Εργατικό κίνημα
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές: Απεργία στην Υπηρεσία Ασύλου

Κινητοποίηση των απεργών της Υπ.Ασύλου έξω από το Υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Απρίλη στο Υπουργείο Μετανάστευσης από τους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου, που συνεχίζουν την από Παρασκευή 24/4 απεργία διαρκείας ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση. Την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ κάλεσε 24ωρη απεργία για να καλύψει και τους μόνιμους εργαζόμενους. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, η ΚΕΕΡΦΑ καθώς και συνδικαλιστες απο την ΑΔΕΔΥ, την εκπαίδευση και άλλους χώρους. Ηδη δεκάδες σωματεία έχουν βγάλει ψηφίσματα συμπαραστασης στην απεργία διαρκείας των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και οι εργαζόμενοι έχουν ανοίξει απεργιακό ταμείο για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους. Όπως καταγγέλλει το σωματείο οι απεργοί βρήκαν την αστυνομία να τους περιμένει και “για ακόμη μια φορά κλειστή πόρτα του υπουργείου χωρίς να πάρουν απάντηση”.  

"Οι συμβασιούχοι στην υπηρεσία Ασύλου προχωράνε σε απεργία Διαρκείας από την Παρασκευή 24 Απρίλη για να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Η κυβέρνηση μία μέρα πριν την πραγματοποίηση της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε εξαγγείλει το σωματείο στις 24/4 ανακοίνωσε με «βαρύγδουπο τρόπο» την παράταση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στην υπηρεσία Ασύλου μέχρι τις αρχές του 2021. Την ίδια ώρα όμως εξαίρεσε από αυτήν την παράταση 17 εργαζόμενους! Πρόκειται για εργαζόμενους/ες που προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία το 2014 και 2015, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος, όλοι τους έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες” αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης.

Εκδικητικές

“Οι απολύσεις είναι εκδικητικές και στόχο έχουν να χτυπήσουν τον συνδικαλισμό και τη συλλογική δράση των εργαζομένων. Για την κυβέρνηση της ΝΔ η στάση του σωματείου είναι ενοχλητική. Όχι μόνο γιατί οργανώνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους και διεκδικεί τα δικαιώματα τους, αλλά γιατί σαν σωματείο έχει καταγγείλει την απαράδεκτη ρατσιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Είμαστε στο πλευρό τους γιατί:

• Οι υπηρεσίες ασύλου χρειάζονται μόνιμο και σταθερό προσωπικό, χρειάζονται την εμπειρία των συναδέλφων που έχουν εργαστεί και προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

• Οι χώροι δουλειάς χρειάζονται συνδικαλιστική οργάνωση και δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να χτυπήσει τον συνδικαλισμό, ούτε στην υπηρεσία Ασύλου, ούτε πουθενά.

• Η ρατσιστική πολιτική της ΝΔ σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών δεν θα περάσει μέσα από τις απολύσεις και το χτύπημα σωματείων”, συνεχίζει.