Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λέσβος: Aπαράδεκτη απόφαση για τον επίδοξο δολοφόνο προσφύγων

Φωτο: Στο Νησί

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 55χρονος επίδοξος δολοφόνος που επιτέθηκε με καραμπίνα σε τέσσερις πρόσφυγες την Τετάρτη 22 Απρίλη και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση εκ μέρους του ανακριτή και του εισαγγελέα που τον εξέτασαν.

Τα δύο θύματα, δύο αιτούντες άσυλο, ένας Ιρανός και ένας Αφγανός παρουσιάστηκαν τραυματισμένοι το βράδυ της 22/4 στο ιατρείο του καταυλισμού στο ΚΥΤ της Μόριας. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας στο Νησί: “Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ότι ο μεν πρώτος Αφγανικής καταγωγής έχει δεχθεί σκάγια στην πλάτη κυρίως και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος του, ο δε δεύτερος Ιρανικής καταγωγής έχει δεχθεί και αυτός σκάγια από κυνηγετική καραμπίνα σε λιγότερα σημεία του σώματος του... Σύμφωνα με μαρτυρία ενός εκ των τραυματιών χθες το βράδυ κάποιοι πρόσφυγες περπατούσαν στο δρόμο και δύο αυτοκίνητα τους προσπέρασαν. Τρέξαν και προσπάθησαν να βρουν κάπου να κρυφτούν. Μετά από λίγο αρχίζουν να περπατούν ξανά και τα αυτοκίνητα επέστρεψαν και άρχισαν να τρέχουν. Άκουσαν πυροβολισμό και χτυπήθηκαν από τα σκάγια”. 

Για αυτά τα εγκλήματα ευθύνη δεν φέρουν μόνο οι δράστες αλλά και η κυβέρνηση που αντί ενόψει πανδημίας να εκκενώσει και να κλείσει τα στρατόπεδα προσπαθεί να μαντρώσει 20.000 πρόσφυγες στις πιο άθλιες συνθήκες ζωής και υγιεινής στη Μόρια. Και ακόμη χειρότερα, σε κόντρα με το τι θέλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, επιμένει να φτιάξει τις διαβοήτες «κλειστές δομές».