Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η μάχη της Δίκης της Χρυσής Αυγής: Κώστας Σκαρμέας - “Συνεχίζουμε και προχωράμε”

Κώστας Σκαρμέας

Καταρχάς θέλουμε ως δικηγόροι να ευχαριστήσουμε τον Αμπουζίντ Εμπάρακ και την οικογένεια Αμπού Χαμέντ που μας εμπιστεύτηκαν ως συνηγόρους τους και που μας έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπήσουμε μέσα σε αυτό το ιστορικό δικαστήριο και που ήταν δίπλα μας και μέσα και σε πορείες και εκδηλώσεις και παντού.

Επειδή η Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε ότι η πολιτική αγωγή λειτούργησε σαν μια καλοδουλεμένη ομάδα μπάσκετ και επειδή είμαι κι εγώ μπασκετικός, θέλω να πω λίγα πράγματα σαν ομάδα μπάσκετ της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ο Δήμητρης Ζώτος στην ουσία και προπονητής και παίχτης, με τα πινακάκια του, τα συστήματα, τις τακτικές, τις μεθόδους, τις οδηγίες. Καμπαγιάννης-Παπαδάκης καρφώματα, τρίποντα, ασίστ, ΜVP. Εγώ αναγκαστικά σέντερ λόγω ύψους. Και Μαριάνθη Γκαβαϊσέ και Ευγενία Κουνιάκη, οι ομαδικές παίχτριες οι λεγόμενες, με αθόρυβη και ήρεμη δουλειά που δεν φαίνεται προς τα έξω αλλά είναι θεμέλιο όλης αυτής της προσπάθειας.

Χτες, μετά από δέκα μέρες που ήμασταν καθημερινά δεκαεπτά ώρες στο δικαστήριο, κατάφερα να βγω για μια μπύρα. Στην παρέα μας ήταν και μια κοπέλα που είχε τελειώσει πριν κάποια χρόνια την Καλών Τεχνών. Και μας έλεγε “θυμάμαι το '12-'13, είχαμε τους ΣΕΚίτες στη σχολή που μας έλεγαν συνέχεια για τον Λουκμάν, ότι στον Άγιο Παντελεήμονα σφάζουν οι χρυσαυγίτες, ότι εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος. Κι εμείς τους λέγαμε ότι εντάξει, αλλά είναι υπερβολές, τώρα έχουμε μνημόνια, έχουμε άλλα να δούμε. Τελικά δικαιώθηκαν οι ΣΕΚίτες”. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Είναι τρομακτικό το πόση δουλειά μυρμηγκιού χρειάστηκε από εκατοντάδες ανθρώπους, που όμως τότε δεν ήταν αυτονόητα πράγματα όπως είναι τώρα. Τώρα όλοι πανηγυρίζουν πάνω στο πτώμα της Χρυσής Αυγής, αλλά για να γίνει πτώμα χρειάστηκε μια δουλειά από πάρα πολλές διαφορετικές πλευρές και μετερίζια. Και είναι τρομερό ότι τα εξώφυλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης από το '14 και το '15 με το αντιφασιστικό κίνημα και τη Μάγδα Φύσσα έγιναν το 2020 εξώφυλλα των Νιου Γιορκ Τάιμς και του Γκάρντιαν.

Κερδίσαμε μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη, που ίσως ακόμα κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τώρα το πόσο ιστορική και σημαντική είναι για όλο τον  κόσμο. Γι' αυτό έφτασε μέχρι την άκρη του κόσμου, τα πρωτοσέλιδα είναι από την Αυστραλία μέχρι τη Ρωσία και την Αμερική. Βέβαια δεν κερδίσαμε τον πόλεμο. Συνεχίζουμε και προχωράμε.