Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία - Αλληλεγγύη στον Κ. Καταραχιά

10/12, Συγκέντρωση στον Αγ. Σάββα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Να χτυπήσει τον μαχητικό συνδικαλισμό και να ξεφορτωθεί ένα συνεχή πονοκέφαλο, προσπαθεί η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, μετακινώντας εκδικητικά τον Κώστα Καταραχιά, γιατρό και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Αγ. Σάββα, προς τη ΜΕΘ του Σωτηρία.

Η διαταγή της μετακίνησης έχει ημερομηνία 8/12. Την προηγούμενη ημέρα, η 1η ΥΠΕ είχε υποχρεωθεί να αλλάξει την οδηγία της και να ακυρώσει τις ΕΔΕ εναντίον τριών γιατρών επειδή νόσησαν από covid, μετά από ένα σερί μαζικών κινητοποιήσεων του σωματείου. Μια κυβερνητική ήττα δηλαδή που ήρθε μετά από τον ξεσηκωμό των εργαζομένων του νοσοκομείου και όχι μόνο, και φαίνεται ότι έκατσε βαριά στους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας. Για να πάρουν το αίμα τους πίσω έπρεπε να διώξουν τον επικεφαλής του σωματείου από το χώρο δράσης του, μαζί με δυο ακόμα νοσηλεύτριες που μετακινούνται μαζί του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να αποκεφαλίσουν το σωματείο του Αγ.Σάββα, ένα από τα πιο μαχητικά σωματεία εργαζομένων. Την τελευταία φορά η προσπάθεια απόλυσής του ακολουθήθηκε από κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν ακόμα κι ασθενείς του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα ήταν ο Κώστας Καταραχιάς να μείνει στη δουλειά και να φύγει ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Δενδραμής.

Η καινούργια επίθεση στο σωματείο προκάλεσε ένα νέο ξεσηκωμό μέσα στο νοσοκομείο καθώς και ένα πλατύ κύμα συμπαράστασης στο Σύλλογο Εργαζομένων και τον πρόεδρό του. 

“Αυτές οι κωμικοτραγικές προσπάθειες τρομοκράτησης και φίμωσης θα πέσουν στο κενό” ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι “Αν η κυβέρνηση νομίζει πως με τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες θα τρομοκρατήσει και θα φιμώσει τους υγειονομικούς της δημόσιας περίθαλψης, είναι πάρα πολύ γελασμένη. Ίσα-ίσα που οι εκδικητικές αυτές ενέργειες είναι έμμεση ομολογία της ενοχής της. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απαιτεί την άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόφασης για τη μετακίνηση των εργαζόμενων του Αγίου Σάββα”. 

“Ο Καταραχιάς διώκεται με εκδικητική μετακίνηση γιατί είναι επικεφαλής ενός σωματείου που πρωτοστατεί ενάντια στην δολοφονική κυβέρνηση της Ν.Δ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόφαση του Σωματείου για απεργία στις 15 Δεκέμβρη, την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού-σφαγείο. Πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από πολλά νοσοκομεία αλλά και εκπαιδευτικούς συλλόγους” δηλώνει ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ και του Συντονιστικού Νοσοκομείων. 

Πάνω από χίλιες υπογραφές συγκεντρώθηκαν την πρώτη κιόλας ημέρα της καμπάνιας συμπαράστασης, δεκάδες ψηφίσματα από σωματεία, ενώ το τεράστιο κύμα συμπαράστασης φάνηκε και στην ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ στις 10/12, όπου το παρών στη συγκέντρωση στον Αγ. Σάββα έδωσε πλήθος αλληλέγγυων συνδικαλιστών. Η καταγγελία της μετακίνησης μπήκε στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που έγιναν σε δεκάδες νοσοκομεία εκείνη την ημέρα, ενώ το ζήτημα αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό από τον Κρίτωνα Αρσένη.

Σήμα κινδύνου

Εν τω μεταξύ, όσο Υπουργείο Υγείας, Υγειονομική Περιφέρεια και Διοίκηση ασχολούνται με το πως θα επιτεθούν στους υγειονομικούς και τα σωματεία τους, οι εργαζόμενοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Το νοσοκομείο Αγ. Σάββας είναι στα όρια της κατάρρευσης, καθώς οι ελλείψεις από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και την άρνηση των προσλήψεων επιδεινώνονται από τη διασπορά του κορονοϊού στο προσωπικό. Τέσσερα τμήματα έχουν κλείσει, αυτό της βραχείας νοσηλείας, το ΒΔ3 χειρουργικό ογκολογικό τμήμα, η Β Παθολογική και το τμήμα που νοσηλεύει ασθενείς των Θωρακοχειρουργών, των Παθολόγων, της Χειρουργικής Ογκολογικής και της Πλαστικής κλινικής. Υπολειτουργούν η ΒΑ4 Πλαστική και γυναικολογική κλινική, η Μηχανογράφηση και το τμήμα πληροφορικής. Στο παρά πέντε για να κλείσουν είναι κι άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

“Με αυτή την εικόνα είναι προφανές ότι η υπόλοιπη τακτική και έκτακτη λειτουργία του νοσοκομείου έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ή έχει ακόμα και σταματήσει”, σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι η αναβολή χημειοθεραπειών καρκινοπαθών που χρειάζονται νοσηλεία. “Ταυτόχρονα, δεκάδες συνάδελφοι από την καθαριότητα (καθαρίστριες και εργάτες) νοσούν ή είναι σε καραντίνα, σε σημείο που δύσκολα να βγαίνουν οι βάρδιες. Στο τμήμα της κουζίνας έχει γίνει, εδώ και κάποιες μέρες, έκτακτη σύμβαση 2 εβδομάδων με εταιρία Catering αντί να προσλάβουν κατεπειγόντως μόνιμες τραπεζοκόμες. Μάλιστα ενώ στη σύμβαση απαιτείται καθημερινό αρνητικό rapid test η εταιρεία ακόμα και αυτό το έχει ήδη καταπατήσει. Τα νέα για νέους συναδέλφους που νοσούν είναι καθημερινά...

Η οργή ξεχειλίζει. Είμαστε οργισμένοι γιατί αποδίδονται ευθύνες σε όλους εμάς κι όχι στους πραγματικούς υπαίτιους της κατάστασης- τη Διοίκηση και το Υπουργείο, οργή γιατί ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική μας δράση στο πρόσωπο του προέδρου του σωματείου μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που διώκουν τον πρόεδρο που είναι η φωνή όλων μας. Η απόπειρα της προηγούμενης Διοίκησης κατέληξε στην καρατόμηση της ίδιας. Κάτω τα χέρια! Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις για να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις εξαιρετικές μας υπηρεσίες, όπως μόνο εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε... Είμαστε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί, θα νικήσουμε” καταλήγουν οι εργαζόμενοι του Αγ.Σάββα σε ανακοίνωσή τους.

Στέλιος Μιχαηλίδης