Εργατικό κίνημα
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: 10/12 Στις πύλες των νοσοκομείων

10/12, Συγκέντρωση στο Κρατικό Νίκαιας. Φωτό: Κ. Θωίδου

Άγιος Σάββας

Παρά τη δυνατή βροχή, μαζικά συγκεντρώθηκαν, οι εργαζόμενοι του Άγιου Σάββα και πολλοί συμπαραστάτες τους στην πύλη του νοσοκομείου, για να απαιτήσουν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, χρηματοδότηση, μέτρα προστασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, επίταξη της ιδιωτικής Υγείας καθώς και για να καταγγείλλουν την εκδικητική απόφαση για άμεση μετακίνηση του επικουρικού ιατρού Κώστα Καταραχιά, προέδρου του σωματείου και δύο νοσηλευτριών προς την ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία.

Δίπλα στους εργαζόμενους του Αγίου Σάββα βρέθηκαν εκπαιδευτικοί με το πανό του Α’ Συλλόγου Αθήνας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στον επισιτισμό με το πανό του Δικτύου “Καμαριέρα”, η ΕΡΓΑΣ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Τον λόγο πήραν για να χαιρετήσουν και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους ενάντια στις διώξεις, ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Α’ Συλλόγου Αθήνας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Έφη Γαννιάρη, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Χρήστος Σόφης, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Κώστας Τουλγαρίδης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης, ο Άγγελος Σπανόπουλος, μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, ο Δημήτρης Κουφοβασίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και μέλος του ΣΕΗ, ο Χρίστος Αργύρης από το ΔΣ του σωματείου του νοσοκομείου Γεννηματάς και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ καθώς και οι Κώστας Καταραχιάς και Ιουλία Νάρη, πρόεδρος και μέλος ΔΣ αντίστοιχα του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Στο τέλος της συγκέντρωσης δόθηκε νέο απεργιακό ραντεβού στις 15 Δεκέμβρη, όπου το σωματείο έχει κηρύξει στάση εργασίας ενάντια στον προϋπολογισμό.    

Γιώργος Πίττας


Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης συγκεντρωθήκαμε δεκάδες εργαζόμενοι στην πύλη του Νοσοκομείου. 

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων είχε παρουσία με πανό και πικέτες καθώς και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς για συμπαράσταση. Μόνο στο Ιπποκράτειο τα κρούσματα σε εργαζόμενους ξεπερνούν τα 300 από την αρχή της κρίσης, ενώ και οι εισαγωγές ασθενών με covid παραμένουν πολλές, παρά τα όσα λένε για κάμψη. Κι ενώ συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οι ελλείψεις φαίνονται ακόμα πιο έντονα. Συγκέντρωση έγινε επίσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σε άλλα νοσοκομεία. Με αυτές τις κινητοποιήσεις προσθέσαμε ακόμα ένα επεισόδιο στη μάχη για ενίσχυση του ΕΣΥ, κόντρα σε μια κυβέρνηση που θέλει να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την Υγεία. Θα χρειαστεί να κλιμακώσουμε τη μάχη.

Γιάννης Κούτρας
γιατρός, ΔΣ Σωματείο Εργαζομένων Ιπποκράτειο και ΕΝΙΘ


ΓΝΑ Γεννηματάς

Παρά τη βροχή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κινητοποίηση στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Μεταφέραμε τη συγκέντρωση λόγω κακοκαιρίας έξω από τα Επείγοντα και ήρθαν δεκάδες συνάδελφοι/ισσες. 

Πρόκειται για εργαζόμενους/ες που κουβαλάνε όλη την αγανάκτηση για την κοροϊδία της κυβέρνησης, που από τη μια την ακούνε να λέει ότι είμαστε σε πόλεμο -και να ζούνε την πραγματικότητα αυτού του πολέμου στην πρώτη γραμμή- κι από την άλλη να βλέπουν ότι πρόκειται να δώσει 550 εκατομμύρια λιγότερα στη δημόσια Υγεία τη νέα χρονιά. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήσαμε πορεία προς το γραφείο της διοίκησης όπου ενωθήκαμε με εργαζόμενους από εκείνο το κομμάτι του νοσοκομείου. Η κατάσταση στα νοσοκομεία ολοένα και χειροτερεύει από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι νοσούν. Την περασμένη εβδομάδα δεν λειτούργησε η ουρολογική κλινική. Η δική μου κλινική δεν μπαίνει στις εφημερίες εδώ και 8 μέρες, λειτουργεί τελείως υποτυπωδώς. Πάνω από το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι σε καραντίνα. Πολύ εμφατικά πλέον ο κόσμος διεκδικεί ότι πρέπει να γίνονται προληπτικά τεστ σε όλους. Τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους είναι στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μαζί με τις προσλήψεις.

Αργυρή Ερωτοκρίτου
γιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου
 Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς


Κρατικό Νίκαιας

Στις 10/12, για μία ακόμη φορά, κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κόντρα στην τρομερή έλλειψη προσωπικού και στην απουσία συναδέλφων που νοσούν ή είναι σε καραντίνα, κυρίως όμως κόντρα στον αυταρχισμό που βιώνουμε καθημερινά, βρεθήκαμε μπροστά στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου Νίκαιας να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε. 

Διεκδικούμε πρώτα από όλα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στο νοσοκομείο μας είναι κενό αυτη τη στιγμή το 35% των οργανικών θέσεων της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης και το 25% της Ιατρικής. 

Με την πανδημία έγινε εμφανής η ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών, διαχρονικό και καθημερινό πρόβλημα των Νοσοκομείων της χώρας αλλά και του δικού μας. Διεκδικούμε την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Αντί αυτού η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο επιδότησης των κλινικών αφού αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο της. Διαμαρτυρηθήκαμε για την απόπειρα διαχωρισμού των εργαζόμενων στην δημόσια Υγεία με αφορμή το αίτημα των ΥΠΕ, για αποστολή καταστάσεων με συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού αποκλείοντας από το όποιο επίδομα είναι διατεθειμένοι να δώσουν μέχρι και τις καθαρίστριες. Διεκδικούμε την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όλων των εργαζομένων στις δομές Υγείας. Δεν χρειαζόταν η πανδημία για να αποδειχθεί ο ανθυγιεινός χώρος και οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας μας. Η επαφή μας με δεκάδες ασθένειες αλλά και βιολογικά υλικά, καθώς και το κυκλικό ωράριο εργασίας μας, είναι αυταπόδεικτο πως θα έπρεπε αυτόματα να μας εντάξουν στα ΒΑΕ. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση των συναδέλφων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Όχι από ιδεοληψία, αλλά γιατί δεν είναι λογικό να καλύπτεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες με έκτακτο προσωπικό. 

Ευχαριστούμε τους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας, είτε με την παρουσία τους, είτε με μηνύματα, είτε τηλεφωνικά. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, όμως η συμμετοχή παρ’ όλες τις αντιξοότητες ήταν σημαντική. Στις 10/12 αξιοποιήσαμε μια αχτίδα φωτός για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Δεν ξεχνάμε όμως πως: Για να μερώσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Συμμετέχουμε στην Στάση Εργασίας που προκηρύσσουν τα περισσότερα πρωτοβάθμια Σωματεία, μαζί και το δικό μας, και στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι, την 15/12/2020 ημέρα ψήφισης του εγκληματικού προϋπολογισμού που υπό-χρηματοδοτεί την δημόσια Υγεία.

Γιάννης Τσολάκης
πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας


Ασκληπιείο Βούλας

Παρά τη βροχή, η συγκέντρωση στην πύλη του Ασκληπιείου είχε επιτυχία. 

Με συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων και αλληλέγγυων, με τα πανό του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείων και των δασκάλων του τοπικού συλλόγου, έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από την πρόεδρο του σωματείου, Δέσποινα Τοσονίδου, που αναφέρθηκε στις μάχες που άνοιξαν στον Αγ. Σάββα, τον Στέλιο Γιαννούλη, ταμία του Συλλόγου δασκάλων Γλυφάδας-3Β, που επισήμανε τη σημασία της μάχης του προϋπολογισμού και την απεργιακή απάντηση που χρειάζεται να δοθεί και μια επικουρική εργαζόμενη που τόνισε την κοροϊδία με τις συμβάσεις ΕΣΠΑ των επικουρικών και το πρόβλημα της τηλεκπαίδευσης, που ως μητέρα μετά την εξάντληση στη δουλειά πρέπει συνεχίζει με το μάθημα στο σπίτι. 

Μάνος Νικολάου


Δρομοκαΐτειο

Την Πέμπτη 10/12, σε συντονισμό με το πανελλαδικό κάλεσμα των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη ενάντια στην Covid-19, εργαζόμενοι και συμπαραστάτες συγκεντρωθήκαμε στην πύλη του "Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο". 

Το νοσοκομείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ψυχιατρικά νοσοκομεία πανελλαδικά και νοσηλεύει ασθενείς από όλη την επικράτεια, εκούσια αλλά και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ήδη υποστελεχωμένο πριν ακόμη την εμφάνιση αυτής της καινοφανούς πανδημίας -με περίπου 1.000 κενές οργανικές θέσεις και δυο έως τρεις 24ωρες εφημερίες εβδομαδιαία- καλείται σήμερα να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς, που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες και που συνεχώς αυξάνονται! Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα! Διεκδικούμε την παροχή ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών υπηρεσιών για τους ασθενείς μας! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων, προσλήψεις προσωπικού, ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. 

Μαρία Μπολοβίνα
εργαζόμενη Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο

10/12, Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Φωτό: Ν. Χάινταρ

 

ΚΑΤ

Δεκάδες εργαζόμενοι/ες συγκεντρώθηκαν και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στην είσοδο του ΤΕΠ, στο πλαίσιο της ημέρας δράσης για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. 

Οι εργαζόμενοι/ες ανέδειξαν τα αιτήματα για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται στο ΚΑΤ λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Όπως και στον Άγιο Σάββα, έτσι και στο ΚΑΤ, η διοίκηση τις προηγούμενες μέρες είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε ΕΔΕ σε βάρος εργαζομένων που νόσησαν, πράγμα που σταμάτησε με κινητοποίηση. Επιπλέον το Σωματείο κατήγγειλε την τακτική των μετακινήσεων προσωπικού προς Κέντρα Υγείας, την μετατροπή της ΜΑΦ σε COVID ΜΕΘ και την εγκατάσταση καμερών κ.ά.


Αμαλία Φλέμινγκ

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην είσοδο του “Αμαλία Φλέμινγκ”, παρά την καταρρακτώδη βροχή και το κρύο. 

Το Σωματείο ενημέρωσε για τις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης στους υγειονομικούς και το κύμα συμπαράστασης στο κίνημα των νοσοκομείων, με πιο σημαντικά παραδείγματα τη συμπαράσταση στον Άγιο Σάββα και στο Νοσοκομείο Λάρισας. Κάλεσε σε απεργία στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό.

Αφροδίτη Φράγκου

Αγία Όλγα

Την Πέμπτη 10/12 στο πλαίσιο της ημέρας δράσης που είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, σύντροφοι/ισσες από τον πυρήνα του ΣΕΚ Ν.Ιωνίας, πήγαμε να στηρίξουμε τη συγκέντρωση στο νοσοκομείο της γειτονιάς μας, Αγ.Όλγα. Παρά την κακοκαιρία, στην πύλη του νοσοκομείου βρεθήκαμε με εργαζόμενους και συντρόφους από το ΚΚΕ που μοιράζανε ανακοίνωση για τα προβλήματα στο νοσοκομείο. Μετά από λίγο μπήκαμε μέσα για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους για τον προϋπολογισμό και την άμεση απάντηση που χρειάζεται να δώσει το εργατικό κίνημα στην κυβέρνηση οργανώνοντας την απεργία της Τρίτης 15/12.

Άννα Αδαμίδη


ΠΑΓΝΗ

Έγινε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, με συνθήματα για μαζικές προσληψεις, μονιμοποιήσεις, ένταξη στα ΒΑΕ και καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. 

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους μπήκε η ανάγκη για απεργία στις 15 Δεκέμβρη και οτι χρειάζεται να υπάρξει κινητοποίηση εκείνη την ημέρα καθώς και η έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στον Κώστα Καταραχιά.

Νίκη Ζουγανέλη


Λαϊκό

Πάνω από 100 εργαζόμενοι, από καθαριότητα μέχρι τραυματιοφορείς και νοσηλεύτριες, συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Λαϊκού. 

Διαμαρτύρονται, πέρα απ' όλα τα κοινά αιτήματα με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη στο Λαϊκό, ούτε για να αναπληρώσουν προσωπικό που φεύγει. Σταθερό αίτημα και καμπάνια του σωματείου η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κινητοποίηση εργαζομένων έγινε και στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με συμμετοχή και από το κοντινό παράρτημα. 

Μηνάς Χρονόπουλος