Εργατικό κίνημα
Εργάτες Τέχνης: Ανυπακοή, όχι αναμονή

Ένας από τους κλάδους που πρωταγωνίστησαν με τις κινητοποιήσεις τους από την έναρξη της πανδημίας είναι σίγουρα αυτός των εργατών της Τέχνης. Δεκάδες σωματεία καλλιτεχνών, που η πλειοψηφία του κόσμου αγνοούσε την ύπαρξή τους και πολλοί καλλιτέχνες τη λειτουργία τους, έγιναν το κέντρο της οργάνωσης ενός πρωτοφανούς κινήματος στα χρονικά για τον συγκεκριμένο κλάδο με συχνά και μεγάλα συλλαλητήρια.

Μαζικοποιήθηκαν, εντατικοποιήσαν τη συλλογική λειτουργία τους με συνελεύσεις, φτιάχτηκαν νέα σωματεία εκεί που δεν υπήρχαν και συμμετείχαν σε όλες τις μεγάλες μάχες πέρα από τις κλαδικές, από εργατικές απεργίες μέχρι κινητοποιήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, του Ζακ, κα. Έγιναν αφόρητη πίεση, αλλά και ξεβράκωμα, για την ίδια την κυβέρνηση, επιμένοντας ότι το κράτος είναι υπεύθυνο για την επιβίωσή τους για όσο κρατάει το λουκέτο στους χώρους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ανέδειξαν τα πιο προωθημένα αιτήματα, απαιτώντας επιδόματα για όλους χωρίς τις προϋποθέσεις που απέκλειαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, την πλειοψηφία σε κάποιες ειδικότητες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστική κάλυψη. Κέρδισαν τη μαζική στήριξη του κόσμου και το “Support Art Workers” έγινε viral σύνθημα από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

Ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει μικρότερη χρηματοδότηση στο Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή περικοπές στα επιδόματα, που ήδη δεν επαρκούσαν. Και δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή της κατάστασης καθώς, όπως λένε οι ίδιοι “πρώτοι κλείσαμε, τελευταίοι θα ανοίξουμε”. Η επιμονή για πίεση στην κυβέρνηση, να δίνει λεφτά για τις ανάγκες του κόσμου και όχι στους κάθε λογής πλούσιους φίλους της, με μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους και συντονισμό με το εργατικό κίνημα, είναι μονόδρομος για να φτάσουν στη νίκη. Οι πιέσεις των ΔΣ των σωματείων στο Υπουργείο όπως την προηγούμενη βδομάδα -παρά τις υποσχέσεις ακόμα περιμένουν απάντηση στο αίτημα για κοινή τηλεδιάσκεψη- και οι διαδικτυακές συναυλίες στήριξης ταμείων αλληλεγγύης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη μαζική πίεση από τα κάτω. Ανυπακοή είναι η απάντηση στην καραντίνα στους αγώνες, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Την κάνουν οι νοσοκομειακοί, χρειάζεται να ακολουθήσουν όλοι.

Μάνος Νικολάου