Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά! - Συνέντευξη με τον Τζαβέντ ΑσλάμΟ επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ μίλησε στον Μάνο Νικολάου για τα προβλήματα των μεταναστών.

Γιατί κρατούνται μετανάστες σε Αστυνομικά Τμήματα και Κέντρα Κράτησης και ποιές είναι οι συνθήκες κράτησης; 

Χιλιάδες εργάτες που μένουνε εδώ στην Ελλάδα 10, 15 και 20 χρόνια και δούλεψαν πολύ σκληρά για να χτιστεί αυτός ο τόπος, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς κράτησης. Δεν κατάφεραν να μαζέψουν τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν τα χαρτιά τους και να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Μετανάστες δουλεύουν ως εργάτες γης, σε εργοστάσια, ακόμα και σε γραφεία. Αν ο εργοδότης δεν δίνει ένσημα, τι φταίει ο εργάτης; Μπορεί να δουλεύει για 10 χρόνια και να μην έχει ένσημα ούτε για μια μέρα. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει χαρτιά για αυτόν τον λόγο. 

Η κυβέρνηση λέει να προσέχουμε, να κρατάμε αποστάσεις για να μην έχουμε κρούσματα. Όμως αν πάει κάποιος να δει την κατάσταση εκεί που κρατούνται μετανάστες χωρίς χαρτιά σε Αστυνομικά Τμήματα ή σε κέντρα κράτησης στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στη Μυτιλήνη, στο Παρανέστι Δράμας, θα δει ότι οι συνθήκες είναι άθλιες. Ο Μοχάμεντ Ικμπάλ, που κρατούνταν 3 μήνες στο Α.Τ. του Κολωνού σε πολύ μικρό κελί με 15-20 άτομα ήταν άρρωστος, δεν μεταφέρθηκε ποτέ στο νοσοκομείο και στο τέλος έχασε και το μυαλό του. Αντί να τον πάνε σε κάποιο σπίτι ή ξενοδοχείο, τον έστειλαν στην Αμυγδαλέζα που είναι ακόμα χειρότερα. Πολλά είναι τα περιστατικά με ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στους κρατούμενους, ακόμα και σε ανήλικους. Αν κάποιος κάνει παράπονα, διαμαρτυρία ή είναι άρρωστος, τον τιμωρούν. 

Τι επιπτώσεις είχαν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και το κλείσιμο χώρων δουλειάς λόγω κορονοϊού;

Μέσα στην περίοδο του κορονοϊού, τα προβλήματα μεγάλωσαν. Από το Μάρτη που ξεκίνησαν τα μέτρα λόγω κορονοϊού, έκλεισαν δουλειές και εργοστάσια. Πολλοί μετανάστες εργάτες κι εργάτριες έχασαν τη δουλειά και το μισθό τους. Στη Μύκονο, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά μετανάστες, που μπορεί να μένουν χρόνια στο ενοίκιο, τους έδιωξαν από τα σπίτια, γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το νοίκι. Δεν μπορούν να ζητήσουν επίδομα ή βοήθεια από το κράτος, που έπρεπε κάπως να τους στηρίξει. Αντίθετα, η αστυνομία τους κυνηγάει και τους χτυπάει, ενώ δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Στη Σαντορίνη η αστυνομία αναίτια μπαίνει στα σπίτια τους χωρίς ένταλμα σύλληψης ή εισαγγελέα και τους τρομοκρατεί. Χρειάζεται έλεγχος όχι για εμάς, αλλά για αυτούς τους αστυνομικούς. 

Για όλο αυτόν τον κόσμο που έχει μείνει χωρίς λεφτά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σίτισης. Παίρνουν τηλέφωνο ότι έχουν να φάνε κανονικά εδώ κι ένα μήνα. Προσπαθούμε να μαζεύουμε τρόφιμα να τους δίνουμε για να μην πεθάνουν. Οργανώσαμε αποστολή φαγητού και στα νησιά με τη βοήθεια αλληλέγγυων.

Ακόμα κι αυτοί που συνεχίζουν να δουλεύουν, φοβούνται τη μετακίνηση γιατί θα έχουν πρόβλημα με τον έλεγχο για τα χαρτιά τους. Άλλοι, επειδή δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, έχουν φάει πρόστιμο παραπάνω από μία και δύο φορές, γιατί δεν ξέρουν να στείλουν σωστά το sms ή να γράψουν το χαρτί.

Επίσης, υπήρξαν εργοδότες που έθεσαν τις συμβάσεις εργασίας μεταναστών εργατών σε καθεστώς αναστολής, ενώ στην πραγματικότητα συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά. Έτσι οι εργοδότες τους έδιναν την αποζημίωση που έπαιρναν από το κράτος και κρατούσαν το μισθό για τον εαυτό τους. 

Έχει ανοίξει αυτό τον καιρό η συζήτηση για τα εργατικά χέρια στα χωράφια. Σε τι συνθήκες δουλεύουν οι μετανάστες εργάτες γης;

Έχουμε πάει στη Μανωλάδα, στο Μαραθώνα, στη Θήβα, στο Άργος και σε άλλες περιοχές που δουλεύουν πολλοί εργάτες μαζί σε χωράφια, Πακιστανοί, Ινδοί, Μπαγκλαντεσιανοί για να δούμε την κατάσταση. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ άσχημες που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δουλεύουν για 8 με 10 ώρες και παίρνουν 16 ευρώ μεροκάματο. Στη Λακόπετρα Αχαΐας μας είπαν ότι αρκετές φορές οι εργοδότες τους χτυπούν, αλλά φοβούνται να το καταγγείλουν στην αστυνομία γιατί νιώθουν ότι είναι πολύ αδύναμοι και ότι δεν θα τους ακούσουν. Μήπως οι κυβερνήσεις επίτηδες δεν δίνουν νομιμοποίηση και χαρτιά, για να υπάρχουν τέτοιες δουλειές με αυτά τα λεφτά και να υπάρχει εκμετάλλευση αυτού του κόσμου; Δεν αρκεί να λένε ότι είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι υπάρχει διαύγεια και τηρούνται οι νόμοι, αλλά στην πράξη να ισχύει τέτοιο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης. Εμείς νομίζουμε ότι χρειάζεται να γίνει προσπάθεια να μορφωθούν οι μετανάστες εργάτες, θα είναι κέρδος για όλους, και για τη χώρα και για αυτούς.

Τι οργανώνει η Πακιστανική Κοινότητα απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις;

Αυτή την περίοδο, πέρα από το πρόβλημα με τη σίτιση που προσπαθούμε να λύσουμε, κυρίαρχα ασχολούμαστε με τις καταγγελίες κρατουμένων με την προσπάθεια να είμαστε εκεί. Πηγαίνουμε αντιπροσωπείες με την ΚΕΕΡΦΑ, με δημοτικούς συμβούλους και δικηγόρους στα αστυνομικά τμήματα για να δούμε τι γίνεται, αλλά δεν μας αφήνουν να έχουμε πρόσβαση στους κρατούμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πρόσβαση σε μας και σε γιατρούς για να μπορεί να βγει η αλήθεια και να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες. Δε ζητάμε κάτι παραπάνω από το να τηρούνται οι νόμοι χωρίς διακρίσεις. 

Θα οργανώσουμε και θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι για κάθε εργάτη και καλούμε κάθε κοινότητα να είναι μαζί μας γιατί αν δεν δράσουμε, χάνουμε εμείς. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να παλέψουμε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.