Εργατικό κίνημα
Η απεργία της 15 Οκτώβρη ανοίγει δρόμο κλιμάκωσης

15/10, Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

15/10, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Aθήνα

Πλήθος απεργών διαδήλωσε στους δρόμους της Αθήνας διεκδικώντας "λεφτά για τις ανάγκες μας - μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες - μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες". 24ωρη απεργία είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ - η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία - ενώ η ΑΔΕΔΥ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της διεύρυνε την απεργία σε όλο το δημόσιο τομέα.

Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Το παρών με τα πανό των σωματείων τους έδωσαν εργαζόμενοι/ες από πολλά νοσοκομεία, όπως τα Αμ. Φλέμινγκ, Θριάσιο, Αττικό, Αγ.Σάββας, Γεννηματάς, Σωτηρία, Κρατικό Νίκαιας, Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Ελπίς, Λαϊκό, το Συντονιστικό Νοσοκομείων κ.α. Μαζί τους βρέθηκαν συμπαραστάτες/τριες από την καμπάνια Support Health Workers, οι μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες του δήμου Αθήνας, οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου “Η Τάξη μας”, οι μαθητές/τριες Anticapitalista, το φοιτητικό μπλοκ του ΣΕΚ στις σχολές. Στην πλατεία Κλαυθμώνος συναντήθηκαν με τους απεργούς των υπόλοιπων κλάδων του δημοσίου και συνέχισαν προς το Υπουργείο Υγείας.

Στην Κλαυθμώνος, στη συγκέντρωση που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ, ενώθηκαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους Δήμους, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΟΑΕΔ, μηχανικοί του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι και μαθητές/τριες. Η πορεία βάδισε προς τη Βουλή και συνέχισε μέχρι τα Προπύλαια. 


15/10, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ιωάννα Κατλαμούση

 

Θεσσαλονίκη

Πολλές εκατοντάδες απεργοί συμμετείχαν ενωτικά και με παλμό στη σημερινή απεργιακή διαδήλωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο, κάνοντας πράξη το σύνθημα «σχολεία-δήμοι-νοσοκομεία όλοι μαζί στην απεργία».

Στη συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου που καλούσε η ΕΔΟΘ συμμετείχαν μαζικά με τα πανό τους εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ της πόλης, εργαζόμενοι στους δήμους, μαθητές, γονείς και φοιτητές, το ΠΑΜΕ και οργανώσεις της αριστεράς. Μαζί τους ενώθηκε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης, μεταξύ άλλων από το Ιπποκράτειο, το ΑΧΕΠΑ και το ΨΝΘ. Το σύνθημα που κυριάρχησε στο μπλοκ του Συντονισμού ήταν το «Η Χρυσή Αυγή στη φυλακή και η κυβέρνηση στη χωματερή» δίνοντας τον τόνο για την απαραίτητη συνέχεια μετά την ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος την περασμένη Τετάρτη. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο ΥΜΑΘ, μένοντας αρκετή ώρα και φωνάζοντας συνθήματα για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίησεις σε όλο το Δημόσιο. 

Ευκλείδης Μακρόγλου

15/10, Πάτρα. Φωτό: Τόνια Λαχανιώτη

 

Πάτρα

Πάνω από 600 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στις 15/10. Παρουσία στη συγκέντρωση είχαν η Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪ́ΑΣ, τα σωματεία του Δήμου Πατρέων, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, η Ταξική Πτέρυγα, η Αριστερή Παρέμβαση, το ΣΕΚ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Έγινε δυναμική διαδήλωση με συνθήματα και πανό που διεκδικούσαν λεφτά για τις ανάγκες μας, προσλήψεις παντού, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, λεφτά για τα νοσοκομεία και τα σχολεία για την ασφαλή λειτουργία τους.

Τόνια Λαχανιώτη

Βόλος

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη. Έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκε το σωματείο των εργαζόμενων εκεί και αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ. Και μερικές δεκάδες εργαζόμενοι από δήμους, σχολεία και πανεπιστήμια στην συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Στην τελευταία, από τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης οι ομιλητές έβαλαν τα αιτήματα για χρηματοδότηση σε σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πέρα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ (μ-λ) και του ΣΕΚ, η υπόλοιπη Αριστερά της πόλης απείχε από τις συγκεντρώσεις. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση στους χώρους δουλειάς και μεγαλύτερη στήριξη των απεργιών, ειδικά όταν τα επίδικα είναι τόσο μεγάλα. Από τη μεριά μας συμμετείχαμε στη συγκέντρωση στο κέντρο με πανό που έβαζε το αίτημα για προσλήψεις σε όλο το δημόσιο. Και με την Εργατική Αλληλεγγύη, με τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος, που πρέπει να γίνει δύναμη για όλες τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.

Τάσος Τσιούνης

Γιάννενα

Πάνω από 300 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από όπου ξεκίνησε η απεργιακή διαδήλωση στις 15/10. 

Συμμετείχαν απεργοί από πολλούς εργατικούς χώρους με μαζικότερη παρουσία αυτή των εργαζόμενων στο νοσοκομείο και των εκπαιδευτικών. Στην πορεία ο κόσμος βάδισε πίσω από τα πανό της ΑΔΕΔΥ και του Ε.Κ.Ι, των Παρεμβάσεων και των οργανώσεων της αριστεράς. “Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές” ήταν το σύνθημα που ίσως ακούστηκε πιο πολύ κι όχι τυχαία. Τα Γιάννενα έχουν χτυπήσει κόκκινο όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας και γι' αυτό οι διεκδικήσεις των υγειονομικών και όλης της εργατικής τάξης για προσλήψεις και χρηματοδότηση σε Υγεία και Παιδεία είναι κρίσιμο αν θα υλοποιηθούν.

Αρετή Κανέλλου

15/10, Ξάνθη. Φωτό: Τζεμαλή Μηλιαζήμ

 

Ξάνθη

Περισσότεροι από 150 απεργοί συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Ο σύλλογος δασκάλων, η ΕΛΜΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, το ΣΕΚ και η Ταξική Πορεία είχαν οργανωμένη παρουσία, στην πλατεία και στην πορεία που ακολούθησε. 

“Δήμοι, σχολεία, νοσοκομεία – μαζικές προσλήψεις, μόνιμη εργασία” ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε. Το κλίμα μετά την καταδίκη των νεοναζί στις 7/10 έχει αλλάξει. Η αυτοπεποίθηση του κόσμου έχει ανέβει κι αυτό φάνηκε τόσο στην ίδια την απεργιακή συγκέντρωση στις 15/10, όσο και στην εξόρμηση που κάναμε με την Εργατική Αλληλεγγύη όπου δώσαμε γύρω στις 25 εφημερίδες.

Παντελής Αποστολίδης

Ηράκλειο

Μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση στο Ηράκλειο με πλήθος κόσμου να διεκδικεί λεφτά και προσληψεις για την Υγεία και την Παιδεία. 

Στην διαδήλωση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων, ο σύλλογος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και αριστερές οργανώσεις ενώ σημαντική ήταν η παρουσία των μαθητών/τριών, όπου έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτηματα τους. 

Θεοδώρα Καφήρα 

Χανιά

Μεγάλη ήταν η απεργιακή διαδήλωση στα Χανιά, την Πέμπτη 15/10. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλ.Αγοράς και πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη. 

Μαζικά ήταν τα μπλοκ των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών. Οργανωμένη συμμετοχή είχαν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χανίων, οι φοιτητές/τριες, όπως και οργανώσεις της αριστεράς, μεταξύ αυτών και οι σύντροφοι και συντρόφισσες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Μαρία Καλιτσουνάκη

Είμαστε ένα νοσοκομείο αναφοράς με 1.600 εργαζόμενους, από τους οποίους σχεδόν οι 600 είμαστε συμβασιούχοι. Τμήματα ολόκληρα στηρίζονται σε εμάς. 

Είμαστε όλοι τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια στη δουλειά κι έχουμε πλέον εξειδικευτεί. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά και ίσα δικαιώματα για όλους. Έχουμε πολλές κενές οργανικές θέσεις. Κλείνουν κλινικές γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Συμπληρώνουμε σχεδόν οκτώ μήνες ως νοσοκομείο αναφοράς και οι ελλείψεις είναι ακόμα τεράστιες. Τελευταίο παράδειγμα πριν λίγες μέρες που είχαν τελειώσει τα γάντια στο νοσοκομείο. Πολλές φορές χρειάζεται να φέρνουμε εμείς οι ίδιοι τα υλικά από το σπίτι μας. Και δεν γίνονται μόνο σε εμάς αυτά. Από παντού ακούμε τα ίδια. Αν γίνεται αυτό σε εμάς που είμαστε νοσοκομείο αναφοράς, σκέψου τι γίνεται στα άλλα.

Αμαλία
νοσοκομείο Σωτηρία

 

Το Κρατικό Νίκαιας δεν έχει προσωπικό και οι κτιριακές συνθήκες είναι άθλιες. Αυτό έχει συνέπειες και στους ασθενείς και στους εργαζόμενους. 

Για παράδειγμα στην κλινική covid που δημιουργήθηκε κακήν κακώς χωρίς καμία προδιαγραφή και σχεδιασμό έχουν βγει θετικοί έξι συνάδελφοι κι όπως πάει το πράγμα θα κολλήσουμε όλοι.

Γιάννης Τσολάκης
Γενικό Κρατικό Νίκαιας

 

Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία γιατί αυτή τη στιγμή τόσο στο Αμ. Φλέμινγκ όσο και γενικότερα στη δημόσια Υγεία συντελείται ένα υγειονομικό έγκλημα. 

Την ώρα που λείπουν κλίνες ΜΕΘ κι ο κόσμος πεθαίνει ή διασωληνώνεται άρον άρον, κλείνουν μια πτέρυγα του νοσκομείου που μπορεί να φιλοξενήσει έως κι 100 κλίνες και στη θέση της, προσχηματικά λένε ότι θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο. Όσον αφορά το κεντρικό κτήριο του νοσοκομείο έχει μισομετατραπεί σε νοσοκομείο υποδοχής covid χωρίς να εξασφαλίζεται καμία συνθήκη για τη σωστή του λειτουργία, την ασφάλεια των εργαζομένων κλπ. Τα κρούσματα είναι πολλά. Έχουμε φτάσει να νοσηλεύουμε έως και 40 κρούσματα. Κρούσματα υπάρχουν και στο προσωπικό κι αυτό ακριβώς επειδή είναι επικίνδυνες οι συνθήκες νοσηλείας. 

Ενώ γίνονται όλα αυτά αντί να προσλάβουν εργαζόμενους για να ισιώσει η κατάσταση, ετοιμάζονται να απολύσουν κιόλας, καθώς λήγουν οι συμβάσεις συναδέλφων. Διεκδικούμε να μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην απολυθεί κανείς. Να αναπτυχθούν ΜΕΘ με πραγματικά μέτρα προστασίας. Να γίνονται συνεχή δωρεάν τεστ σε όλους. Αντί να δίνονται λεφτά στα κανάλια να δοθούν στη δημόσια Υγεία, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Και να μην κλείνουν νοσοκομεία – όπως γίνεται με την πτέρυγα Μπόμπολα στο νοσοκομείο μας – έτσι ώστε να δοθεί μια ισχυρή ανάσα στο ΕΣΥ.

Δημήτρης Περίχαρος
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αμ.Φλέμινγκ

 

Είμαστε εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ και διεκδικούμε τη μισθολογική εξομοίωση με τους παλαιότερους συναδέλφους μέσω της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς. Οι ευθύνες και η δουλειά είναι ίδια αλλά ο μισθός είναι διαφορετικός. Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να το κερδίσουμε.

Γρηγόρης Κακιούζης
εργαζόμενος ΑΑΔΕ

 

Στο Ελπίς επικρατεί η ίδια τραγική εικόνα με όλα τα νοσοκομεία. Μια μάσκα το οκτάωρο, μία στολή, μεγάλες ελλείψεις σε εργαζόμενους.

Μαρία
νοσοκομείο Ελπίς

 

Η μετατροπή του Γεννηματάς σε νοσοκομείο μιας νόσου, σε νοσοκομείο covid δηλαδή, γίνεται με βίαιο και πρόχειρο τρόπο, γεγονός που το κάνει επικίνδυνο και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς. Προσπαθούμε να βρούμε χώρους για να γίνουν ιατρεία και χώροι αναμονής, καθώς το χειμώνα με το κρύο και τη βροχή ο κόσμος δεν θα μπορεί να περιμένει έξω, όπως κάνει μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν μέσα προστασίας, τις μάσκες μας λένε να τις χρησιμοποιούμε με μέτρο. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να μην έχουμε καθόλου. Ταυτόχρονα δίνουμε μάχη για να μείνουμε στη δουλειά καθώς εκατοντάδες είναι εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας. Ρισκάρουμε τη ζωή μας, την υγεία των οικογενειών μας και δεν έχουμε καν την εργασιακή σταθερότητα ως συμβασιούχοι. Για την κυβέρνηση είναι σαν οι ζωές μας να μην έχουν καμία αξία. Ο αγώνας όμως θα συνεχιστεί. Για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις. Έχουμε ανάγκη από προσωπικό. 

Βασιλική Κανέλλου
ΓΝΑ Γεννηματάς

 

Αυτή η χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Το μαθητικό κίνημα είναι στους δρόμους και τα αιτήματά τους είναι δίκαια. 

Απαιτείται η στήριξή τους, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο κι από όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να γίνει χαμός. Να προχωρήσουμε σε απεργίες διαρκείας και να απαιτήσουμε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Το να υπάρχουν μικρότερα τμήματα είναι ένα αίτημα που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν την περίοδο του κορονοϊού μόνο και μόνο για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλά είτε με μνημόνια, είτε χωρίς, η πολιτική τους κρατάει τα σχολεία σε άθλια κατάσταση με άπειρα κενά σε εκπαιδευτικούς.  

Γιώργος
αναπληρωτής δάσκαλος

 

Σήμερα παλεύουμε ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στα συνδικάτα. Ενάντια στη βία και την τρομοκρατία που πάνε να επιβάλουν. Έναντια στα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν με πρόφαση τον κορονοϊό. Ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως στην Παιδεία. Για δημόσια Υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Για Βαρέα κι Ανθυγιεινά. Και για προσλήψεις. 

Από το 2010, έχει καταργηθεί η διαδικασία πρόσληψης εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να έχουν ερημώσει οι υπηρεσίες, να υπολειτουργούν. Αυτό φαίνεται έντονα στον τομέα των ΟΤΑ, στα νοσοκομεία και στα σχολεία. Στα σημεία δηλαδή που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να τα ξεπουλήσει σε ιδιώτες. Χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας, να κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Να βγει όλη η κοινωνία στο δρόμο για να τους σταματήσουμε.  

Χρίστος Ευθυμίου
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων δήμου Αγ. Δημητρίου

 

Είναι μια μέρα συντονισμένης απεργιακής δράσης των εργαζόμενων στην Υγεία με όλους εμάς που εργαζόμαστε στο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό και διαδηλώνουμε με ένα πανό στο οποίο περικλείεται όλη η κυβερνητική πολιτική: ΠΩΛΕΙΤΙΣΜΟΣ. 

Το ξεπούλημα αφορά τα πάντα στο δημόσιο βίο. Αυτή είναι η βασική στόχευση της κυβέρνησης. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στις ΔΕΚΟ, παντού. Θέλουν να τα πουλήσουν όλα στους ιδιώτες. Μας βρίσκουν απέναντι. Είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών που δίνουν μια τιτάνια μάχη. Την πιο κρίσιμη περίοδο, αντί να αυξάνουν τον κόσμο που δουλεύει στην Υγεία, κόβουν θέσεις εργασίας. Κι αυτό αφορά τους πάντες γιατί όλοι μπαίνουμε σε φοβερό κίνδυνο χωρίς τις ΜΕΘ, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις δομές που χρειάζονται.

Βασίλης Μπακάλης
εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο