Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διαδικτυακή εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ: Εκκενώστε τα καμπ!

Σύνταγμα, 21 Μάρτη, Διεθνής ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση έγινε η ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα “Εκκενώστε τα καμπ – Οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και σπίτια” την Πέμπτη 23/4.

Ο Θράσος Αβραάμ, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα “Στο Νησί” από τη Λέσβο θύμισε τη μαύρη επέτειο του πογκρόμ στη Μυτιλήνη το 2018 και την ατιμωρησία των δραστών, ενώ έδωσε τις συγκλονιστικές εικόνες του ΚΥΤ της Μόριας και των γύρω χωραφιών όπου συνωστίζονται 18.000 πρόσφυγες, καθώς και των παραλίων του νησιού, όπου αναγκάζονται να παραμείνουν, χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη, οι πρόσφυγες που φτάνουν τις τελευταίες μέρες στο νησί.

Ο Αμπντούλ Αζίζ, πρόσφυγας που κρατήθηκε για 7 χρόνια στο νησί Ναούρου της Αυστραλίας τόνισε ότι η πανδημία κάνει τις ανισότητες πιο έντονες και κατήγγειλε τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης φρούριο που κλείνει τα σύνορά της και βάζει την Ελλάδα στο ρόλο του ανθρωποφύλακα. Δεν είναι αργά για να πάρουμε θέση, είπε.

Ο Νέλσον, πρόσφυγας από το Καμερούν, που ζει στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι, μίλησε για τους ρατσιστικούς χειρισμούς σε βάρος των 500 προσφύγων που ζουν εκεί: καμία κίνηση μετά τον εντοπισμό του κρούσματος σε εργαζόμενη, καμία απολύμανση των χώρων. Στους πρόσφυγες επικράτησε ο πανικός και μια νέα γυναίκα από το Κογκό κατέρρευσε και αργότερα πέθανε. Το ότι ήταν αρνητική στον κορονοϊό είναι ενδεικτικό της γενικής κακής υγειονομικής κατάστασης, όπως είπε, ενώ κατήγγειλε την παντελή έλλειψη υγειονομικών μέτρων ακόμη και μετά τον εντοπισμό 150 επιπλέον κρουσμάτων.

Η Ουλρίκε Σμιντ μίλησε για την προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας, με καμπάνια και συλλογή υπογραφών να ασκήσει πίεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν, ώστε να αποφασιστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ η υποδοχή προσφύγων που ζουν στα καμπ και να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία χωρίς διακρίσεις. Στις 2 Απρίλη υπήρξε μια πρώτη μικρή επιτυχία όπως είπε, όταν συμφωνήθηκε η μετακίνηση ευάλωτων από τα νησιά σε ξενοδοχεία.

Ο Νίκος Χατζάρας, από το Βοήθεια στο Σπίτι Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε την επιτακτικότητα να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία αλλά όχι με τις συνθήκες που επικρατούν στο Κρανίδι, αλλά με την πλήρη υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών οι οποίες χρειάζεται να στελεχωθούν. Για το “Βοήθεια στο Σπίτι” υπογράμμισε ότι οι ανάγκες έχουν τριπλασιαστεί λόγω της πανδημίας. Το αίτημα για μονιμοποιήσεις όλων και άλλες τόσες προσλήψεις είναι ρεαλιστικό και μια πραγματική βοήθεια και για τους πρόσφυγες.

Η Ειρήνη Ζάνη από το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζόμενων στην Υπηρεσία Ασύλου μίλησε για την απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας στην Υπηρεσία και τα αιτήματα των εργαζόμενων για ανανέωση των συμβάσεων και μόνιμη και σταθερή δουλειά. 17 άτομα μένουν εκτός των επικείμενων ανανεώσεων, ένα ενεργό και δυναμικό κομμάτι του σωματείου που έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυσή του και έχει πάρει θέση ενάντια στον πρόσφατο νόμο για το άσυλο.

Νίκη στην Πορτογαλία

Ο Γουέιμαν Μπένετ, μέλος του Stand Up To Racism, είπε ότι όλοι οι γιατροί θύματα του κορονοϊού στη Βρετανία άνηκαν στη μουσουλμανική κοινότητα. Τόνισε ότι αυτές τις πολιτικές τις προωθούν πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο οι φασίστες, και χρειάζεται να τις παλέψουμε. Θύμισε επίσης τη νίκη των προσφύγων στην Πορτογαλία, οι οποίοι απέκτησαν χαρτιά για να προστατευθούν από την πανδημία.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ σκιαγράφησε το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της ρατσιστικής έξαρσης και παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης της ΚΕΕΡΦΑ: πρόταση να δοθούν τα κτίρια του ΕΦΚΑ για τις στεγαστικές ανάγκες των ευάλωτων αντί στα funds του τουρισμού, στήριξη στην κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπάλληλων, συμμετοχή στο τριήμερο αγώνων της Πρωτομαγιάς.

Η Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος και μέλος της αντικαπιταλιστικής κίνησης “Καμαριέρα”, περιέγραψε το σχέδιο δράσης για τις 28/4, την κινητοποίηση που καλεί το Συνδικάτο Τουρισμού Επισιτισμού. Υπογράμμισε ότι το αίτημα τα κλειστά ξενοδοχεία να χρησιμοποιηθούν για στέγαση είναι αίτημα για τους πρόσφυγες αλλά και τους εργαζόμενους που ζουν σε καθεστώς άγχους λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού. Αυτή η πρωτομαγιά θα είναι κάτι το ξεχωριστό, έκλεισε.

Ο Τζοχόβα Κουαρσί, πρόσφυγας που ζει στο καμπ της Κορίνθου απεύθυνε ερωτήματα στις ελληνικές αρχές και την ΕΕ για το πώς σκοπεύουν να προστατέψουν τις ζωές των προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η πανδημία δεν έχει σύνορα, ο ιός δεν κοιτάει ποιον πλήττει, δεν μπορούν τα κράτη να διαχωρίζουν την υγεία των “δικών τους” από των προσφύγων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι παρεμβάσεις έδωσαν κι άλλες πληροφορίες για την κατάσταση των καμπ, αλλά και περισσότερες προτάσεις για το πώς η εργατική τάξη οργανωμένα διεκδικεί και μπορεί να υλοποιήσει το αίτημα για στέγαση. Οι παρεμβάσεις του Δημήτρη από την Καστοριά και της Ελένης έδειξαν και το ενδιαφέρον του απλού κόσμου να μπει στη δράση, να οργανωθεί και να έρθει σε επαφή με τους πρόσφυγες για να παλέψουμε μαζί.