Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης: Εμπρός για Επιτροπές Αγώνα παντού!

18/10, Συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με συμμετοχή πολλών αγωνιστών κι αγωνιστριών από μια σειρά εργατικούς χώρους, πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, την Κυριακή 18/10 στο Τριανόν. Στη συνέλευση, εκτός από τους εργαζόμενους/ες που κάθισαν στις καρέκλες του κινητογράφου, συμμετείχαν δεκάδες μέσω διαδικτύου.

Τη συζήτηση άνοιξε η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας που συντόνισε και τη συζήτηση. 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, πήρε αμέσως μετά το λόγο θυμίζοντας ότι το κίνημα των υγειονομικών μετράει εφτά μεγάλες κινητοποιήσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας και πρόσθεσε τα μέτωπα που θα έχει να παλέψει ο Συντονισμός το επόμενο διάστημα. “Χρειαζόμαστε μαζικές προσλήψεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται τα μαζικά τεστ ενώ δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, μετακίνησης και διαβίωσης της εργατικής τάξης, που παίζουν ρόλο για την επιδείνωση της πανδημίας. Θα έχουμε να παλέψουμε κι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση μιλούσε για ΣΔΙΤ στην Υγεία πριν ακόμα ξεσπάσει ο κορονοϊός. Μέσα στην πανδημία προχωράει στην υλοποίησή τους. Αντίστοιχα βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζουν οι βιομήχανοι στο χώρο του φαρμάκου. Οργανώνουμε Επιτροπές Αγώνα σε κάθε νοσοκομείο που κινητοποιούν όλους τους συναδέλφους που θέλουν να παλέψουν ξεπερνώντας την αδράνεια των ηγεσιών”. 

“Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε πλήρη απασχόληση όχι απολύσεις και ρατσισμό. Παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε” είπε η Λιντίτα Μπούζι, εκ μέρους των μεταναστριών σχολικών καθαριστριών του δήμου Αθήνας, που είχαν μαζική παρουσία στη συνέλευση. 

Ο Άγγελος Σπανόπουλος από το ΔΣ του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών περιέγραψε πως κατάφεραν, φτιάχνοντας σωματείο κι οργανώνοντας τους συναδέλφους τους, να κερδίσουν επίδομα, παρότι επίσημα δεν έχουν αναγνωριστεί καν σαν επάγγελμα. Ωστόσο όπως επεσήμανε ακόμα κι αυτό το επίδομα δεν είναι αρκετό καθώς σημαίνει διαβίωση με 800 ευρώ από το Μάρτιο μέχρι σήμερα. Μετέφερε όμως την εμπειρία από το μπαράζ κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στον τουρισμό – επισιτισμό και την αξία του συντονισμού με τους άλλους κλάδους. “Στο δρόμο κερδίζουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξανδρος Μαρτζόυκος, πρώην μέλος ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέλος της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών, θύμισε το μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο και την επιλογή της κυβέρνησης να παίξει το χαρτί της καταστολής, ενώ συνέχισε μεταφέροντας την εικόνα των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν προσωρήσει οι εργαζόμενοι της Τέχνης τους τελευταίους μήνες. 

Ο Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό και μέλος του ΣΕΛΜΑ μετέφερε την επίθεση της κυβέρνησης στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή τους, αλλά και τις παλινωδίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως εκφράστηκαν στις 15/10, με την ανάκληση της στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ. “Οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ λειτούργησαν απεργοσπαστικά στα λεωφορεία, ενώ στο Μετρό παρότι υπήρχε αρχική απεργιακή απόφαση με την κάλυψη του ΕΚΑ, απείλησαν με ανατροπή του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου αν τελικά στήριζε τη στάση εργασίας. Αυτό οδήγησε ένα μέρος του Δ.Σ του σωματείου μας να προτείνει την αναστολή της. Παρότι ήρθε 4-4 σε ψήφους, τελικά η στάση ανακλήθηκε χάριν στην ψήφο του προέδρου, επειδή υποτίθεται ότι η διοίκηση έδωσε γραπτή διαβεβαίωση για τα δικά μας 'στενά' αιτήματα”.

Αυτοπεποίθηση της τάξης

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος τόνισε ότι τα αιτήματα που βάζουν αυτή την περίοδο τα σωματεία είναι ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη, όπως δείχνει η εκτίναξη των κρουσμάτων. “Ο κόσμος δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Η απεργία στις 15/10 ήταν μάχη βήμα – βήμα μέχρι να προκηρυχθεί και να οργανωθεί. Η μεγαλειώδης εικόνα της λεωφ. Αλεξάνδρας στις 7/10 δίνει αυτοπεποίθηση σε όλη την εργατική τάξη. Αλλά δεν είναι αυτόματη η οργάνωση των αγώνων. Η εργατική αντίσταση δέχεται επιθέσεις. Όλοι πέφτουν πάνω της να τη σταματήσουν. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε τα σωματεία μας και να οργανωθούν ακόμα καλύτερα τα δίκτυα του Συντονισμού μέσα στους εργατικούς χώρους”.

“Επιτροπές Αγώνα παντού” μπορεί να είναι το σύνθημα που συνοψίζει τη συζήτηση που ακολούθησε στην οποία μίλησαν εργαζόμενοι κι εργαζόμενες από τα νοσοκομεία, το Υπουργείο Οικονομικών, την Ιδ.Υγεία, τους δήμους, την εκπαίδευση. 

“Μετά τις 7/10 βλέπουμε ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται. Το δίκτυό μας έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο για να υπάρξει αυτή η συνέχεια. Ταυτόχρονα έχει ανάψει η πολιτική συζήτηση μέσα στους εργατικούς χώρους. Δεν μένουμε μόνο στην οργάνωση των απεργιών αλλά παρεμβαίνουμε διαρκώς και στην πολιτική συζήτηση” σημείωσε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας και πρόσθεσε σαν επόμενο σταθμό την έναρξη της δίκης των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. “Τα συνδικάτα πρέπει να είναι εκεί όπως έκαναν και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής” είπε.

“Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια, που στον κλάδο των εκπαιδευτικών ανοίγει η συζήτηση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με τόσο μαζικούς όρους. Έτσι ξεκινήσαμε και το 2013, την προηγούμενη φορά που κατεβήκαμε σε απεργία διαρκείας. Χρειάζεται να βάλουμε πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση και στις δυνάμεις του κλάδου που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ”, είπε μεταξύ άλλων η Δώρα Κιντή από την ΕΛΜΕ Χανίων.

“Από την πρώτη στιγμή βάλαμε ότι η 7/10 που θα έβγαινε η απόφαση στη δίκη της Χ.Α έπρεπε να είναι απεργιακή. Το καταφέραμε και ήταν μεγαλειώδης” ξεκίνησε ο Νίκος Χατζάρας από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, και συνέχισε μεταφέροντας την εικόνα των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και της αντίστασης των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, κόντρα στην αδράνεια της ηγεσίας της ομοσπονδίας. 

Για τις μάχες στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας μίλησε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλέυεται την πανδημία για να επιδοτεί τους ιδιώτες εις βάρος της δημόσιας Υγείας, την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας. 

Δραματική ήταν η εικόνα που μετέφερε η Λουίζα Γκίκα, από τα Γιάννενα, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. “Στα Γιάννενα η πανδημία έχει ξεφύγει και δεν κάνουν τίποτα γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά. Το άνοιγμα των σχολείων έχει παίξει ρόλο στην έξαρση και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικά τα αιτήματα μαθητών κι εκπαιδευτικών. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι ζοφερή. Αντί να προσλάβουν κόσμο, κλείνουν τμήματα για να ενισχυθούν τα λοιμοδών. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στη μαζικότητα της απεργίας στις 15/10, Χρειάζεται να συνεχίσουμε απεργιακά και σε αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο η συγκρότηση επιτροπής αγώνα στο νοσοκομείο”.

“Η απεργία στις 15/10 στη Θεσσαλονίκη, θύμιζε πανεργατική απεργία με άρωμα από τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις μιας προηγούμενης περιόδου” μετέφερε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, ενώ πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Συντονισμού θα πρέπει να είναι η οργάνωση της βάσης με ενωτικούς όρους.

“Η συμμετοχή των εργαζόμενων της ΑΑΔΕ στην απεργία της 15/10 ήταν η μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον 5-6 χρόνια. Σε αυτό παίξαμε ρόλο καθώς τα μόνα υλικά που κυκλοφορούν στο χώρο μας είναι αυτά του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης” μετέφερε ο Νίκος Τουρνάς, που εργάζεται στο συγκεκριμένο τομέα του Υπουργείου Οικονομικών κι αναφέρθηκε στο συντονιστικό που έχει συγκροτηθεί από τους νέους εργαζόμενους και παλεύουν για την μισθολογική εξομοίωση με τους παλαιότερους συναδέλφους τους.

Μετά τα σύντομα κλεισίματα των εισηγητών, ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ και γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς, παρουσίασε το σχέδιο απόφασης που διαμορφώθηκε από τη συζήτηση  και εγκρίθηκε από τη συνέλευση ομόφωνα. Η συνέλευση ανανέωσε την εντολή της στην Οργανωτική Επιτροπή που είχε εκλεγεί στην αρχή της φετινής χρονιάς και πρόσθεσε σε αυτήν τους: Βασίλη Μυρσινιά, εργαζόμενο στον επισιτισμό-τουρισμό, Άγγελο Σπανόπουλο, μέλος ΔΣ σωματείου τουριστικών συνοδών, Γιάννη Αγγελόπουλο, συντονιστή του ΣΕΑ.


Όχι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Αποσύρουν τα ψηφοδέλτια και καλούν σε αποχή από τις εκλογές στις 7 Νοέμβρη για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπαιδευτικοί, απορρίπτοντας τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, μαζί με δεκάδες πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία καταγγέλλουν την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και μάλιστα σε μέρα αργίας (Σάββατο).

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ τονίζει ότι “απαντάμε ενωτικά και αποφασιστικά προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες”. Σε πολλές αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων επισημαίνεται ότι: “Θέλουν να είναι ο καθένας μόνος του πίσω από έναν υπολογιστή, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, απομονωμένος από τους συναδέλφους του, ξεκομμένος από τη συλλογική συζήτηση, τη ζωντανή διαπάλη, που είναι στοιχείο υγείας για το κίνημα. Καταργεί τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, επιχειρημάτων και διαμόρφωσης γνώμης μέσω συζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση, την ενσωμάτωση και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τη στιγμή που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση και φουντώνουν οι εστίες αγώνα και αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία”.


Απόφαση της Έκτακτης Συνέλευσης

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Oκτώβρη έκτακτη πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. Συγκεντρωθήκαμε αγωνιστές από κλάδους και εργασιακούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παλεύουν να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν την αντίσταση, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των εργοδοτών. 

Η συνέλευση έγινε λίγες μέρες μετά από τις 15 Οκτώβρη που απέργησαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας και πανελλαδικά σε πολλές πόλεις, απεργοί από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους δήμους, τις δημόσιες υπηρεσίες, διεκδικώντας Λεφτά για τις ανάγκες μας - Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους Κοινωνικές Υπηρεσίες – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίηση αυτή αλλά και σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους, στους κουριερ, στον επισιτισμό, στο πολιτισμό, όχι μόνο δείξανε ότι η αντίσταση απλώνεται, αλλά διεκδικούνε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση.

Τα μέτωπα ανοίγονται μπροστά μας και μπαίνουμε να οργανώσουμε και να στηρίξουμε τους αγώνες, με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικάμε.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Συνεχίζει μέσα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης τις περικοπές, ετοιμάζει νέο κορονο/

μνημόνιο για να πάρει τα δις του πακέτου από την ΕΕ και να ξαναπιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ξαναβάζοντας μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, ταμεία. Στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στα σχολεία, στους δήμους, στην πρόνοια, οι μόνιμες προσλήψεις ουσιαστικά έχουν παγώσει, και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λιγότερα λεφτά θα πάνε σε Υγεία Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.  

Ταυτόχρονα βάζει στόχο να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Προφανώς στα φιλέτα της ΔΕΗ, με τον ΔΕΔΗΕΕ διακηρυγμένο στόχο, αλλά ακολουθούν στην κυβερνητική ατζέντα ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, EΛTA, φυσικό αέριο. Στις συγκοινωνίες που αποτελούν σταθερό στόχο ιδιωτικοποίησης για την Δεξιά, επιταχύνει μέσα από τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις απλώνονται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών αγαθών. Με εργαλείο τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θέλουν να απλώσουν την ιδιωτικοποίηση στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα να ξαναφέρουν τους εργολάβους σε καθαριότητα, μαγειρεία, φύλαξη. Αντίστοιχα στους ΟΤΑ δίνουν τη δυνατότητα στους δημάρχους, να δίνουν σε ιδιώτες ολόκληρους τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, τεχνική υπηρεσία κλπ. Στην εκπαίδευση, η Κεραμέως υποβαθμίζει συστηματικά τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια ενισχύοντας τα ιδιωτικά κολέγια.

Παντού αφεντικά και κυβέρνηση βάζουν στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις επιδιώκοντας την ουσιαστική κατάργησή τους, γιατί δεν θέλουν κανέναν έλεγχο στις εργασιακές σχέσεις στους χώρους δουλειάς. Προωθούν μέτρα  για να χτυπήσουν συνδικαλισμό και συνδικάτα. Με αφορμή την πανδημία και σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους εργοδότες, ενώ ταυτόχρονα τους λύνει τα χέρια να απολύουν μαζικά, να υπονομεύουν την σταθερή δουλειά, τον βασικό μισθό και να απλώνουν την ελαστική εργασία. Για χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό, στον πολιτισμό, αλλά και σε μια σειρά από κλάδους στον ιδιωτικό τομέα το αίτημα για επίδομα ίσο με τον μισθό για όλους και όλες γίνεται διεκδίκηση κρίσιμη, όπως η σύγκρουση με τις μαζικές απολύσεις και την ελαστική εργασία. 

Μπορούμε να τους νικήσουμε! 

Αυτό δείχνει ο αγώνας των μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία, που κέρδισαν πίσω την δουλειά τους και παλεύουν για μόνιμη εργασία. Αυτό το μήνυμα ήρθε ακόμα πιο δυνατά και με την μεγάλη αντιφασιστική νίκη στις 7 Οκτώβρη, όταν τα συνδικάτα μας απέργησαν και δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο, αλλά και πανελλαδικά. Ξέρουμε ότι με τους αγώνες οδηγήσαμε στην καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Τώρα είναι η σειρά να ξηλώσουμε αυτούς που έθρεψαν τους ναζί, όλους αυτούς που τους στήριξαν, ενώ ταυτόχρονα έσπερναν φτώχεια και εξαθλίωση, μαζί με μπόλικο ρατσισμό. Να οργανώσουμε την συνέχεια, το άπλωμα του απεργιακού μετώπου και την κλιμάκωση. Μπροστά μας είναι σκληρές μάχες! Οργανώνουμε τους χώρους μας προετοιμάζοντας τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Δυναμώνουμε τα συνδικάτα και την οργάνωση στα σωματεία μας. Η μαζικοποίηση των σωματείων κόντρα στις εργοδοτικές και κυβερνητικές επιθέσεις είναι υπόθεση της βάσης, και την οργανώνουμε σαν τέτοια. Τα δίκτυα του συντονισμού, οι κλαδικές ομάδες σε μια σειρά από κλάδους και εργασιακούς χώρους έχουν να παίξουν κρίσιμο ρόλο, με το ριζωμά τους, το άπλωμα και την σταθερή και συλλογική λειτουργία τους.

Δυναμώνουμε την οργάνωση μέσα στους εργασιακούς χώρους, συσπειρώνοντας ανοιχτά και ενωτικά μέσα σε επιτροπές αγώνα, σε απεργιακές επιτροπές, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που θέλει να οργανώσει την μάχη μέσα στον χώρο του και συνολικά, απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δυναμώνουμε το Δίκτυο του Συντονισμού. Απλώνουμε τις προσπάθειες συντονισμού των διαφόρων τμημάτων της εργατικής τάξης που συγκρούονται με τις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των αφεντικών. Το παράδειγμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων αξίζει να απλωθεί σε όλους τους κλάδους για να μπορεί η βάση να δίνει τις μάχες της διεκδικώντας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξεπερνούν τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Στηρίζουμε τις μάχες που έχουν ξεκινήσει, από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δήμους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, μέχρι τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τους εργάτες τέχνης που παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης. Για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φορτώσει ξανά στις πλάτες της εργατικής τάξης τις αποτυχίες του καπιταλισμού.

15/10, Απεργία υγειονομικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης