόσο επίκαιρη είναι η παρέμβασή μας για το περιβάλλον. Δεν είναι μόνο οι καρκίνοι αλλά και τα πνευμονολογικά και καρδιολογικά νοσήματα έχουν μεγάλη σχέση με το περιβάλλον. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή δημιουργούν πολυανθεκτικότητα στα μικρόβια που σημαίνει ότι προ των πυλών βρίσκονται οι σοβαρές λοιμώξεις και οι ιογενείς λοιμώξεις που είναι πιο επιθετικές. Χρειάζεται να τα χρησιμοποιούμε αυτά στα επιχειρήματά μας σε κάθε ευκαιρία. Αν από καρκίνο πεθαίνουν 2 στους 10, από λοιμώξεις μπορεί να πεθάνουν περισσότεροι, τόνισε η Μαρία Ν., γιατρός από τον πυρήνα Ν.Ηρακλείου.

Στο Βόλο ο κόσμος είναι ξεσηκωμένος ενάντια στην ΑΓΕΤ Λαφάργκ και την καύση σκουπιδιών. Πέρσι είχαμε μια πορεία που συμμετείχαν 10.000 μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνας Πολιτών Βόλου. Στις 20 Σεπτέμβρη, μετά από πρότασή μας η κινητοποίηση για την ΑΓΕΤ συνδέθηκε με την διεθνή κινητοποίηση στις 20 Σεπτέμβρη. Ανοίξαμε το ζήτημα μέσα σε όλες τις σχολές προτείνοντας να κατεβούμε σε μια μαζική μαθητική διαδήλωση. Συγκρουόμαστε με τις λογικές που θεωρούν ότι οι εργάτες της ΑΓΕΤ είναι “ξεπουλημένοι” και επιδιώκουμε τη σύνδεσή τους με το κίνημα γιατί αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη για να σταματήσει η ασυδοσία των αφεντικών τους. Η Επιτροπή Αγώνα έχει μοιραστεί στα δύο πάνω στις απαντήσεις  που θα πρέπει να δώσουν αν θα πάνε θεσμικά ή θα πάνε με το κίνημα. Η απάντηση είναι ένα ενιαίο κίνημα που να κινητοποιεί όλον τον κόσμο που παλεύει βάζοντας στο κέντρο του ότι η εργατική τάξη, στο εργοστάσιο είναι αυτή που μπορεί να λύσει τελικά το ζήτημα, τόνισε ο Τάσος Τ., φοιτητής από τον πυρήνα Βόλου.