Εκπαίδευση και νεολαία
Οι φοιτητές απαιτούν: Ανοίξτε τις σχολές!

Καμπάνια για ανοιχτές σχολές με τους όρους του κινήματος και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που με την τηλεκπαίδευση και την υποχρηματοδότηση διαλύει τις σχολές, ξεδιπλώνεται αυτή τη βδομάδα. Την Τρίτη 20/10 το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, γινόταν σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων στις εστίες ΦΕΠΑ με στόχο την διοργάνωση συλλαλητηρίου μέσα στις επόμενες μέρες, με πιθανότερη μέρα την Παρασκευή. Το ΣΕΚ στις σχολές  κυκλοφορεί αφίσα και προκήρυξη που, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

“Τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά από το προηγούμενο λοκ ντάουν της άνοιξης και η κυβέρνηση προσπαθεί να μονιμοποιήσει την τηλεκπαίδευση. Είναι σκέτη υποκρισία να ανοίγουν τα σχολεία και όχι οι σχολές. Η τηλεκπαίδευση πάει χέρι χέρι με την διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων, με την συνεχή υποχρηματοδότηση και την προσπάθεια ολοένα και μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης τους. 

Ακόμα και τα λιγοστά εργαστήρια ή μαθήματα που έχουν ξεκινήσει δια ζώσης σε κάποιες σχολές, γίνονται με τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν τον ΕΟΔΥ για αδυναμία επικοινωνίας και υποχρεώνονται οι ίδιοι να καθαρίζουν, να θερμομετρούν φοιτητές και να αγοράζουν εξοπλισμό. Οι τηλεδιασκέψεις συνεχίζονται χωρίς να μεριμνήσει κανείς για το αν οι φοιτητές και οι καθηγητές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη γνώση για να τον χρησιμοποιούν. Εξίσου στο έλεος της πανδημίας έχουν αφεθεί και οι φοιτητικές εστίες, στις οποίες οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Ταυτόχρονα αυτά τα μέτρα της Κεραμέως πέρα από την υποτίμηση των ίδιων των σπουδών μας, αποτελούν χτύπημα στις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, αποκόβουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από τον φυσικό τους χώρο, τα ίδια τα πανεπιστήμια.  

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Διεκδικούμε να ανοίξουν τώρα όλες οι σχολές και να ξεκινήσουν τα μαθήματα από κοντά με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στις σχολές τους. 

Διεκδικούμε:

Μικρά τμήματα με προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών και όλα τα απαιτούμενα μέσα προστασίας.

Επίταξη κτηρίων που ανήκουν στα πανεπιστήμια αντί να τα χαρίζουν στους ιδιώτες.

 Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας αντί η κυβέρνηση να μας κουνά το δάχτυλο για την επιπολαιότητα της νεολαίας και την ατομική ευθύνη.

Θα κερδίσουμε αυτή την μάχη σε συντονισμό με τους εργαζόμενους μέσα στις σχολές, τους εργαζόμενους στη μέριμνα και τους διοικητικούς, τις καθαρίστριες και τους εκπαιδευτικούς μας. 

Η νεολαία συγκρούστηκε από την πρώτη μέρα κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και τους νόμους της Κεραμέως και έτσι θα συνεχίσουμε. Οι σχολές μας θα γεμίσουν ζωή, θα γίνουν ξανά γενικές συνελεύσεις και κέντρα οργάνωσης για όλες τις μάχες. Ήδη χιλιάδες νέοι και νέες διαδήλωσαν έξω από το Εφετείο στις 7 Οκτώβρη και πανηγύρισαν την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, έχουμε βρεθεί στο πλάι των μαθητικών κινητοποιήσεων και στους αγώνες του εργατικού κινήματος. 

Ενάντια στην κυβέρνηση της κρίσης, της πανδημίας και του ρατσισμού, οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες θα παλέψουμε για την ανατροπή της”.

“Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει τους φοιτητές σπίτια τους καθώς φοβούνται τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις”, τόνισε η Άννα Αδαμίδη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική. “Στη Φιλοσοφική Αθήνας ήρθαμε ξανά σε επικοινωνία με κάποιους από το προσωπικό καθαριότητας και τους διοικητικούς εργαζόμενους που μας έλεγαν ότι συμφωνούν με τα αιτήματα μας. Πήγαμε στις υποδοχές των πρωτοετών και η εικόνα ήταν πως η ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα μαθήματα ήταν ελλιπής. Με όλους αυτούς πάμε να συνεχίσουμε συγκροτημένα οργανώνοντας συσκέψεις ανά σχολή τις επόμενες μέρες. Στην εκδήλωση στις 8/11 ‘Παλεύουμε για τον σοσιαλισμό’ θα ανοίξει η κουβέντα πως ενώνονται όλες οι μάχες και ποια χρειάζεται να είναι η προοπτική τους”. 

“Ανοιχτό ΔΣ με πάνω από 20 φοιτητές πραγματοποίησε την Παρασκευή 16/10 ο Φ.Σ. ΗΜΜΥ στο Βόλο με κύριο θέμα την τηλεκπαίδευση”, μας είπε ο Τάσος Τσιούνης. “Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν είπαν πως τα μαθήματα πρέπει να γίνονται δια ζώσης με τα απαραίτητα μέτρα και να ανακτήσουμε τη συλλογικότητα των φοιτητικών συλλόγων. Από τη μεριά μας τονίσαμε ότι πρέπει να παλέψουμε από κοινού με την εργατική τάξη και δώσαμε την εικόνα της απεργίας 15/10. Πήραμε απόφαση για κινητοποίηση στη σχολή και στην πρυτανεία. Την Τετάρτη έχει συνέλευση η Αρχιτεκτονική και πάμε να οργανώσουμε από κοινού φοιτητικό συλλαλητήριο στο Βόλο. Τέλος, θα πάρουμε μέρος στην πορεία την Παρασκευή ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”.


Ανοιχτές συζητήσεις

Ανοιχτές συζητήσεις ΣΕΚ στις σχολές
“Αγώνας για ζωή και γνώση. Να ανοίξουν τώρα οι σχολές”
 
Πέμπτη 22/10
Φιλοσοφική, Αίθριο, 3μμ 
Ομιλήτρια: Μαρία Καστελιώτη
 
Παρασκευή 23/10
Σχολές κέντρου, Αίθριο της Νομικής, 2μμ 
Ομιλήτρια: Μαρία Ρίζου
 
Δευτέρα 26/10
ΠΑΔΑ, Στέκι ΕΑΑΚ, 2μμ 
Ομιλήτρια: Εύα Ντόκου