Εκπαίδευση και νεολαία
Οι εκπαιδευτικοί ξεσηκωμένοι στους δρόμους

24 Απρίλη, Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα προχωρούν την Πέμπτη 30 Απρίλη στη 1μμ οι εκπαιδευτικοί, ύστερα από κάλεσμα των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Κινητοποιήσεις οργανώνονται την ίδια μέρα στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά. Είναι η συνέχεια του αγώνα που ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Απρίλη με τη μαζική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή δεκάδων ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων. Ενάντια στο αντι-εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προκλητικά τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εν μέσω πανδημίας, το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει την απάντησή του.

Κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό για να εμποδίσει τη συμμετοχή, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς έδωσαν το παρών στις 24/4. Φορώντας μάσκες και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, όλοι μαζί βροντοφώναξαν ότι το πολυνομοσχέδιο που χτυπά την δημόσια και δωρεάν Παιδεία δεν θα περάσει. Κατήγγειλαν επιπλέον τη διαδικασία της τηλε-εκπαίδευσης και τους αποκλεισμούς που αυτή έφερε για χιλιάδες μαθητές, ενώ απαίτησαν το άνοιγμα των σχολείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες να μην γίνει χωρίς την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.

«Το σαρωτικό αυτό νομοσχέδιο καταβαραθρώνει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών αντίστοιχα», μας είπε ο Γιάννης Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ από τις Παρεμβάσεις. «Εντείνει τους ταξικούς φραγμούς από το νηπιαγωγείο μέχρι την τριτοβάθμια, εισάγει τις αξιολογήσεις για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Είναι ό,τι πιο αντιδραστικό έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. 

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με το άνοιγμα των σχολείων.  Όποια πόρτα κι αν ανοίξει κανείς, ιδιωτικές κλινικές, φυλακές, δομές προσφύγων κλπ, βρίσκει μια υγειονομική βόμβα μέσα. Με τα τωρινά δεδομένα, δεν πρέπει να ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν  επίσης το Συντονιστικό Αδιόριστων Αναπληρωτών και Σύλλογοι Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και η Ένωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καθώς και πολλοί Φοιτητικοί Σύλλογοι. Παρουσία είχαν επίσης αγωνιστές/

ίστριες του δικτύου εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας», του ΣΕΚ στις Σχολές και της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Επίθεση

«Η Κεραμέως και η κυβέρνηση κατεβάζουν ένα νομοσχέδιο που είναι μια τεράστια επίθεση σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα παιδιά και σε όλη την εργατική τάξη», μας είπε ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας του Συλλόγου Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και μέλος του δικτύου εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας». «Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει τα αντανακλαστικά των εκπαιδευτικών. Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή παρά τις απαγορεύσεις. Είναι μια εικόνα που δείχνει ότι αναμένεται μεγάλη μάχη. Ήδη τη Δευτέρα υπάρχει κάλεσμα για να πιέσουμε τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Και πάμε για την Πρωτομαγιά».

«Η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο ταξικό σφαγείο για την παιδεία», μας είπε η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ. «Αλλά η κινητοποίηση σήμερα αποδεικνύει ότι η ψήφισή του δεν θα είναι εύκολη». Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις. «Γύρω στα 100 άτομα, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και συμπαραστάτες συγκεντρωθήκαμε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στην κινητοποίηση που καλούσαν πολλές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ της πόλης», μας είπε ο Ευκλείδης Μακρόγλου για τη Θεσσαλονίκη. «Κλείσαμε συμβολικά το δρόμο μπροστά στο υπουργείο και φωνάξαμε συνθήματα για να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο, ενώ ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς».

«Η οργή των συναδέλφων φάνηκε τόσο στη συγκέντρωση στην Αγορά όσο και στη διαδήλωση που ακολούθησε στα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας», μας είπε η Δώρα Κιντή για τα Χανιά. «Ήταν μια μαζική κινητοποίηση, μεγαλύτερη από άλλες που έχουμε κάνει παλιότερα και χωρίς απαγορεύσεις. Αυτό δείχνει ότι σιγά σιγά ο κλάδος ενημερώνεται για την επίθεση και αντιδρά. Σαν συνέχεια η ΕΛΜΕ συζητά κινητοποίηση στήριξης στο νοσοκομείο την Τρίτη 28/4 και βέβαια έχει ήδη καλέσει την Πρωτομαγιά στις 11πμ στην Αγορά».