Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση

«Τα σχολεία για κάποια παιδιά δεν άνοιξαν καθόλου φέτος. Πρόκειται για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν σε καμπς στην ηπειρωτική χώρα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, εκπαιδευτικοί σε καμπς προσφύγων και μεταναστών από Ελευσίνα, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Ριτσώνα, Θήβα, Σκαραμαγκά, Σχιστό, Λαύριο και Ελαιώνα.

Καθυστερήσεις υπήρξαν από την αρχή… από το Υπουργείο Παιδείας και τις αντίστοιχες Περιφέρειες, για πάνω από 2-3 εβδομάδες από την επίσημη έναρξη των σχολείων... Mέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει προσλήψεις νηπιαγωγών ώστε να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των καμπς. Με αποφάσεις της διοίκησης των δομών και του ΕΟΔΥ, και με πρόσχημα τον Covid-19 και την προστασία της υγείας των διαμενόντων, απαγορεύτηκε η φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο εσωτερικό των δομών. Και τέλος, τη στιγμή που μιλάμε, μόνο λιγοστά προσφυγόπουλα καταφέρνουν να μπουν στις τάξεις Webex, με ισχνά τεχνολογικά μέσα και σοβαρότατα προβλήματα συνδεσιμότητας… 

Ως εκπαιδευτικοί σε καμπς προσφύγων και μεταναστών οργανωνόμαστε για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους του δημόσιου σχολείου, τις τοπικές ΕΛΜΕ, τους συλλόγους, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, και γενικότερα όσους φορείς και συλλογικότητες δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση προσφύγων και έχουν δώσει γενναίες μάχες για μην αποκλειστούν τα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων». 

Εκπαιδευτικοί σε καμπς προσφύγων και μεταναστών
Ελευσίνα, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Ριτσώνα, Θήβα, Σκαραμαγκάς, Σχιστό, Λαύριο, Ελαιώνας