Κορονοϊός
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές: Έγκλημα σε βάρος των νεφροπαθών

Οι θάνατοι νεφροπαθών από κορονοϊό και τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα από ένα σύνολο 226, ασθενών και εργαζομένων, στην ιδιωτική κλινική "Ταξιάρχαι" καθώς και τα δεκάδες κρούσματα στη νευροψυχιατρική κλινική "Κασταλία" αναδεικνύουν μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα και ζητήματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 στους χώρους της ιδιωτικής υγείας.

Χρειάζεται να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς στη δική τους περίπτωση το "μένουμε στο σπίτι" δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί όταν απαιτείται τρεις φορές την εβδομάδα να μετακινούνται, σε αρκετές περιπτώσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην οικεία μονάδα τεχνητού νεφρού για να υποβληθούν στις αναγκαίες για τη ζωή τους συνεδρίες αιμοκάθαρσης διάρκειας τριών και τεσσάρων ωρών με αποτέλεσμα την έκθεση τους σε περιβάλλοντα με συχνή παρουσία ανθρώπων.

Για αυτό ακριβώς, οι οδηγίες που είχαν δοθεί από τον ΕΟΔΥ στο ξεκίνημα της πανδημίας και για την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι της μονάδας τεχνητού νεφρού θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας όλων των εμπλεκόμενων (ασθενών, προσωπικού, επισκεπτών κλπ) και ιδιαίτερα για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Η έγκαιρη εντόπιση, διαλογή και απομόνωση ύποπτων περιστατικών για Covid-19 πριν εισέλθουν στο χώρο της αιμοκάθαρσης είναι σημαντική έτσι ώστε να προληφθεί η έκθεση των υπόλοιπων ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών στον ιό. 

Πρωτόκολλα ασφαλείας

Συγκεκριμένα, κάθε μονάδα πρέπει να διαθέτει ένα εξωτερικό χώρο όπου οι ασθενείς θα εισέρχονται ένας ένας σε απόσταση μεταξύ τους για θερμομέτρηση και εξέταση του ιστορικού τους, δηλαδή με ποιούς ήρθαν σε επαφή τις προηγούμενες μέρες, και στην συνέχεια αν όλα είναι καλά να προχωρήσουν στην αίθουσα αιμοκάθαρσης. Αν τώρα κάποιος ασθενής κριθεί ύποπτος για κορονοϊό τα πρωτόκολλα ασφαλείας είναι πιο αυστηρά καθώς πρέπει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο, που οφείλουν να έχουν όλες οι μονάδες, ώστε να απομονωθεί ενώ κι οι νοσηλευτές πρέπει είναι εφοδιασμένοι με ολόσωμες στολές κατάλληλες για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι στην συγκεκριμένη κλινική είτε υπήρξε κάποιο κενό ασφαλείας, είτε ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολο τους. Εδώ προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την συγκεκριμένη κλινική αλλά κι όλες τις αντίστοιχες ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες. Είχαν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας οι ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό; Τηρήθηκε η απόσταση του ενός μέτρου ανάμεσα στους ασθενείς; Εδώ ας σημειωθεί ότι στις περισσότερες μονάδες είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των ασθενών για την διασπορά του ιού όταν τα κρεβάτια κι οι καρέκλες βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου ή εξήντα εκατοστών το ένα από το άλλο. Οι ευθύνες για όλα αυτά πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην διοίκηση της κλινικής όσο και στο Υπουργείο Υγείας  και τον ΕΟΔΥ που οφείλουν να ελέγχουν την πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Αντ' αυτού οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος φόβου και αβεβαιότητας ανάμεσα στους νεφροπαθείς. 

Αυτός ο εμπαιγμός των νεφροπαθών κι όλων των ευπαθών ομάδων, καθώς και των Ρομά και των προσφύγων που αντιμετωπίζουν παρόμοια απαξίωση, πρέπει να τελειώσει τώρα! Όλο αυτό δεν είναι παρά μια ακόμα έκφραση της προσπάθειας της κυβέρνησης, να φορτώσουν στις πλάτες των εργατών, των ατόμων με αναπηρία και όλων των ευπαθών ομάδων την υγειονομική και οικονομική καταστροφή, που φέρνει η πανδημία αλλά και των ιδιωτικών κλινικών που δέχονται όσο γίνεται περισσότερους ασθενείς όχι για την θεραπεία τους αλλά για το εύκολο κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. 

Να σημειωθεί εδώ ότι το κόστος των αιμοκαθάρσεων και στις ιδιωτικές όπως και στις δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού καλύπτεται από τα ταμεία. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η κρατικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό κι είδη υγιεινής καθώς κι η διενέργεια τακτικών τεστ για τον κορονοϊό σε προσωπικό και ασθενείς αποτελεί μονόδρομο.

Ειρηναίος Μαράκης,
μεταμοσχευμένος νεφρού