Περιβάλλον
Να αποσυρθεί ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος - Διαδηλώνουμε 1η Μάη, 11πμ, Σύνταγμα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει για ψήφιση στην Βουλή ένα νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες (παρουσιάστηκε με 66 άρθρα κατά την διαβούλευση και φτάνει για ψήφιση με 130), μέσα σε συνθήκες καραντίνας και αγνοώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις όλων των περιβαλλοντικών κινήσεων και κινημάτων, ο Χατζηδάκης προχωράει τα σχέδια λεηλασίας της φύσης για χάρη των κερδοσκόπων της αγοράς.

Πίσω από τον εξοργιστικό τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

• Το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσα από το ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου των δικτύων μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ.

• Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξορύξεων υδρογονανθράκων (και όχι μόνο) καθώς και την επέκταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, χωρίς κανέναν έλεγχο και με «διευκολύνσεις» προς τους επενδυτές...

• Την ουσιαστική κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000, καθώς δίνει την δυνατότητα να προχωράνε εξορύξεις και μεταλλευτικές δραστηριότητες, να χτιστούν λατομεία και ξενοδοχεία για την τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίηση» αυτών των περιοχών, με παράλληλη υποβάθμιση των φορέων διαχείρισης και φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών.

• Την νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων, υγροτόπων και ρεμάτων και παρεμβάσεων σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών οι οποίες αποδυναμώνονται και σε ρόλο και σε προσωπικό.

• Την μεταφορά αρμοδιοτήτων διαχείρισης απορριμάτων από δήμους σε ανώνυμες εταιρίες και την μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές (δίπλα στην «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων που ξανανοίγει...) καθώς το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων...

Η πρόκληση Χατζηδάκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η εμφάνιση και αυτής της πανδημίας και η ταχεία εξάπλωσή της, οφείλεται στο κυνήγι του κέρδους και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η εξορυκτική βιομηχανία, η εντατική γεωργία και η βιομηχανική κτηνοτροφία προκαλούν τη μαζική αποψίλωση δασών και την καταστροφή οικοτόπων, με αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση ένας μεγάλος αριθμός ζωικών ειδών και να αυξάνεται η πιθανότητα στενών και επαναλαμβανόμενων επαφών (των ειδών που καταφέρνουν να επιβιώσουν) με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά μικροβίων και παθογόνων ιών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή...

Απέναντι σε ένα σύστημα που καταστρέφοντας το περιβάλλον απλώνει τις επιδημίες και θέλει να μας βάλει να πληρώσουμε εμείς τη δική του οικονομική αποτυχία, απαντάμε κλιμακώνοντας τους αγώνες μας. Για να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και να σταματήσουμε όλες τις επιθέσεις: την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις εξορύξεις και τις ΒΑΠΕ, διεκδικώντας κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο του κλάδου της ενέργειας και όχι στήριξη των αρπαχτικών των ορυκτών καυσίμων. Να αποτρέψουμε τη λεηλασία της COSCO και την καταστροφή της Πειραϊκής, να κλείσουμε τις χωματερές, να σώσουμε τα δάση, τα ρέματα, τα πάρκα, τους ελεύθερους χώρους. Να βάλουμε την υγεία και τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη!

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Οι ακτιβιστές των περιβαλλοντικών κινημάτων μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, την νεολαία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες των πολέμων και της κλιματικής καταστροφής.

Διαδηλώνουμε την Πρωτομαγιά στις 11 πμ στην πλατεία Συντάγματος, όλες και όλοι μαζί, ενώνοντας τις διεκδικήσεις μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, προσλήψεις και όχι απολύσεις, ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την περιβαλλοντική καταστροφή.

Το σύνθημα «αλλαγή συστήματος, όχι του κλίματος» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Από την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή