Εργατικό κίνημα
Μάχη στα ΕΛΤΑ

Πανελλαδικό ξεσηκωμό στους ταχυδρόμους όλης της χώρας έχει σημάνει η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να απολύσει, από τις 14 Φλεβάρη, 1.500 συμβασιούχους διανομείς σε όλη την Ελλάδα. Με στάσεις εργασίας και απεργίες πρώτα τα μεγάλα σωματεία διανομέων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλα τα τοπικά σωματεία των εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ στη συνέχεια, μπαίνουν σε κινητοποιήσεις αφού το σχέδιο της διοίκησης για συρρίκνωση του οργανισμού έχει σαν στόχο την προσπάθεια απαξίωσης των ΕΛΤΑ και την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι διανομείς ξεκίνησαν με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα κεντρικά της εταιρίας τις προηγούμενες εβδομάδες και συνέχισαν με τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα 24/2 έως και την Τετάρτη 26/2. Όπως αναφέρουν θα συνεχίσουν με στάσεις εργασίας και την Πέμπτη 27/2 και την Παρασκευή 28/2, ενώ αν δεν υπάρξει ανταπόκριση της διοίκησης στα αιτήματά τους θα συνεχίσουν με απεργίες και την επόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη 25/2 πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Συγγρού στην Αθήνα και στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

“Κοιτάνε στην κυριολεξία να μας κατακρεουργήσουν. Από 6.000 υπάλληλοι που είμαστε θέλουν να μας φτάσουν στις τρεις χιλιάδες. Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο. Μετά από 120 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον το παραδοσιακό ταχυδρομείο όπως το ξέρουμε Έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε με στάσεις εργασίας τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια με κλιμάκωση με 24ωρες και 48ωρες απεργίες”, ανέφερε ο Στέλιος από το ταχυδρομείο της Βούλας που βρέθηκε στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Το μοντέλο που υλοποιεί η διοίκηση από την προηγούμενη Παρασκευή 14/2 σημαίνει την απόλυτη απαξίωση των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο θα φύγει από τα ΕΛΤΑ ένα μεγάλο κομμάτι της διανομής. Προφανώς το κενό που θα δημιουργηθεί θα έρθουν να το καλύψουν εργολάβοι και ιδιωτικές εταιρίες που θα κάνουν πάρτι”, αναφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Βαβίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε τριήμερες κινητοποιήσεις. 

“Μιλάμε για ένα εργασιακό σοκ. Προφανώς πλέον μιλάμε για τεράστια προβλήματα στο ζήτημα της διανομής. Να σας δώσω ένα παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη από τη Λαχαναγορά και το Κορδελιό ως την Καλαμαριά, μέχρι τις 14 Φλεβάρη το εξυπηρετούσαν 180 διανομείς, ξαφνικά βρεθήκαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά 90 εργαζόμενοι.  

Ο ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός που είχε το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής σε όλη την χώρα. Με 700 καταστήματα ήταν παντού. Σαν συνέχεια το σχέδιο της διοίκησης έχει το κλείσιμο εκατοντάδων ταχυδρομικών καταστημάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν είσαι παρών στις καθημερινές ανάγκες των απλών ανθρώπων”.

“Η διοίκηση υλοποιεί ένα σχέδιο ΣΟΚ για την εταιρία. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται κατ' ευθείαν από τα πιο νεοφιλελεύθερα think tank, μέσω της εταιρίας συμβούλων Pricewaterhouse Coopers περί εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης”, εξηγεί στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Β.Π. από τους διπλωματούχους μηχανικούς των ΕΛΤΑ. “Έχει συσσωρευτεί αδιανέμητη αλληλογραφία στις μονάδες διανομής και στα καταστήματα που εδώ και δυο βδομάδες έχει γίνει το αδιαχώρητο. 

Τα βασικά δυο αιτήματα είναι να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι συμβασιούχοι για να καλυφθούν οι πραγματικές απαιτήσεις και οι άμεσες ανάγκες της παραγωγής και να προκηρυχθούν οργανικές θέσεις και να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό. 

Τα σωματεία υποστηρίζουν πως η εγκατάλειψη της διανομής είναι σκόπιμη προκειμένου να προχωρήσει η εκποίηση του ταχυδρομείου. Γι' αυτό και το βασικό τους σύνθημα είναι ότι «το ταχυδρομείο ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό». Σε αυτή τη μάχη δεν χωράνε ολιγωρίες. Χρειάζεται όλα τα πρωτοβάθμια να μπουν σε αυτή τη μάχη. Δίπλα στους διανομείς πρέπει να μπουν οι οδηγοί, οι διοικητικοί και το επιστημονικό προσωπικό. Με τα πρωτοβάθμια μπροστά μπορούμε να πιέσουμε την Ομοσπονδία (ΠΟΣΤ) να βγάλει μεγάλες απεργίες για να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους”.