Εκπαίδευση και νεολαία
Μόνο έτσι μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία

Μείωση μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλύτερα κτίρια και συνθήκες καθαριότητας. 

Με την υγεία και τις ζωές μαθητών-εκπαιδευτικών παίζει η κυβέρνηση επιμένοντας στο άνοιγμα των σχολείων, πρώτα για το Λύκειο και στη συνέχεια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι «αυστηρές οδηγίες» για τις αποστάσεις ασφαλείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής που ανακοινώνει ότι θα δοθούν στα σχολεία δεν εξασφαλίζουν καμιά προστασία από την πανδημία. Η επιστροφή στα θρανία θα γίνει χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης, από τη μία για να μην διαταραχτεί το εξεταστικό σφαγείο που έχουν επιβάλει και να μην «πέσουν έξω» οι ιδιώτες της εκπαίδευσης και από την άλλη για να επιστρέψουν οι γονείς -όσο πιο γρήγορα γίνεται και σε αντίστοιχα επικίνδυνες συνθήκες- στη δουλειά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δικτύου Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας»: «η εμμονή της κυβέρνησης να διεξαγάγει τις Πανελλήνιες εξετάσεις και να επαναλειτουργήσει τα σχολεία δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον για την ύλη ούτε καν την ψυχολογία των παιδιών, αλλά, όπως θρασύτατα δήλωσαν “προκειμένου να αποδεσμευτούν οι γονείς”. Και μάλιστα, ενώ δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών και μ’ ένα πληθυσμό εκπαιδευτικών που στη β/θμια τουλάχιστον εκπαίδευση είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του myschool, κατά 72,68% πάνω από 50 ετών, ενώ το 14,70% των υπηρετούντων είναι άνω των 60 (αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων!). 

Ακόμη και με τη δική τους λογική περί «ειδικών συνθηκών», πρέπει να καταργηθούν τουλάχιστον για φέτος, οι πανελλήνιες εξετάσεις και να δώσουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα παιδιά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές που έκλεισε ή κατήργησε η ΝΔ το φθινόπωρο και να μην παίζουν με την υγεία, σωματική και ψυχική, κανενός».

«Το άγχος μας αυτές τις μέρες είναι αρκετά αυξημένο», μας έγραψε η Σοφία, μαθήτρια Α' Λυκείου. «Δεν ξέρουμε καν τι μέρα μας ξημερώνει και όσο ο καιρός περνάει δεν ξέρουμε καν αν θα δώσουμε εξετάσεις. Τα μαθήματα online δεν βγάζουν την απαιτούμενη ύλη και ένας θεός ξέρει τι θα γράψουμε. Και πέρα από τις εξετάσεις τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν καν γιατί με 25 άτομα σε κάθε τάξη είναι επίφοβο. Δεν γίνεται να παίζουμε κορώνα γράμματα την υγεία μας».

Το θέμα αναδεικνύει και η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» σε ανακοίνωσή της: «Το άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτει την ανάληψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από κυβέρνηση και Δήμο και τη γενναία έκτακτη χρηματοδότησή τους. Μείωση μαθητών ανά τμήμα, αύξηση αιθουσών και νέα σχολικά κτίρια, για να τηρούνται τα μέτρα της απόστασης, ένα άτομο στα 10 τ.μ. Επομένως, να γίνουν επισκευές στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, συντήρηση, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Πάνω από όλα ο ΟΣΚ πρέπει ξανά να αναλάβει την ανέγερση νέων σχολείων και όχι να χαρίζονται εκατομμύρια στους εργολάβους μέσω των ΣΔΙΤ. 

Μαζικοί διορισμοί καθαριστριών για την εξασφάλιση της υγιεινής των χώρων. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων. Παροχή δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών. Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου να παρέχουν στα σχολεία τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών”.