Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κώστας Παπαδάκης: Νίκη και εναντίον της “ένστολης” Χρυσής Αυγής

Κώστας Παπαδάκης

7/10, Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, νικήσαμε. Οι μέρες που ζούμε είναι μεγάλες, όχι μόνο γιατί μας συγκλονίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά και γιατί αποκρυσταλλώνουν τη νίκη ενός πολύχρονου αγώνα και αποτελούν οδηγό για τους μελλοντικούς αγώνες και νίκες. Οι εικόνες που ζούμε αυτό τον καιρό είναι ανείπωτες. Όλες οι δυνάμεις του πολιτικού συστήματος έχουν φτάσει να ανταγωνίζονται σε αντιναζιστικό πρωταθλητισμό, να αποδοκιμάζουν τη Χρυσή Αυγή και να ζητάνε την καταδίκη της, ανάμεσά τους κι εκείνοι που τη στήριζαν τα χρόνια της εγκληματικής της δράσης.

Όλα τα ΜΜΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ σε όλα τα δελτία ειδήσεων προβάλλουν τα βίντεο από τις εγκληματικές πράξεις της ΧΑ, από τη ναζιστική της ιδεολογία και “κυνηγάνε” θύματα και συνηγόρους πολιτικής αγωγής για δηλώσεις. Είδαμε τη δικαστική εξουσία κάτω από το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής να αποδίδει δικαιοσύνη, η ατιμωρησία δεν νίκησε αυτή τη φορά. Είδαμε τη ΧΑ να αποσυντίθεται, το υπερασπιστικό σχέδιο περί δήθεν πολιτικής δίωξης να γίνεται κομμάτια και θρύψαλα και να φτάνουμε από το “Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή” στο “Κλάψα ποινή Χρυσή Αυγή”. Αυτοί που θα περπατούσαν και θα έτρεμε η γη, τρέμουν σαν το ψάρι απέναντι στο δικαστήριο για να γλυτώσουν λίγα χρονάκια φυλακής.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια αναμφισβήτητη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος γιατί είναι η πρώτη φορά που βάζει τέρμα στην ατιμωρησία της φασιστικής και παρακρατικής εγκληματικής βίας στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που κατανέμει τις ποινικές ευθύνες μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας. Έστω κι αν μετριάζεται με κάποιες ποινές που είναι χαμηλότερες από αυτές που έπρεπε, ιδίως αν δοθούν αναστολές, η νίκη δεν παύει να είναι τεράστια γιατί απονομιμοποιεί τη ναζιστική βία, αποκαλύπτει τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ, δικαιώνει τα θύματα και κάνει το κίνημα πιο δυνατό από δω και πέρα στους αγώνες του.

Λέγαμε από τις 7 Οκτώβρη ότι σε κάποιους αυτή η νίκη δεν άρεσε. Γιατί νιώθει η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη ότι η νίκη κατά της ΧΑ είναι νίκη εναντίον και της ένστολης ΧΑ, τον αστυνομικό αυταρχισμό, την απαγόρευση συναθροίσεων, τις φρικαλεότητες που έχουμε δει από την αστυνομία που δεν την συμπεριέλαβε το σχέδιο της κάθαρσης για τη ΧΑ.

Είδαμε μετά τις 7 Οκτώβρη η νίκη να έχει πολλούς διεκδικητές, από τη ΝΔ μέχρι όλο το πολιτικό φάσμα. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η Πολιτική Αγωγή έχει να πει πάρα πολλά. Και για τη ΝΔ, αν και είναι γνωστός ο ρόλος της κυβέρνησης Σαμαρά και του Μπαλτάκου στη σχέση με τη ΧΑ και η προσπάθειά της να αποποινικοποιήσει το άρθρο 187. Και για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση της δίκης και για το νέο ΠΚ και για το ότι ο Κοντονής, που διεκδίκησε κι αυτός μερίδιο της δημοσιότητας, είναι ο μόνος υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον για αυτή τη δίκη.

Δεν χρειάζεται ούτε θριαμβολογία, ούτε επανάπαυση. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με ένα στόχο ακόμα. Δεν αρκεί η ποινική καταδίκη. Οφείλουμε να απαιτήσουμε από το κράτος να νομοθετήσει την αποζημίωση των θυμάτων. Ένα μικρό μέρος από το ποσό της ανασταλείσας χρηματοδότησης για τη ΧΑ, είναι αρκετό για να αποζημιωθούν όλα τα θύματα και οι οικογένειές τους και πρέπει να αποτελέσει στόχο μας.

Αυτή η νίκη είναι του αντιφασιστικού κινήματος, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και στο εσωτερικό του. Γιατί δεν επικράτησε ο σεχταρισμός και μια άποψη που εσφαλμένα ταύτιζε το αντικαπιταλιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα και στην ουσία στένευε τα όρια του αντιφασιστικού κινήματος. Είναι μια νίκη της πρωτοπορίας του κινήματος και πρωτοπορία της πρωτοπορίας είναι η ΚΕΕΡΦΑ. Γιατί από το 2009 που ιδρύθηκε, από όταν ήταν γνωστή η εγκληματική δράση της ΧΑ αλλά η πολιτική της δύναμη ήταν ακόμα αμελητέα, η ΚΕΕΡΦΑ επεσήμαινε τον κίνδυνο και συνέχισε να επισημαίνει και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Δώσαμε κι εμείς οι συνήγοροι τον αγώνα μας, μαζί σας, μέσα και κυρίως έξω από τα δικαστήρια, σε κάθε πόλη και σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους αγωνιστήκαμε μαζί, στους συντρόφους δικηγόρους για την πολύ καλή συνεργασία.

Οι μέρες που ζούμε είναι μεγάλες, στο χέρι μας είναι να γνωρίσουμε κι άλλες τέτοιες, για την οριστική συντριβή του φασισμού, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να νικήσουμε.

(τοποθέτηση στη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ 18/10)