Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ασυνόδευτα ανήλικα σε κρατητήρια

Δελτία τύπου εξέδωσε η ΜΚΟ Άρσις σχετικά με την κράτηση ανηλίκων στα ΠΡΟΚΕΚΑ και σε κρατητήρια. Στις 27 Απρίλη το δελτίο τύπου για την Αμυγδαλέζα αναφέρει: “Ενενήντα οκτώ (98) ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και δύο (2) ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, κρατούμενοι/ες υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας του COVID-19, καταγράφηκαν σήμερα, 27 Απριλίου 2020, από κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (1 κοινωνική λειτουργός, 1 δικηγόρος, 1 ψυχολόγος και 1 διερμηνέας)”. 

Το δελτίο συνεχίζει με την περιγραφή των συνθηκών στις οποίες κρατούνται οι ανήλικοι/ες, αναφέροντας μεταξύ άλλων την έλλειψη ενημέρωσης στη γλώσσα των προσφύγων, την έλλειψη απολύμανσης στους χώρους κράτησης μετά το κρούσμα σε αστυνομικό, τα προβλήματα στις υδραυλικές και λοιπές εγκαταστάσεις, την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας. (διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ)

Σε δελτίο τύπου της “Άρσις Βορείου Ελλάδας” αναφέρεται ότι: “στη Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία βρίσκονται συνολικά 63 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, εκ των οποίων 47 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, 15 στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας και ένας στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό, ενώ σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών σε προστατευτική φύλαξη είναι 331 και όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά”. (ολόκληρο το δελτίο εδώ)