Η Αριστερά
Να στηρίξουμε την Εργατική Αλληλεγγύη: Γίνετε συνδρομητές

Το «Δεν ξεχνώ» είναι άλλο πράγμα από το «θυμάμαι». Όταν πριν από εφτά χρόνια ο Άδωνης Γεωργιάδης (Υπουργός Υγείας τότε) έκλεινε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, έλεγε ότι δεν ήθελε να του πάρουν τη «Δόξα;!» το ΔΝΤ και η Τρόϊκα και ότι οι δομές Υγείας θα έπρεπε να συγχωνευτούν και να συρρικνωθούν. 

Όταν πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση έκανε εξαγγελίες, για την ανάθεση σε ιδιώτες «μάνατζερ» των δημόσιων νοσοκομείων, κανείς δεν είχε φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Όταν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είχαν ήδη συσσωρεμένα τα προβλήματα από τόσα χρόνια μνημονίων, ο υπουργός υγείας Κικίλιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έλεγε με μεγάλη αλαζονεία ότι, η χώρα είναι «θωρακισμένη». Και σαράντα μέρες μετά την εξαγγελία των μέτρων της καραντίνας βρέθηκαν ξαφνικά 150 νέα κρούσματα στο Κρανίδι και 27 μέσα την Αττική στο Περιστέρι. Και το πρόβλημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει, το μέχρι χτες «βραδύ και αναποτελεσματικό Δημόσιο». 

Ρόλος

Ποιος ήταν ο ρόλος των Ιδιωτικών Κλινικών, γιατί δεν έκαναν τα τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊο, γιατί δεν έπαιρναν τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας; Μα, είναι πολύ απλό, γιατί όλα αυτά στοιχίζουν χρήματα και τα χρήματα ο ιδιώτης έχει συνηθίσει να μην τα βάζει όταν πρέπει, αλλά αντίθετα να τα βγάζει, και κυρίως όταν δεν θα έπρεπε. Όταν λέμε για «ιδιωτικές επενδύσεις» στο οτιδήποτε, να έχουμε κατά νου, ότι κάπου πίσω στα ψιλά πάντα, κρύβεται μια δημόσια δαπάνη. Έτσι και εδώ στην περίπτωση μας. Τα τεστς έγιναν από τον ΕΟΔΥ με δημόσιο χρήμα και αυτά. Και έγιναν στα εργαστήρια που επίσης είναι και αυτά δημόσια. Εάν όμως δεν θυμόμαστε αυτές τις παραμέτρους, εύκολα θα μπορούσε κανείς να πέσει στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που διατυμπανίζουν την «επιτυχία της κυβέρνησης» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μιας «επιτυχίας», που πίσω από το φανταχτερό της επικοινωνιακό αφήγημα, κρύβει και μια αθρόα χρηματοδότηση, άμεση και έμμεση. 

Άμεση με την δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία ενημερωτικών σποτς και έμμεση, με τη μη καταβολή των χρημάτων προς το δημόσιο από τις άδειες των καναλιών. Και παράλληλα με όλα αυτά απολύονται οι γιατροί που λήγει η σύμβαση τους και οι έντεχνα «εξαγγελθείσες προσλήψεις νέων υγειονομικών» δεν έχουν γίνει ακόμα. Δεν ξεχνάμε, ότι αν «στεκόμαστε» ακόμα, το οφείλουμε στην αυταπάρνηση και τον αγώνα των γιατρών του δημοσίου και σε όλους τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που οι κρατούντες σκοπίμως «ξεχνούν». Εμείς όμως που δεν τα ξεχνάμε, αλλά τα θυμόμαστε όλα αυτά, ξέρουμε καλά ότι μόνο με συσπείρωση και αγώνα στους χώρους δουλειάς μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας. Δεν ξεχνώ ποιος μας κυβερνάει και θυμάμαι πάντα, ότι ανήκω στην εργατική τάξη! Δεν περιμένω τις εκλογές για να πώ τη γνώμη μου, όταν γύρω μας βρωμάει ένας εργασιακός «μεσαίωνας», που νομοθετούν καθημερινά. Η «πρωτομαγιά» είναι μπροστά! Και το θυμάμαι και δεν το ξεχνώ! Δεν ξεχνώ ότι όλες τις μάχες τις δώσαμε μαζί με την Εργατική Αλληλεγγύη και μαζί θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε ενάντια σε όλα τα βρώμικα σχέδια της κυβέρνησης. Γι αυτό και η οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας είναι πολύ σημαντική, πάντα και ιδιαίτερα τώρα. 

Θωμάς Κατσαρός, 
Υπ. Πολιτισμού, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο