Κορονοϊός
Δημόσιος έλεγχος των ιδιωτικών κλινικών, ΤΩΡΑ!

24 Απρίλη, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι»

Μεγαλώνει μέρα τη μέρα ο κατάλογος των θυμάτων από κορονοϊό που προέρχονται από την ιδιωτική κλινική “ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ” στο Περιστέρι. Την Τρίτη 28 Απρίλη, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ένας ακόμα άνθρωπος υπέκυπτε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους πέντε. Αντί όμως για επίταξη της ιδιωτικής κλινικής που η εργοδοσία άφησε απροστάτευτους ασθενείς και προσωπικό, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε την αστυνομία στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απρίλη από την ΑΣΚΥ Ιδιωτικής Υγείας και συλλογικότητες της γειτονιάς.

«Από την πρώτη μέρα που έγιναν γνωστοί οι θάνατοι και τα δεκάδες κρούσματα βρέθηκα στην κλινική ως εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας» μας είπε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου και της ΑΣΚΥ. «Οι απαντήσεις των υπεύθυνων σε μια σειρά ερωτήματα, όπως αν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας ή πότε έγιναν τα τεστ, ήταν ασαφείς. Η πρωτοβουλία μας σαν ΑΣΚΥ να καλέσουμε συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή αγκαλιάστηκε από συλλογικότητες της γειτονιάς, ενώ συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου που προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τους συναδέλφους της κλινικής. Καταλαβαίνουμε ότι η εισαγγελική παραγγελία έχει προκαλέσει κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, ενώ μπορεί να αφήσει τους μετόχους στο απυρόβλητο. Αυτό που πέτυχε η συγκέντρωση ήταν να αποκαλύψει τις ευθύνες της εργοδοσίας αλλά και της δημοτικής αρχής Περιστερίου καθώς ο αντιδήμαρχος του Παχατουρίδη για θέματα Υγείας είναι συνεργάτης της κλινικής.

Ασπίδα προστασίας

Το κρίσιμο για τη συνέχεια είναι να μην γίνουν εξιλαστήριο θύμα οι εργαζόμενοι και να μη χάσουν τη δουλειά τους αν γίνει αναστολή της λειτουργίας της κλινικής. Απαιτούμε την κρατικοποίησή της όπως και όλων των ιδιωτικών κλινικών, καθώς δεν είναι το πρώτο κρούσμα στο χώρο. Είχαμε πριν από λίγες βδομάδες 19 κρούσματα κορονοϊού στην Βιοϊατρική, δεκάδες κρούσματα στο Γηροκομείο Νέας Μάκρης αλλά και στην ιδιωτική κλινική “Κασταλία”. Οι κλινικάρχες επιδοτήθηκαν με 30 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση αλλά οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς κινδυνεύουν. Είναι απόδειξη ότι δεν μπορεί να μπαίνει το κέρδος πάνω από την υγεία, ότι τα σωματεία και ο συνδικαλισμός είναι ασπίδα προστασίας σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης, για να σώσουμε τις δουλειές μας και τις ζωές μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Την Τρίτη 28 Απρίλη, στο πλαίσιο της νέας μέρας δράσης των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, βρεθήκαμε σαν Σωματείο στο (δεύτερο για τεστ κορονοϊού) υποκατάστημα της Βιοϊατρικής στον Άλιμο. Μέλη του ΔΣ μπήκαμε στο χώρο, ελέγξαμε αν έχουν μπει τζάμια προστασίας, ρωτήσαμε αν γίνεται θερμομέτρηση, καλέσαμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο. Εδώ μια “λεπτομέρεια”. Η Βιοϊατρική έχει 500 εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας! Την Πρωτομαγιά θα είμαστε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα».

«Με το που ενημερωθήκαμε για την κινητοποίηση της Παρασκευής, αποφασίσαμε αμέσως να συμμετέχουμε και να απευθυνθούμε και στην Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καθώς, όπως μάθαμε, ο αντιδήμαρχος Υγείας ήταν εξωτερικός συνεργάτης της κλινικής και ήταν κάτι που έπρεπε να αναδείξουμε», μας είπε ο Κώστας Λάππας, από τον πυρήνα του ΣΕΚ Περιστερίου. «Η συγκέντρωση ήταν μαζική με πανό της ΑΣΚΥ και της δημοτικής κίνησης και με συνδικαλιστές του Σωματείου να ενημερώνουν για όσα τους κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Από την αρχή ήταν εκεί δυνάμεις της αστυνομίας που στη συνέχεια απείλησαν με συλλήψεις και πρόστιμα. Ωστόσο, η αποφασιστική στάση όλων μας την απέτρεψε. Κόντρα στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και την ασυδοσία των κλινικαρχών, οι εργαζόμενοι, η γειτονιά και η αριστερά έστειλαν το μήνυμα ότι είναι η δύναμη προστασίας της ζωής μας».

«Την επόμενη μέρα της κινητοποίησης, δώσαμε συνέχεια στο θέμα στην εξόρμησή μας με την Εργατική Αλληλεγγύη στη Λαϊκή στο Μπουρνάζι», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη, από τον πυρήνα του ΣΕΚ Περιστερίου. «Αναδείξαμε τις ευθύνες Μητσοτάκη και Παχατουρίδη και συνδέσαμε τη μάχη για να μπουν οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη με την Πρωτομαγιά. Η ανταπόκριση ήταν φοβερή από τον κόσμο είτε ήξερε για την κλινική είτε τότε ενημερωνόταν. Δώσαμε δέκα φύλλα της εφημερίδας».