Περιβάλλον
“Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή”

23/2, Διαδήλωση ενάντια στη φιέστα της COSCO

“Στον Πειραιά αξίζουμε καλύτερη ζωή, ΟΧΙ λιμάνι στην Πειραϊκή” φώναξαν δεκάδες κάτοικοι του Πειραιά, μέλη της κίνησης “Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή”, της δημοτική Κίνησης “Ανταρσία στο Λιμάνι”, της περιφερειακής κίνησης Ανυπότακτη Αττική και της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή”, που βρέθηκαν την Τρίτη 25/2 στην πύλη Ε11 του λιμανιού του Πειραιά την ώρα που η COSCO καλούσε στη φιέστα εγκαινίων για την “Επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας”.

Όπως καταγγέλει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στο Λιμάνι πρόκειται “για ένα φαραωνικό έργο που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την περιοχή της Πειραϊκής και ολόκληρο τον Πειραιά. Ένα έργο που ξεκινάει χωρίς την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας, με τη στήριξη της κυβέρνησης (και όλων των προηγούμενων που ξεπούλησαν τον κερδοφόρο ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία), της δημοτικής αρχής Πειραιά και του Περιφερειάρχη Αττικής. 

Το λιμάνι θα επεκταθεί κατά 150 στρέμματα ώστε να εξυπηρετεί τεράστια κρουαζιερόπλοια, θα ανεγερθούν εμπορικό κέντρο-mall και σταθμός επιβατών-ξενοδοχείο. Οι συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, στη ζωή της πόλης θα είναι ανυπολόγιστες, όπως αναφέρουν εμπεριστατωμένα όλες οι σχετικές μελέτες, τόσο στη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του. Ούτε δουλειές, ούτε ανάπτυξη, ούτε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του Πειραιά. Ο μόνος που θα ωφεληθεί από αυτό είναι η ίδια η COSCO που θα έχει φτιάξει καινούργιo, μεγαλύτερο λιμάνι και μάλιστα με δικά μας λεφτά, αφού το έργο χρηματοδοτείται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Περιφέρεια Αττικής. Σε μας θα μείνει η φτώχεια, η ανεργία, η υποβάθμιση της ζωής μας.

Στον Πειραιά και στις γειτονιές του χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Σχολεία και παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καλύτερη δημόσια συγκοινωνία. Χρειαζόμαστε σταθερή δουλειά με μισθό που να μπορούμε να ζήσουμε, όχι εργασιακές σχέσεις ασύδοτης εκμετάλλευσης, όπως αυτές που επικρατούν στη φορτοεκφόρτωση των κοντέινερ της COSCO.

Κυβέρνηση, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης δίνουν «γη και ύδωρ» στους επενδυτές, γιατί βάζουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών πάνω από τις ανάγκες μας. Εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Με συντονισμένο παμπειραϊκό αγώνα, με τα εργατικά σωματεία και τους συλλογικούς φορείς μπροστά, να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για την πόλη μας και τη ζωή μας εμείς, όχι κάποια εταιρεία. Να διεκδικήσουμε την επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ, χωρίς αποζημίωση στην COSCO και τη λειτουργία του με εργατικό-λαϊκό έλεγχο”, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ανταρσία στο Λιμάνι.