Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα: Καμπάνια στις γειτονιές

Με επιτυχία ξεκίνησε ο κύκλος εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Εκκενώστε τα στρατόπεδα”. 

“Η εκδήλωση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσιού, Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας έγινε στις 24/4 με μεγάλη συμμετοχή”, είπε η Αλεξάνδρα στην ΕΑ. “Ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δημοτικός σύμβουλος Μαρουσιού με το 'Εκτός των Τειχών' και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, ο Βασίλης Μπούρας, δημοτικός σύμβουλος με το 'Ενωμένο Μαρούσι' και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, ο Δημήτρης Αργύρης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου μαθηματικών 5ο ΠΕΚΕΣ και η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ.

Κοινή αφετηρία ήταν ότι τα 'υγειονομικά' μέτρα που παίρνονται για τα στρατόπεδα θέτουν τις ζωές των προσφύγων σε κίνδυνο αλλά και καταστρατηγούν το με αγώνες κερδισμένο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Όλοι τόνισαν ότι είναι πλειοψηφικό στην κοινωνία το αίτημα να σωθούν αυτές οι ζωές καθώς και ότι στις πόλεις χωράμε όλοι. Η Δ. Λιναρδάκη και ο Θ. Τζινιέρης υπενθύμισαν ότι αυτή η μάχη έχει αποφέρει καρπούς στο παρελθόν σε Ν. Ηράκλειο και Ν. Ιωνία αντίστοιχα, όπου στεγάστηκαν πρόσφυγες. Η Ι. Πασπάτη, γιατρός στο Παίδων Πεντέλης, μίλησε για τη διαπόμπευση των προσφυγισσών στο Κρανίδι, θύματα του κορονοϊού και του ρατσισμού”.

Ο Δημήτρης μάς μεταφέρει, για την εκδήλωση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων, Ταύρου, Θησείου στις 25/4: “Την εκδήλωση άνοιξαν ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, ο Νίκος Σκλαβενίτης, κοινοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του σχολείου 144 Κολωνού, ο Σπύρος Στάικος από το σωματείο του Αττικού Νοσοκομείου, ο Γιάννης Σηφακάκης από το συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ και ο Άκης Κατσούλας, εκπαιδευτικός στην Α' ΕΛΜΕ. Οι ομιλητές μίλησαν για το τι σημαίνει η απομόνωση των προσφύγων στα camp και η μη παροχή ΑΜΚΑ, καθώς και για το πώς μπορεί να ανοίξει και να κερδίσει αυτή η μάχη στις γειτονιές μας. Ακολούθησε συζήτηση με προτάσεις για δράση. Άνοιγμα των κλειστών κτιρίων, μάχες για κοινωνικές υπηρεσίες, μάχες που ανοίγουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Συζητήθηκε και η σχέση με τους πρόσφυγες μέσα στα camps, βρεθήκαμε στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα και συμμετείχαν σε όλες τις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος και έτσι θα συνεχίσουμε”.

Καταρρέει η εικόνα «εθνικής ομοψυχίας»

Εκδήλωση πραγματοποίησε στις 26/4 και η ΚΕΕΡΦΑ Καλλιθέας. Η Ιλιρίντα περιέγραψε στην ΕΑ: “Η Παναγιώτα Ζιντίλη, φοιτήτρια Παντείου, μίλησε για την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Παρασκευής ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών και οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέρριψαν την εικόνα της εθνικής ομοψυχίας. Ο Χρήστος Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος με την «Μια πόλη στο Δρόμο», έβαλε ένα πλήθος αιτημάτων όπως εύρεση κτηρίων για αστέγους, που στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερά συσσίτια για τα άτομα που το έχουν ανάγκη, χρησιμοποίηση των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών που είναι κλειστά και έχουν διαθέσιμο προσωπικό ως κοινωνικές κουζίνες. Υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία στην παραλιακή της Καλλιθέας και ο χώρος στα παλιά ολυμπιακά ακίνητα που έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, έδωσε την εικόνα από τον χώρο της Υγείας, λέγοντας ότι κάποια κρούσματα σε πρόσφυγες εντοπίστηκαν τυχαία στο νοσοκομείο που πήγαν για άσχετα ιατρικά περιστατικά. Ο Παναγιώτης Ζαρίδας, υπάλληλος Σιβιτανιδείου, μίλησε για τα τμήματα υποδοχής προσφύγων που διακόπηκαν λόγω κορονοϊού και το δικαίωμα όλων μας στην εργασία. Τέλος από τις τοποθετήσεις ξεχώρισε αυτή της Μισέλ, μετανάστριας από το Καμερούν, που μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, χωρίς χαρτιά και χωρίς ένσημα μετά από 20 χρόνια στην Ελλάδα. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι και δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι», έκλεισε, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα. Είναι μεγάλη ανάγκη να οργανώσουμε τις εργατικές μάχες και τις αντιρατσιστικές με επόμενο κέντρο την Πρωτομαγιά”.

Την Τρίτη 28/4, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση των ΚΕΕΡΦΑ Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Αγ. Παρασκευής και η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων εδώ