Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ντάκα: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Συγκεντρώθηκαν στην Ντάκα την περασμένη εβδομάδα, Μπαγκλαντεσιανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα με μπλε βεβαίωση αλλά έχουν αποκλειστεί εδώ και 10-11 μήνες στο Μπανγκλαντές λόγω των περιορισμών μετακίνησης του κορονοϊού, ζητώντας να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους. 

Με την στήριξη και της Κοινότητάς τους, εκατοντάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές, προσπαθούν να γυρίσουν στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ινδία, (η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί είναι παράλληλα διαπιστευμένη στο Μπανγκλαντές) αντιμετωπίζοντας μια σειρά από απίθανες δυσκολίες -από το να πάνε εκεί πληρώνοντας με δικά τους έξοδα διαμονή και μετακίνηση μέχρι να προσκομίσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα  έγγραφα που ζητούνται. 

Όπως έχουν καταγγείλει από τον Οκτώβρη η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα, «εκατοντάδες μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής οι οποίοι έχουν την λεγόμενη “μπλε βεβαίωση” ως νομιμοποιητικό έγγραφο και ταξίδεψαν στην πατρίδα τους για λίγες ημέρες, έχουν εγκλωβιστεί εκεί για μήνες χωρίς να τους επιτρέπεται η επιστροφή με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα ή η εργασία τους. Εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, έχουν κλειστά σπίτια όπου τα νοίκια και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται. Αρκετοί μένουν στην Ελλάδα πάνω από 20 χρόνια και δεν μπορούν να δουν τις οικογένειές τους».