Η Αριστερά
Αλληλεγγύη στον Βασίλη Δημάκη

Σε απεργία δίψας προχώρησε από τις 27 Απρίλη και βρισκόμενος ήδη στην 6η μέρα απεργίας πείνας ο Βασίλης Δημάκης, αριστούχος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ με βαθμό υποτροφίας,  απαιτώντας την επιστροφή του στη φυλακή Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες (υπογράψτε εδώ το κείμενο συμπαράστασης). 

Σε δηλώσεις αλληλεγγύης στον  Β. Δημάκη έχουν ήδη προχωρήσει οι  καθηγητές του στο πανεπιστήμιο ενώ υπάρχουν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης σωματείων εργαζομένων, σχολών και συλλόγων. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη: 

«Το βράδυ της 16 Απριλίου, άντρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, τον απομάκρυναν χωρίς καμία επίσημη εξήγηση (δεν είμαι σίγουρος αν η ορθή λέξη για την άρον άρον μεταφορά ενός ανθρώπου με ένα παπούτσι και μια παντόφλα είναι η μεταγωγή ή η απαγωγή) και κατέληξε στο πειθαρχείο των φυλακών Γρεβενών, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται απομονωμένος σε καραντίνα. Η μόνη αιτία που μπορεί να υπάρχει γι' αυτή τη μεταγωγή είναι η συμμετοχή του Δημάκη στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ξεκίνησαν στις 14 Απριλίου».

«Μου είναι αδύνατο και με ξεπερνά να δεχτώ αμαχητί το “αποφασίζομεν και διατάζομεν” άνευ λόγου και αιτίας κάποιων εκ των ιθυνόντων που αποφάσισαν τούτη τη μεταγωγή, διακόπτοντας έτσι απλά τις σπουδές και το μέλλον ενός ανθρώπου! Γι' αυτό το λόγο τοποθετώ για δεύτερη φορά το κορμί μου ως ανάχωμα, με σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική μου ακεραιότητα τούτη τη φορά, όχι επειδή είμαι “σαλταδόρος”, αλλά επειδή για εμένα η αξιοπρέπεια έχει περισσότερη αξία και από την ίδια τη ζωή!» δηλώνει ο Βασίλης Δημάκης στην χειρόγραφη επιστολή με την οποία ξεκίνησε την απεργία δίψας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενος το έτος 2018 έκανε 32 ημέρες απεργίας πείνας και 8 δίψας για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του (με την μέθοδο της ηλεκτρονικής επιτήρησης), ωστόσο κατόρθωσε η περιπέτειά του αυτή να μην έχει καμία επίπτωση στην εκπαιδευτική του πορεία. Την “άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη” ζητά μεταξύ άλλων και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή, ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών” αναφέρει η ανακοίνωση συμπαράστασης της ΚΕΕΡΦΑ.