“Μετά τον νεκροτομικό έλεγχο, προέκυψαν παρά φύση στοιχεία κακοποίησης, σεξουαλικής κακοποίησης”, ανέφερε με περισπούδαστο ύφος ο ιατροδικαστής Σ. Μπουζιάνης από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την Δευτέρα 17/2 προσθέτοντας με τόλμη πως “τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα και για τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, η υπόθεση είναι πρωτοφανής”.
Επί τρεις μέρες ακολούθησε ένας απίστευτος τηλεοπτικός κανιβαλισμός και η διαπόμπευση των Σύρων γονέων που αφού έχασαν το 11 μηνών κοριτσάκι τους έφτασαν να κατηγορούνται από τον Ιατροδικαστή και τα ΜΜΕ για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού τους.
Όπως εν τέλει αποδείχτηκε, το βρέφος έπασχε από μικροκεφαλία με επιληπτικές κρίσεις και του χορηγείτο φαρμακευτικό σκεύασμα με υποκλυσμό. Οι γονείς του βρέφους, που είχαν εξαρχής θέσει εαυτούς στη διάθεση των αρχών, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.
Και μπορεί συντετριμμένοι οι γονείς να μην θέλησαν να διεκδικήσουν περαιτέρω δικαίωση από όλους αυτούς τους δήθεν θεσμικούς προστάτες της δικαιοσύνης, ιατροδικαστές, μπάτσους και κυρίαρχα ΜΜΕ που επί τρεις μέρες ξέρναγαν ρατσισμό και υποκρισία, όμως αυτή η προκλητικά φρικιαστική ιστορία ρατσιστικής στοχοποίησης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Πειθαρχικός έλεγχος
Σε επιστολή του που απέστειλε στον Προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών στις 19/2, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανέφερε πως “Η εν λόγω υπόθεση δεν θα ήταν παρά άλλο ένα επεισόδιο κιτρινισμού ασυνείδητων δημοσιογράφων, που δυστυχώς πλέον δεν μας ξαφνιάζει στην εποχή των περίφημων fake news. Ωστόσο, όργανο και πηγή του κιτρινισμού υπήρξε εν ενεργεία ιατροδικαστής”, τονίζει ο Θ. Καμπαγιάννης ζητώντας τον πειθαρχικό έλεγχο του ιατροδικαστή Μπουζιάνη για τον τηλεοπτικό λίβελο που διέσπειρε ενάντια στην οικογένεια των Σύρων.
Καταγγελία όμως προς το Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) με αίτημα να κληθούν σε απολογία έντεκα δημοσιογράφοι, κατέθεσαν και πέντε μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της Ένωσης. Η καταγγελία αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την υπόθεση του βρέφους από τη Συρία και την υποτιθέμενη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί. Οι δημοσιογράφοι που καταγγέλλονται είναι οι Γιώργος Παπαδάκης και Ρίτσα Μπιζόγλη από τον ΑΝΤ1, Νίκος Ευαγγελάτος και Αντώνης Τσολιάς από το MEGA, Χρήστος Ράπτης, Βασίλης Πούλος, Ελένη Μπολοβίνη και Άγγελος Μόσχοβας από το iefimerida.gr και Κατερίνα Σερέτη, Θεοδόσης Πάνου και Στέργιος Σαμαρτζής από το newsit.gr.
Όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους “οι 11 δημοσιογράφοι ξεπέρασαν κάθε όριο δεοντολογίας και παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας, προκαλώντας συναισθήματα μίσους για την οικογένεια του βρέφους, αλλά επίσης υποδαύλισαν τον ρατσισμό κατά των προσφύγων”.
“Η ρατσιστική διαπόμπευση από τον ιατροδικαστή σε βάρος της οικογένειας των Σύρων που έχασαν το παιδί τους να μην μείνει ατιμώρητη”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ συμπληρώνοντας πως “η εκτίμηση του ιατροδικαστή έγινε όπλο στο στόμα κάθε ρατσιστή και νεοναζί που άρχισε να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων”.
“Η πραγματικότητα είναι ότι το αδικοχαμένο προσφυγόπουλο έφυγε από την ζωή χωρίς να έχει την απαιτούμενη περίθαλψη για τα προβλήματα υγείας που είχε, με την μητέρα του να προσπαθεί να του παρέχει θεραπεία, χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ που αναδεικνύει άλλο ένα στοιχείο αυτής της αδιανόητης υπόθεσης.
Μωρομάνες προσφύγισσες που χωρίς ΑΜΚΑ και αδυνατώντας να δώσουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους φτάνουν στο σημείο να προσπαθούν με δικά τους μέσα να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα, ρούχα, φαγητά για τα παιδιά τους.
Το Αγλαΐα Κυριακού, το νοσοκομείο στο οποίο έφτασε νεκρό το 11μηνο μωρό, ένα από τα κεντρικότερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών καλείται να καλύψει πολλαπλάσιες ανάγκες από ότι στο παρελθόν.
“Μόνο χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού στέκεται όρθιο και προσπαθεί να καλύψει όλους όσοι έχουν ανάγκη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ που υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
“Χρειάζεται να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της κυβέρνησης, τις πολιτικές του ρατσισμού που μαντρώνουν τους πρόσφυγες σε Μόριες και Αμυγδαλέζες για να αποπροσανατολίσουν από τις πολιτικές των περικοπών στην δημόσια Υγεία και Παιδεία, που σφαγιάζει την κοινωνική ασφάλιση.
Διεκδικούμε τα νοσοκομεία μας να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό για να προφέρουν τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεία και χρώματος του δέρματος”.