Εκπαίδευση και νεολαία
Διαλύουν ΤΕΕ, Εστίες και φτιάχνουν: “Σπουδαστικό της Ασφάλειας”

Πρωτόγνωρο στα χρονικά είναι ότι συναντήθηκαν για να συζητήσουν οι Υπουργοί Παιδείας και ΠροΠο, Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης, μαζί με τις πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων και την ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των Πανεπιστημιακών. Το θέμα της συνεδρίασης όμως δεν ήταν τα επιτακτικά ζητήματα που προκύπτουν στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με την κραυγαλέα υποστελέχωση, ούτε το πώς και αν προχωράει η εκπαιδευτική διαδικασία με τις σχολές κλειστές από τον περασμένο Μάρτη. Στόχος της συνάντησης ήταν να προχωρήσουν στη δημιουργία αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια. Αφού κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο λίγες μέρες μετά την εκλογή της, τώρα η κυβέρνηση βιάζεται να εξασφαλίσει κλομπ και χειροπέδες για τους φοιτητές, αντί για καλύτερη ποιότητα σπουδών και πρόσβαση όλων, ενάντια στους ταξικούς αποκλεισμούς.
 
“Λεφτά δεν υπάρχουν για την υγεία και την παιδεία αλλά υπάρχουν για την ίδρυση νέου πανεπιστημιακού σώματος στην αστυνομία, μηχανάκια, εξοπλισμό και προσλήψεις για τους μπάτσους”, τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΚ στις σχολές. “Έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις 1.000 αστυνομικών (με προτεραιότητα τις σχολές του κέντρου και για 26 ιδρύματα) που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να αυξηθούν στη συνέχεια. Μάλιστα θα μπορούν να καλούν αυτεπάγγελτα άλλες αστυνομικές δυνάμεις.
 
Προβλέπεται επίσης ενιαίο πειθαρχικό δίκαιο για τα πανεπιστήμια. Δηλαδή η επέμβαση όχι μόνο σε περιστατικά βίας αλλά μέχρι και νομικές κυρώσεις για την αντιγραφή στην εξεταστική και οτιδήποτε θεωρείται έξω από τα στενά ακαδημαϊκά πλαίσια.
 
Έρχεται ακόμα να υλοποιήσει τον διακαή πόθο της κυβέρνησης για τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια με κάρτα εισόδου των φοιτητών και face control. Με αυτούς τους τρόπους η κυβέρνηση ξεφεύγει  από το πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων που θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο.
 
Τα κονδύλια για τις σχολές μειώνονται κατά 7,7%. Οι σχολές μας είναι κλειστές επειδή δεν διορίζουν καθηγητές για να κάνουμε μάθημα με μικρότερα τμήματα, δεν προσλαμβάνουν καθαριστές και δεν επιτάσσουν κτίρια για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια. Τα χρήματα όμως περισσεύουν για να προσλάβουν 2.000 μπάτσους. Περνάνε μέτρα πίσω από την πλάτη των φοιτητών με κλειστές σχολές για να περιορίσουν τις αντιστάσεις. 
 
Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει την πολιτικοποίηση και τους αγώνες στις σχολές. Διαχρονικά τα πανεπιστήμια, οι αγώνες των φοιτητικών συλλόγων, η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας αποτελούσαν τεράστιο εμπόδιο στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων”.
 
Μια πρώτη κινητοποίηση ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα την Πέμπτη 17/12 στις 12 μεσ., στα Προπύλαια

Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Σε ακόμα μία επίθεση στην Παιδεία προχωράει η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο βασισμένο στις οδηγίες της έκθεσης Πισσαρίδη, αυτή τη φορά για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ). Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ  κηρύσσουν 24ωρη Απεργία την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η ΟΛΜΕ καταδικάζει τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και καλεί τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Διδασκόντων να απορρίψουν στο σύνολό τους τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις και να πάρουν πρωτοβουλίες και δράσεις ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο δίνει καθοριστικό ρόλο στους “κοινωνικούς εταίρους” (ΣΕΒ, επιμελητήρια, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κτλ) στη διαμόρφωση του περιεχόμενου των σπουδών στην ΤΕΕ. Προβλέπει δημιουργία σχολών για απόφοιτους γυμνασίου, τις οποίες θα μπορούν να ιδρύουν εργοδοτικοί φορείς και επιχειρήσεις. Αυτές οι σχολές θα στελεχώνονται με “εκπαιδευτές”, όχι εκπαιδευτικούς, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους σε μια στείρα τεχνική κατάρτιση. Αυτοί θα είναι ωρομίσθιοι και με σύμβαση έργου και όχι με σταθερή και μόνιμη εργασία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επίθεση στις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών. Δίνεται η δυνατότητα στις σχολές αυτές να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με εκπαίδευση εξ αποστάσεως, για να μειωθούν οι δαπάνες προς όφελος και των ιδιωτών που μπορούν να ανοίξουν τέτοιες σχολές με πολύ μικρό κόστος. 

Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται μαθητεία χωρίς προβλεπόμενη αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα. “Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να εξωθήσει μία μεγάλη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού πολύ πρόωρα, μόλις μετά την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προς τα φτηνά και ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας και στην ανήλικη εργασία”, σημειώνει η ΟΛΜΕ. “Να διαμορφώσει μια στρατιά νέων με χαμηλή μόρφωση που θα έχουν εμπεδώσει από τα πρώιμα χρόνια τους πιο σκληρές και επισφαλείς μορφές εργασίας, χωρίς δικαιώματα, που το μέλλον της θα ανακυκλώνεται αιωνίως ανάμεσα στην κατάρτιση και στην εργασιακή περιπλάνηση σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο εγχείρημα: κανένας ανήλικος δεν πρέπει να οδηγείται σε πρακτική άσκηση/μαθητεία, ιδιαίτερα δε με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, χωρίς ελέγχους και φραγμούς στην αυθαιρεσία πολλών εργοδοτών”.

Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας -διαμόρφωση σπουδών από επιχειρηματικά συμφέροντα και  6ωρη μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση μαθητών σε εργασιακούς χώρους- ιδρύονται τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, με στόχο να γενικευτεί αυτό το μοντέλο σε όλα τα ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα, χαρίζει σπουδαστές στα ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς το ν/σ προβλέπει κατάργηση των Δημόσιων ΙΕΚ με λιγότερους από 250 σπουδαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και 100 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάνος Νικολάου


 

 Εστίες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει για μια ακόμη φορά να επιτεθεί στην δημόσια Παιδεία και τους φοιτητές, με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η περικοπή του 39% της χρηματοδότησης για την φοιτητική μέριμνα. 

Η επιθετική αυτή πολιτική είχε ως πρώτα της θύματα τους οικότροφους των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ακόμη εμπόδιο: την άρνηση της πρυτανείας να κάνει δεκτές τις καθόλα νόμιμες αιτήσεις τους για παράταση διαμονής. Η πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια στα ατελείωτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστίες εδώ και χρόνια, όπως τα μη κατάλληλα για διαμονή δωμάτια και κτήρια, η απουσία θέρμανσης και κλιματισμού όλο τον χρόνο, η κακή ποιότητα νερού, η ανεπαρκής και κακής ποιότητας σίτιση, η έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, όπως μάσκες, αντισηπτικά, τεστ και τακτικές απολυμάνσεις, προσθέτοντας τώρα και το πρόβλημα του ανεπαρκούς χρόνου διαμονής των φοιτητών. 

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε βάλει στο στόχο τους εστιακούς φοιτητές και στο πρόσφατο παρελθόν, με την εντολή εκκένωσης των φοιτητικών εστιών στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού (κάτι που χάρη στην μαχητικότητα των οικότροφων, δεν εφαρμόστηκε). Οι οικότροφοι συνεχίζοντας την πάλη για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στις εστίες, προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου της γραμματείας την Πέμπτη 10/12, οπότε και σε σχετική επικοινωνία με τον διευθυντή των εστιών έγιναν γνωστές οι προθέσεις της πρυτανείας, η οποία απείλησε με διακοπή των παροχών της εστίας (νερό, ρεύμα, σίτιση, ίντερνετ, τεχνική υποστήριξη κλπ) εάν δεν έληγε η κατάληψη. Η κατάληψη σαφώς και δεν έληξε, με αποτέλεσμα η πρυτανεία να απαντήσει με οριστικό κλείσιμο του εστιατορίου που στεγάζεται στο Α’ κτίριο των εστιών και συνεπώς την διακοπή της σίτισης των φοιτητών το Σάββατο 12/12. Οι απάνθρωπες αυτές πολιτικές δεν πτοούν κανέναν, καθώς οι οικότροφοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Μόνο όταν οι φοιτητές είναι μαζί με τους εργάτες έχουμε την δύναμη να νικάμε. Για αυτό ο ΣΟΦΕΠΑ μετά από γενική συνέλευση πήρε αγωνιστική απόφαση, συνεχίζει την κατάληψη μέχρι να κερδίσει ο αγώνας τους και ενώνεται με τους αγώνες των εργατών καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15/12 πλατεία Κλαυθμώνος στις 12μεσ. ενάντια στον προϋπολογισμό του θανάτου και την κυβέρνηση των δολοφόνων. 

Λείρυα Μπέκα,
οικότροφος ΦΕΠΑ