Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 Μάρτη 2021 - Διεθνής Μέρα Δράσης

Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Λονδίνο

Κείμενο για την οργάνωση παγκόσμιων κινητοποιήσεων σε μια παγκόσμια μέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 20 Μάρτη του 2021 κυκλοφόρησε και διακινείται ήδη σε πάνω από δέκα χώρες με πρωτοβουλία του διεθνούς συντονισμού #WorldAgainstRacism καθώς και αντιρατσιστικών κινήσεων όπως το Aufstehen Gegen Racismuss στην Γερμανία, το Stand Up to Racism στην Βρετανία, η Πλατφόρμα για μια άλλη πολιτική ασύλου» στην Αυστρία, η ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα και άλλες αντιφασιστικές κινήσεις. 


 

Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού 20 Mάρτη 2021

Ενωμένοι ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού- Eνωμένοι ενάντια στην άνοδο του φασισμού!

Ο διεθνής συντονισμός #WorldAgainstRacism των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινημάτων καλεί ξανά για μια παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 για την Ημέρα του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού.

Σε πολλές χώρες, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού, για να μην γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι Ρομά, και σε αλληλεγγύη με το κίνημα #BlackLivesMatter.

Οι αντιρατσιστές/τριες θα αναδείξουν τη σημασία της ενότητάς μας απέναντι στη διαίρεση και θα προβάλουν την ανάγκη να είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του ρατσιστικού λαϊκισμού, της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Η πανδημία Covid19 -σε συνδυασμό με την αποτυχία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν επαρκώς τους πληθυσμούς τους και την καταστροφική επίδραση μιας μεγάλης οικονομικής κατάρρευσης- δημιούργησε την κατάσταση, όπου οι πιο αποτρόπαιες μορφές ρατσισμού μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ο δυσανάλογος αντίκτυπος του ιού στις κοινότητες των φτωχών μαύρων, των ιθαγενών και των έγχρωμων, που αντικατοπτρίζεται στους έντονα δυσανάλογους θανάτους σε αυτές τις κοινότητες, υπήρξε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της πανδημίας.

Παράλληλα, το κίνημα #BlackLivesMatter αποκάλυψε το βάθος του θεσμοθετημένου ρατσισμού στην κοινωνία και πυροδότησε ένα παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα ως απάντηση. Έχει σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό κίνημα που έχει εξαπλωθεί ποτέ στον κόσμο και προηγήθηκε της ήττας του Tραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Όπως έχει καταδειχθεί από τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα στην Ελλάδα με την ήττα και τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της φασιστικής Χρυσής Αυγής, και στην Αυστρία με την τεράστια πτώση των ψήφων του FPO, το κλειδί για την οπισθοχώρηση της φασιστικής απειλής και των ακροδεξιών ψεμάτων βρίσκεται στη δημιουργία μαζικών, πλατιών και ενωτικών πρωτοβουλιών για να συγκρουστούμε και να ηττηθούν ο ρατσισμός, ο φασισμός και η ακροδεξιά.

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, διοργανώνουμε σε όλο τον κόσμο πολλές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες (με μέτρα ασφάλειας και προστασίας) που μπορούν να αναδείξουν ότι οικοδομούμε το αντιρατσιστικό κίνημα, το οποίο είναι τόσο κρίσιμο ώστε να διασφαλίσουμε την καταδίκη όλων των μορφών ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού αλλά και ότι έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς.